More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι Μαχητές του Ντάο 1: Υπόθεση Ηλιακό Τσάι, της Ελένης Ανδρεάδη (εικ.:...

    Οι Μαχητές του Ντάο 1: Υπόθεση Ηλιακό Τσάι, της Ελένης Ανδρεάδη (εικ.: Γ. Σκουλούδης, + τραγούδι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-8) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Σίφου (Shifu ή Sifu) στα Κινέζικα σημαίνει δάσκαλος ή ένα επιδέξιος σαν δάσκαλος άτομο.

    Η “Πράκτορας του ΠλανήτηΕλένη Ανδρέαδη συνεχίζει να σημαδεύει την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση με μια νέα σειρά εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του Ντάο, του θεμελιώδους έργου του Ταοϊσμού και του Λάο Τσε.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δυο αδέρφια, ο Του και η Ντι. “Του-Ντι σημαίνει “μαθητευόμενοι”. Φοιτούν σε ένα διαφορετικό σχολείο, στη σοφίτα του σπιτιού τους, όπου κάθε Σάββατο µαθαίνουν πώς να είναι µαχητές, οι Μαχητές του Ντάο, οι οποίοι υπερασπίζονται τον πλανήτη: τις θάλασσες, τα ποτάμια, την άμμο, τα ζώα, τα δέντρα, τον κόσμο ολόκληρο. Δάσκαλός τους είναι ο Κινέζος παππούς τους και ταξιδιώτης του χρόνου, ο Σίφου, που σημαίνει δάσκαλος στα κινέζικα. Ο παππούς, ως ταξιδιώτης του χρόνου, έρχεται από έναν άλλο κόσμο και εποχή, τότε που οι άνθρωποι δεν ήταν συνεχώς στο τρέξιμο. Μπορεί… και από τον 17ο αιώνα!

    Ο παππούς τους έμαθε το γιν και το γιανγκ, δυο αντίθετες έννοιες που όταν σμίγουν, βγάζουν ισορροπία: φως και σκοτάδι, μέρα και νύχτα, ζεστό και κρύο κ.ο.κ. Αυτή η ισορροπία είναι το ζητούμενο, καθώς έχει χαθεί στον κόσμο μας, όπως λέει ο παππούς. Έτσι, αντί για αρμονία, έχουμε παραφωνία.

    Η πρώτη υπόθεση που τους αναθέτει ο παππούς Σίφου φέρει τον ακαταλαβίστικο τίτλο “κλιµατική αλλαγή”. Με ένα απλό και έξυπνο πείραμα, ο παππούς τους φανερώνει τις βρόμικες πηγές ενέργειας που προέρχεται από πηγές όπως το πετρέλαιο, ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο που ελευθερώνουν πολλά αέρια, κάτι που επηρεάζει πολύ τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα του πλανήτη μας. Να ήταν όμως μόνο αυτά που επηρεάζουν το κλίμα. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και γαλακτοκομικών, η κοπή δασών για να γίνουν βοσκοτόπια, όλα συνδέονται μεταξύ τους και δυσκολεύουν την κατάσταση.

    Και τώρα; Τι κάνουμε τώρα παππού Σιφού; Μαθαίνοντας κινήσεις Τάι Τσι, μαθαίνοντας για τη δύναμη του ήλιου και του αέρα, τα παιδιά προσπαθούν να επιφέρουν την ισορροπία που χρειάζεται ο πλανήτης. Και να πιουν ένα… Ηλιακό Τσάι!

    Εστιάζοντας

    Η Ελένη Ανδρέαδη είχε καταθέσει την περιβαλλοντική της ταυτότητα με τους πλέον επιτυχημένους “Πράκτορες του Πλανήτη”, ένα πρότζεκτ που προσέλκυσε και ευαισθητοποίησε πάνω από εκατό χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα. Τώρα, με τους Μαχητές του Ντάο ανοίγει έναν καινούριο κύκλο βιβλίων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σημαδεύοντας παιδιά ήδη από την προσχολική ηλικία. Εμπνεόμενη από τη φιλοσοφία του Ταοϊσμού και τη δυαδικότητα του Γιν και Γιανγκ, θρησκευτικών και κυρίως φιλοσοφικών προσεγγίσεων της Ανατολής που βασίζονται στον σεβασμό και αυτοσεβασμό, την ευθύνη, συνευθύνη και την αίσθηση του χρέους, της αλληλεγγύης, της καλοσύνης, της ευγένειας, της εσωτερικής γαλήνης, της αρμονίας και ισορροπίας, της δράσης και της αποχής από τη μοιρολατρική αποδοχή όσων συμβαίνουν γύρω μας, η βραβευμένη συγγραφέας εκκινεί από την κλιματική αλλαγή εστιάζοντας στην εκπομπή υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων αερίων (π.χ. μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα) τα οποία επηρεάζουν δραματικά το κλίμα του πλανήτη δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα.

    Οι Μαχητές του Ντάο, οι νέοι Πράκτορες του Πλανήτη της Ελένης Ανδρεάδη, είναι απλογραμμένοι, κατανοητοί, επιδραστικοί, όχι υπερφορτωμένοι, αλλά με ισορροπία στις πληροφορίες και αναδεικνύουν τη δυναμική φιλοσοφιών ζωής που θέτουν σε προτεραιότητα τη σχέση μας με τον πλανήτη αλλά και τον εαυτό μας, την αναζήτηση της αρμονίας, της ηρεμίας που δεν σημαίνει παράδοση και αποδοχή αλλά συνειδητοποίηση και δράση. Οι τρεις κεντρικοί ήρωες, τα δύο παιδιά και ο παππούς, είναι αξιαγάπητοι, ενώ τα ερεθίσματα για να ανακαλύψεις στοιχεία για τη φιλοσοφία του Ντάο είναι πολλά και ελκυστικά. Το Ντάο έχει πολλά κοινά στοιχεία με σχολές αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων, μάλιστα βρίσκονται και χρονικά κοντά στη δημιουργία τους, κάπου είκοσι πέντε αιώνες πριν.

    Η Ελένη Ανδρεάδη δεν υιοθετεί ακραίες προτάσεις π.χ. πλήρης αποχή από κρεατοφαγία και γαλακτοκομικά, καθώς γνωρίζει ότι απευθύνεται σε παιδιά που ακόμα έχουν πιθανότατα δυνατή σχέση με κάποιες από αυτές τις τροφές, προτείνει όμως τη μείωσή τους, καθώς αποδεδειγμένα πλέον η υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και μοσχαρίσιου κρέατος έχει μεγάλα μειονεκτήματα, όχι μόνο για τον πλανήτη αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Ο προβληματισμός που τίθεται είναι γόνιμος και η ευαισθητοποίηση στην οποία αποσκοπεί όχι αυτοσκοπός αλλά δυναμικός στόχος που επιτυγχάνεται.

    Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη διακρίνεται για την παιχνιδιάρικη, σπιρτόζικη διάθεση που προσδίδει, την εκφραστικότητα και τα έντονα χρώματα, αναπτύσσοντας τη δική της, στα όρια του animation, δυναμική και ενδυναμώνοντας το κείμενο με τα οπτικά της στοιχεία.

    Το παράρτημα στο τέλος του βιβλίου βελτιώνει τη σχέση του αναγνώστη με τη φιλοσοφία του Ντάο και προτείνει δράσεις και πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε στο θεμελιώδες ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

    Για αναγνώστες από 5-6 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Άκουσε το τραγούδι των Μαχητών του Ντάο από την Athena Andreadis | Αθηνά Ανδρεάδη:

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι Μαχητές του Ντάο 1: Υπόθεση Ηλιακό Τσάι
    Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
    Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2022
    Προσαρμογή εξωφύλ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-3205-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular