More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας έρχονται στον Ιανό: Μία σειρά, επτά βιβλία, έξι...

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας έρχονται στον Ιανό: Μία σειρά, επτά βιβλία, έξι συγγραφείς και μία εικονογράφος!

    Οι εκδόσεις Διόπτρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με  τους συγγραφείς και την εικονογράφο της δημοφιλούς παιδικής σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας!

    Οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν για τα βιβλία τους, η εικονογράφος Λίλα Καλογερή θα πραγματοποιήσει διαδραστικές δραστηριότητες και, τέλος, μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν σ’ ένα συναρπαστικό κουίζ με παρουσιαστή τον αγαπημένο συγγραφέα – αρχικατάσκοπο Πάνο Δημάκη!

    Νικήτρια ομάδα αυτή που θα καταφέρει να κερδίσει τις περισσότερες πορτο-σβούρες!

    Ένα κατασκοπικό ταξίδι για μικρούς… και μεγάλους με πολλή διασκέδαση, παιχνίδι και … μουσική από τον συγγραφέα και μουσικό Μίλτο Πιστώφ!

    Info

    Σάββατο 13 Απριλίου
    17:00
    ΙΑΝΟS της Αθήνας, Σταδίου 24

    Η πολύ επιτυχημένη σειρά των εκδόσεων Διόπτρα Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας αριθμεί πλέον 7 τίτλους που ταξιδεύουν νοερά μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στα πέρατα του κόσμου. Οι νεαροί πρωταγωνιστές των βιβλίων λατρεύουν να εξιχνιάζουν μυστήρια, εξερευνώντας παράλληλα διάφορες χώρες και γνωρίζοντας τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό τους! Η παρέα των παιδιών επικοινωνεί μέσω της εφαρμογής Πορτολάνος, η οποία τα έχει όλα: το chat Πορτο-μπλαμπλά που «παίρνει συνεχώς φωτιά» από τις ακατάπαυστες συνομιλίες των παιδιών, τον Πορτο-χάρτη, το Πορτο-κουίζ απ’ όπου μπορείς να κερδίσεις Πορτο-σβούρες για να παραγγείλεις ένα Πορτο-εξπρές, μέχρι και την Πορτο-αναζήτηση!

    Τα βιβλία

    Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου           

    Η Μίκα πληκτρολόγησε Κιότο στην εφαρμογή Πορτολάνος και αμέσως κόκκινες σημαίες γέμισαν την οθόνη. Το βλέμμα της στάθηκε σε μία: «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πολύτιμο σπαθί των σαμουράι Honjo Masamune κρύβεται στο Κιότο. Δίνεται αστρονομική αμοιβή σε όποιον το παραδώσει».
    Αυτό ήταν…
    Το ταξίδι στην Ιαπωνία αποκτούσε απίστευτο ενδιαφέρον. Μαζί με τους φίλους της, τον Ακίρα και τον Χαρούτο, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν το μυστήριο.
    Άραγε θα βρουν το σπαθί Honjo Masamune; Ποια σχέση έχει ο τελευταίος σαμουράι; Και αλήθεια, τι είναι το κεράσι της ζωής;

    Μήνυμα στο Μανχάταν
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

    Ο Πίτερ Πάτουικ αισθανόταν σαν φάντασμα. Όχι σαν αληθινό φάντασμα όπως εμφανιζόταν στις ταινίες τρόμου, αλλά αισθανόταν όλο και περισσότερο αόρατος. Οι φίλοι του τον απέφευγαν· δεν απαντούσαν καν στα μηνύματά του. Το Μανχάταν έμοιαζε και αυτό ακόμα πιο μεγάλο και μυστήριο. Ειδικά αφότου ο Πίτερ είδε με τα μάτια του το περίφημο Xειρόγραφο Βόινιτς, ένα βιβλίο που δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κανείς. Ξαφνικά, ήταν σαν κάποιος να του έστελνε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα που δεν μπορούσε να διαβάσει κανείς… Μήπως υπήρχε κι άλλο ένα φάντασμα στη Νέα Υόρκη;

    Η επιστροφή του κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες
    Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

    Το τρίτο βιβλίο της σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας μας ταξιδεύει σε μια περιπέτεια στη… Σιγκισοάρα!
    Ο Ιάσονας θα περάσει το καλοκαίρι μαζί με την υπεροπτική και φιλάρεσκη αδελφή του Κλαίρη στη μεσαιωνική πόλη Σιγκισοάρα, κοντά στα Καρπάθια Όρη. Στον Πορτολάνο διαβάζει πως η Σιγκισοάρα είναι η πατρίδα του θρυλικού κόμη Δράκουλα και πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες για την επιστροφή του.
    Πώς εξηγούνται οι συχνές επιθέσεις νυχτερίδων στην πόλη;
    Τι συμβαίνει στη μυστηριώδη Φλορίνα; Μήπως έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε βαμπίρ; Ο Ιάσονας θα περιπλανηθεί
    στην πόλη-κάστρο και στα στενά δρομάκια της, αναζητώντας
    τη λύση του μυστηρίου.

    Το μυστικό των Βίκινγκς  
    Συγγραφέας:
    Μάγια Δεληβοριά

    Το τέταρτο βιβλίο της σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας
    μας ταξιδεύει σε μια περιπέτεια στο… Όσλο!
    Η Αμαλία και η Ρόη είναι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας με κωδικά ονόματα σπουδαίων εξερευνητριών, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Μαζί με τη γιαγιά Μαρία που έχει ξεκινήσει τη δική της εξερεύνηση, θα επισκεφθούν τα ξαδέλφια τους Λίνα και Στέλιο που πλέον ζουν στο Όσλο της Νορβηγίας και θα αναζητήσουν τη λύση του μυστηρίου. Ποιο είναι άραγε το «λαμπρό πλοίο» που κρύβει τον φάκελο με την αποστολή που τους έχει αναθέσει
    ο Πορτολάνος; Θα καταφέρουν να ανακαλύψουν την πυξίδα των Βίκινγκς που κρύβει ένα από τα μυστικά της ζωής;

    Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο (ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ 2024)
    Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος

    Η Κρίστα ταξιδεύει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας, το Λαντσιάνο, μαζί με τον ανυπόφορο αδελφό της, τον Κομνηνό, αλλά και τη μητέρα της. Είναι ενθουσιασμένη, επειδή επισκέπτεται την πατρίδα του Τζούλιο Τσέζαρε Πολέριο, ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία του σκακιού, του αγαπημένου της παιχνιδιού στο οποίο διαπρέπει. Ωστόσο, σε ένα γειτονικό χωριό, το Κρέκιο, στον πύργο όπου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο της περιοχής, κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό που θα οδηγήσει την ίδια και τον Φιλίππο, τον Ιταλό φίλο της, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Θα βρει, άραγε, τις σωστές κινήσεις για να κερδίσει την παρτίδα;

    Το μεσαιωνικό κάστρο και οι Γίγαντες του Ουρανού
    Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων

    Ο Νάνος ταξιδεύει στη Γαλλία για μια δουλειά της μητέρας του. Μαζί με τους δύο νέους φίλους του, τη λιγομίλητη Μιόβη και τον πολυλογά Ορέστ, επισκέπτονται το Κάστρο των Επισκόπων για να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με αρπακτικά πουλιά. Στο ίδιο κάστρο φυλασσόταν παλιά ο Θυρεός των Επισκόπων με τους πολύτιμους λίθους του που χάθηκαν μυστηριωδώς.
    Η παράσταση με τα αρπακτικά πουλιά είναι γεμάτη απρόσμενα γεγονότα που οδηγούν με ένα ασυνήθιστο τρενάκι στην καρδιά ενός πυκνού δάσους που κρύβει ένα μυστικό. Ένα μυστικό που θα τους βοηθήσει να λύσουν όχι ένα, αλλά δύο μυστήρια.

    Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

    Ο Ορέστης –ή Όρι, όπως τον φώναζε πάντα ο μπαμπάς του από το «Ορ» που σημαίνει «χρυσός» στην κέλτικη γλώσσα, τη γλώσσα της δυτικής Σκοτίας–, δεν θέλει με τίποτα να περάσει το καλοκαίρι του στο Ινβερνές, την πρωτεύουσα των σκοτσέζικων Χάιλαντς. «Μια πόλη στο πουθενά», όπου το καλοκαίρι θυμίζει φθινόπωρο! Ίσως αλλάξει γνώμη όταν, παρέα με τους Κατασκόπους της Γεωγραφίας, θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο του θρυλικού τέρατος της λίμνης Λοχ Νες. Υπάρχει στ’ αλήθεια η Νέσι;
    Στον νέο τίτλο της σειράς, η συγγραφέας επιθυμεί να τονίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της παράνομης αλιείας σε ποτάμια και λίμνες και το πόσο αυτό επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.

    Οι συγγραφείς

    Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Στην εφηβεία μετακόμισε στην Ελλάδα. Σήμερα ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών και παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια υπό έκδοση αγγλικών εκπαιδευτικών βιβλίων. Χάρη σε μετεκπαίδευσή της, ασχολείται και με τη διδασκαλία στο διαδίκτυο, σε μαθητές από όλο τον κόσμο. Καθημερινά ταξιδεύει από ήπειρο σε ήπειρο, γνωρίζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, όμορφες πόλεις και χωριά και υπέροχους ανθρώπους, ακούγοντας τις δικές τους ιστορίες. Διατηρεί τη δική της στήλη «Στάση… δημοτικό!» στο ένθετο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Η Φωνή της Κω – Kosvoice.gr όπου και παρουσιάζει παιδικά βιβλία.  Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο jennykouts@yahoo.gr.

    Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Έχει γράψει πάνω από 60 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και τρία μυθιστορήματα ενηλίκων. Βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2002 και από το Oppenheim Toy Portfolio το 2003, ενώ βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2004 και 2006) και για το βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» (2012, 2013, 2014 και 2015). Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Συγγραφέας της Χρονιάς» από το περιοδικό Votre Beaute. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών.

    Η Λίνα Μουσιώνη  γεννήθηκε  στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και είναι διδάκτωρ Λαογραφίας. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως επιμελήτρια μουσείου μελετώντας αντικείμενα, στήνοντας εκθέσεις και σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά.
    Μια μέρα εμφανίστηκε μπροστά της μια νεράιδα και τη ρώτησε: «Τι προτιμάς; Ένα μπαλόνι για να πετάς ή ένα καρύδι για να γίνεσαι αόρατη;». Η Λίνα διάλεξε το μπαλόνι κι από τότε πετάει μαζί του γράφοντας ιστορίες που μοιράζεται με τα παιδιά και τους φίλους της. Πολλές ιστορίες της έχουν γίνει βιβλία και μερικά εντάχθηκαν στις βραχείες λίστες του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Εμπιστεύεται τα παιδιά και το μπαλόνι της φουσκώνει πιο πολύ όταν βρίσκεται ανάμεσά τους. Ζει σε ένα σπίτι εξοχικό με  την οικογένειά της και πολλές κεραμιδόγατες.

    Η Μάγια Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι θεατρολόγος, συγγραφέας και παιγνιοθεραπεύτρια. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιο-γραφίας και είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, όπου ολοκλήρωσε και τις Μεταπτυχιακές Σπουδές της. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι από το Playtherapy Greece, συνεργαζόμενο φορέα της Academy of Play and Child Psychotherapy  (APAC). Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, διδάσκοντας θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους από το 1996 μέχρι και σήμερα. Έχει τιμηθεί με τρία Κρατικά Βραβεία Θεατρικού Έργου για παιδιά και εφήβους από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βιβλία της έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχουν αναγραφεί στο The White Ravens 2013, στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των βραβείων του Λογοτεχνικού Περιοδικού Αναγνώστης.  Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Νέων Συγγραφέων στο Βερολίνο και στην Αυστρα-   λία. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

    Ο Κώστας Στοφόρος γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Υλοποιεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενηλίκους. Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία ενηλίκων και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Παράλληλα συμμετέχει ως σεναριο-γράφος/παρουσιαστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ, κυρίως για ιστορικά θέματα. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), του PEN Greece, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).

    Η Άννα Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε θεατρολογία και υποκριτική, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως θεατρολόγος στην εκπαίδευση και σήμερα είναι υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχει σχεδιάσει και συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Από το 1993 ασχολείται με τη συγγραφή και τη μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων. Έχει εκδώσει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους και έχει μεταφράσει βιβλία από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Για έργα και μεταφράσεις της έχει τιμηθεί από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, ενώ βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς τιμητικούς πίνακες και λίστες.

    Η εικονογράφος

    Η Λίλα Καλογερή σπούδασε 3D animation, ενώ το 2002 αποφοίτησε από το U C E στο Birmingham με ΜΑ στην Οπτική Επικοινωνία.

    Από τότε εργάζεται ως εικονογράφος στον χώρο των εκδόσεων και του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η προσωπική της ιστοσελίδα είναι www.lilakalogeri.com.

    Οι συντελεστές

    Ο Πάνος Δημάκης μεγάλωσε στο Άστρος Αρκαδίας και από το 1995 ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε για 18 μήνες ως μεταφραστής στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει για τις Εκδόσεις Καζαντζάκη τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη Ο καπετάν Μιχάλης και Ο ανήφορος, το δεύτερο μάλιστα σε πρώτη παγκόσμια μετάφραση, καθώς και αφηγήματα από τα αγγλικά και τα ιταλικά. Εμφανίζεται στην επιτυχημένη εκπομπή του Mega The Chase ως «το Γεράκι». Επιπλέον, είναι δημιουργός του podcast Χίλιες και μία λέξεις για την ελληνική γλώσσα. Εκτός από το Ποτάμι των χιλίων τυφλών έχει γράψει τα εξής βιβλία: το λεξικό Βερβενιώτικο ιδίωμα, το αγγλικό ετυμολογικό λεξικό Etymolexicon και το μυθιστόρημα Δεκαεπτά κλωστές, το οποίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από την Cosmote TV σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια.

    Ο Μίλτος Πιστώφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Απολλώνιο Ωδείο. Ύστερα από μια περίοδο αναζήτησης τον κέρδισε η μουσική και ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία. Από νωρίς συνειδητοποίησε την αξία της εναλλακτικής διδασκαλίας ως ανάγκη της σύγχρονης εκπαίδευσης και έχοντας μαθητεύσει και συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς-παιδαγωγούς (Keith Terry, Victor Wooten, Tony Moreno, Sandy Silva) απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο creative learning, εστιάζοντας στο body percussion. Είναι καθηγητής μουσικής στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και προετοιμάζει μαθητές για τις μουσικές τους σπουδές. Έχει εκδώσει ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο Σι Λόντε, το κορίτσι που βρήκε τη μουσική. Δραστηριοποιείται ως alternative educator στην εκπαίδευση, καθώς και ως team building facilitator στο corporate περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης είναι η δημιουργία του Spirit Of Rhythm, ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι που συνδυάζει τη μουσική και τον ρυθμό με την ψυχολογία, και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular