More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Οι Βιβλιοναύτες: Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από...

    Οι Βιβλιοναύτες: Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου, του Θοδωρή Τσεκούρα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας

    Πέρα μακριά, στον αχαρτογράφητο βούρκο της πιο πληκτικής περιοχής του δυτικού σπειροειδούς άκρου του Γαλαξία βρίσκεται ένας μικρός, ασήμαντος, κίτρινος ήλιος.
    Η πρώτη πρόταση από το θρυλικό «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ» του Ντάγκλας Άνταμς

    Τελευταία μέρα των καλοκαιρινών διακοπών. Ο Ωρίωνας, μετά από τρεις μήνες κλεισούρα στο σπίτι, αρνείται να βγει έξω. Αυτό το πρωινό βέβαια ήταν διαφορετικό γιατί δύο εξωγήινοι με ένα ρομπότ τον παρακολουθούσαν και αργά το βράδυ θα έβγαινε όχι μόνο από το σπίτι αλλά και από τον… πλανήτη.

    Του λείπει ο πατέρας του. Εκείνη τη μέρα, ο αγαπημένος σκύλος του και καλύτερός του φίλος, ο Γουφ, εξαφανίζεται (τον απαγάγουν εξωγήινοι) και στη θέση του εμφανίζεται ένα αδέξιο ρομπότ με αμνησία, ο Mark 51. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος να βγει από το σπίτι μετά από τόσο καιρό. Για να βρει, όμως, τον Γουφ ο Ωρίωνας πρέπει να ταξιδέψει με μια διαβιβλιακή τεχνολογία που έχει στη διάθεσή του το ρομπότ και του δίνει τη δυνατότητα να μπει μέσα στα βιβλία!

    “Χαίρε πρίγκιπα Τηλέμαχε. Μπορεί να μην το θυμάσαι, αλλά είσαι ο πρίγκιπας Τηλέμαχος Σλαβαδόρ Φίλιππος Υάκινθος Ναπολέων. Γονείς σου είναι ο βασιλιάς Άργος και η βασίλισσα Αελλώ του πλανήτη Perra. Με μεγάλη λύπη αλλά πολλή αγάπη σε απομάκρυναν από τον πλανήτη όταν ήσουν ακόμα μωρό για να γλιτώσεις από τους κινδύνους του πολέμου που μαινόταν εκεί. Είμαστε επίσημοι απεσταλμένοι του βασιλιά και της βασίλισσας και φέρνουμε καλά νέα. Ο πόλεμος τελείωσε. Επικρατεί ειρήνη πια, μεγαλειότατε. Έφτασε η ώρα να επιστρέψεις”

    Κάπως έτσι άρχισαν όλα. Ο Ωρύωνας και το παράξενο ρομπότ θα ταξιδέψουν μέσα σε γνωστά βιβλία, θα έρθουν αντιμέτωποι με τέρατα και στρατούς, θα συμμαχήσουν με απροσδόκητους ήρωες και θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν και να σώσουν τον Γουφ. Αλλά αυτό ίσως είναι το εύκολο κομμάτι της εξίσωσης όταν βρίσκεται πάνω από οκτώμιση χιλιάδες έτη φωτός μακρύτερα από εκεί που θα ήθελες. Ο πλανήτης των σκύλων δέχεται μια ανελέητη επίθεση!

    Αυτή ήταν η ιδέα σου; Να φέρεις ήρωες βιβλίων για να υπερασπιστούν τον βασιλιά των σκύλων;”

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Διακρίσεις

    Περί τίνος πρόκειται

    • Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας και ζωοφιλικής επίθεσης για παιδιά και ένας φιλαναγνωστικός ύμνος για κάθε αναγνώστη, εμπνευσμένο ενδεχομένως σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη στιγμή του είδους, το ασύγκριτο μυθιστόρημα του Ντάγκλας Άνταμς «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ».
    • Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου κάνει ένα μοναδικό διαγαλαξιακό ταξίδι και μέσα από τις ευφάνταστες περιπέτειές του γίνεται ο καθρέφτης ενός πλήθους γνώσεων και διασκεδαστικών στιγμών που εκπέμπουν αγάπη για τα ζώα και την αστρονομική επιστήμη, αγάπη για τα βιβλία, φιλία, οικογένεια, ευρηματικότητα.

    Εστιάζοντας

    Ο συγγραφέας επιστρατεύει ελληνική και αιγυπτιακή μυθολογία, την οποία έχει μελετήσει σε βάθος, ασφαλώς αστρονομία και επιστήμη, οι οποίες συσχετίζονται δυναμικά με τις δύο παραπάνω μυθολογίες, αλλά και ένα πλήθος ηρώων και γνωστών βιβλίων, όπως Χιονάτη, Πινόκιο, Ταξίδι στο κέντρο της Γης & Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (Βερν), Αργοναυτική εκστρατεία, Ο Ιπτάμενος Ολλανδός, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Ο Δρ Τζέκιλ και ο Κύριος Χαιντ, Φρανκενστάιν, Δον Κιχώτης, Οι τρεις σωματοφύλακες (και άλλα), με τα οποία κάνει μια ταιριαστή και έξυπνη διακειμενική συνομιλία προχωρώντας σε ένα ιδιαιτέρως πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα μυθιστόρημα.

    Έχοντας μελετήσει σε βάθος όλο αυτό το υλικό, έχοντας πολύ και αυθεντικό χιούμορ, τοποθετώντας συχνές και αρκετά απροσδόκητες ανατροπές στην καλοδουλεμένη πλοκή και έχοντας τουλάχιστον έναν πολύ καλά μελετημένο και έξοχα αποτυπωμένο ήρωα, ο συγγραφέας επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια έξυπνη, εύρυθμη ιστορία που δεν σταματά να σε αιφνιδιάζει μέχρι το τέλος. Κυρίως, μια ιστορία που απολαμβάνεις, μια ιστορία που αντιλαμβάνεσαι ότι χάρηκε πρώτα ο ίδιος ο συγγραφέας της, ένας πραγματικά καλός χειριστής του λόγου, και αποτελεί μια ειλικρινή πρόταση σε παιδιά από τις μεσαίες τάξεις του δημοτικού μέχρι και γυμνασίου.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Arthur Wakes Up (Score)

    Journey of the Sorcerer (Score)

    Μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου – Χάρης Κατσιμίχας

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι βιβλιοναύτες: Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου
    Συγγραφέας: Θοδωρής Τσεκούρας
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-484-718-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular