More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι μικρές βιογραφίες των Χμ 1-5: Ο κύριος Λεξικοπουλάκης Χμ!, Ο κύριος...

    Οι μικρές βιογραφίες των Χμ 1-5: Ο κύριος Λεξικοπουλάκης Χμ!, Ο κύριος Σημειωνόπουλος Χμ!, Ο δόκτωρ Ιδεοθεραπευτάκης Χμ!, Ο σερ Ευφυολογάκης Χμ!, Ο κύριος Μπουρδουράκης Χμ!, της Κατερίνας Κρις

    o kyrios lexikopoylakhs cover

     

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-9) – Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά

    Οι Μικρές Βιογραφίες των Χμ είναι βασισμένες στις ατσαλάκωτες και εξαιρετικά οργανωμένες σημειώσεις του μέγα ερευνητή Έγκμοντ Κλαβιέ.
    (εκ των βιβλίων)

    5 βιογραφίες τσέπης με πολύ χιούμορ για τα μικροσκοπικά Χμ! που επιστρέφουν μετά από χρόνια για να μας πουν τις μικρές τους ιστορίες με λέξεις και εικόνες. Από την Κατερίνα Κρις ασφαλώς και τις Εκδόσεις Κέδρος. Απολαύστε υπεύθυνα!

    Περί τίνος πρόκειται

    Έχουμε και λέμε: ο κύριος Λεξικοπουλάκης, ο κύριος Σημειωνόπουλος, ο Δόκτωρ Ιδεοθεραπευτάκης, ο Σερ Ευφυολογάκης και ο κύριος Μπουρδουράκης. Αυτά είναι τα πέντε απολύτως μικροσκοπικά πλάσματα, τα οποία -για όσους δεν είστε ακόμα ενήμεροι- δεν μπορείς να δεις με γυμνό μάτι. Ζουν μέσα στο χαρτί και μας εμπνέουν να γράφουμε και να ζωγραφίζουμε. Φοράνε παπουτσοσκί που τα βοηθάνε να κινούνται στις χιονισμένες περιοχές του λευκού χαρτιού κι έχουν ομπρέλες που τις ανοίγουν όταν υπάρχει βροχή ιδεών. Αγαπάνε τις όμορφες λέξεις και τις εμπνευσμένες ζωγραφιές και χαίρονται κάθε φορά που κάποιος γράφει στη σελίδα τους. Και αφού αντέγραψα τη συγγραφέα, όπως μας συστήνει η ίδια τα Χμ! ας δούμε μερικά πράγματα για πέντε από τις πιο διάσημες προσωπικότητές τους.

    Πρώτα, ο κύριος Λεξικοπουλάκης Χμ!, του οποίου η περιουσία είναι οι λέξεις. Αγαπάει να βλέπει δίπλα δίπλα λέξεις που δεν έχουν ξανασυναντηθεί, βαριέται τις επαναλαμβανόμενες, τις μπαγιάτικες και αν τον κάνετε παρέα σας υπόσχεται ότι θα μάθετε ένα σωρό νέες λέξεις.

    o kyrios shmeivnopoylos cover

    Είναι ο κύριος Σημειωνόπουλος, που κάνει πρωινή περαντζάδα στο πάρκο των σημειώσεων, σε σημειωματάριο δηλαδή με λευκές σελίδες. Μην το κουράζετε! Του αρέσουν τόσο οι σημειώσεις. Γιατί; Είναι απλό! Κάθε μέρα έχει ραντεβού με τις ιδέες! Μόλις σας έρθει μία ιδέα, μια καλή, καινούρια ιδέα, τσουπ, θα τη σημειώσει και θα την κρατήσει εκεί, γιατί οι ιδέες έχουν το κακό ότι ξεχνιούνται πολύ γρήγορα. Ακούστε κι εμένα που έχω χάσει ίσαμε διακόσιες μόνο την ώρα του ύπνου μου.

    o doktor ideouerapeytakhs cover

    Είναι ο Δόκτωρ Ιδεοθεαπευτάκης που μένει σε ένα ιδεόπλοιο, ένα ιπτάμενο φουσκωτό σκάφος που κινείται συνεχώς. Στο γραφείο του έχει ένα σωρό βιβλίο με ιδέες, τις μεγαλύτερες που σκέφτηκε ποτέ άνθρωπος. Αλλά και οι μικρές ιδέες έχουν τη χάρη τους, ίσως μάλιστα μια μέρα γίνουν τρανές. Τι κι αν είναι διαφορετικές στην αρχή, ακόμα και άσχημες ή κοντές! Όταν μια ιδέα μεγαλώσει και γίνει δυνατή, οι ειδικοί τη χειροκροτούν. Μα υπάρχουν και ιδέες που χάνονται, που εξαφανίζονται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Κουτσές, φλου, παρεξηγημένες, χιλιάδες ιδέες έχουν υπάρξει στον κόσμο κι αυτές τον πάνε μπροστά. Λίγες. Γιατί οι πολλές χάνονται. Και εδώ έρχεται ο Δόκτωρ Ιδεοθεραπευτάκης αυτοπροσώπως για να βελτιώσει τις μισοχαμενοτρελοκουτσές ιδέες που πάνε προς χάσιμο. Όχι! Θα τις σώσει! Θα τις σουλουπώσει για να γίνουν αυτές οι δυνατές!

    o ser eyfyologakhs cover

    Ο Σερ Ευφυολογάκης είναι ένα Χμ με μπόλικο πνεύμα. Το μαζεύει σε μπουλακάκια, το ψεκάζει παντού. Το πνεύμα είναι αρκετά δυνατό κι έτσι αυτός που το μυρίζει γράφει ή λέει κάτι πνευματώδες και μετά γελάει μόνος του, σαν χαζός. Αυτό είναι το πάθος του: να κάνει πνεύμα. Δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα που να μην έχει κάτι να πει γι’ αυτό. Μαζί με τον κύριο Μπουρδουράκη μπορούν να πουν αρκετές γελοιότητες. Είναι λίγο εξυπνόπουλος αλλά εντάξει, θα τον βρείτε πολύ συμπαθητικό!

    o kyriow mpoyrdarakhs cover

    Και τέλος έχουμε τον κύριο Μπουρδουράκη! Αυτός είναι γνωστός μπουρδολόγος και προσπαθεί συχνότατα να εντυπωσιάσει με μερικές ωραιότατες μπούρδες. Και μάλιστα θα βοηθήσει κι εσένα την ώρα που πας να γράψεις τις δικές σου μπούρδες! Γιούπι! Το Χμ μας!

    Εστιάζοντας

    Η πάντα ευρηματική Κατερίνα Κρις ξαναδίνει στα θαυμάσια Χμ! της που την περασμένη δεκαετία κατέκτησαν με τη ζωντάνια τους το ενδιαφέρον των παιδιών, ζωή και νέα πνοή με πέντε βιογραφίες τσέπης, οι οποίες διαβάζονται μονορούφι. Είναι ευσύνοπτες, είναι ευφυείς, όπως τα ίδια τα Χμ, έχουν το ανατρεπτικό χιούμορ, τη μη στημένη δομή, τα αφηγηματικά ευρήματα και το αναποδογύρισμα των συμβάσεων που χαρακτηρίζουν όλα τα βιβλία της δημιουργού και ασφαλώς έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της Κατερίνας Κρις: εντυπωσιακή, εμπνευσμένη εικονογράφηση, βγαλμένη από το ρεπερτόριο παιδικών σχεδίων, με άψογα χρωματικά συνταιριάσματα, δουλεμένες λεπτομέρειες μέχρι και στο τελευταίο σημείο στίξης των γραμματοσειρών, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο εκθαμβωτικές αν λάβει κανείς υπόψη του το μικρό τους μέγεθος.

    Η συνολική αναγνωστική εμπειρία που στήνει η Κατερίνα Κρις είναι για ακόμα μια φορά υψηλής αξίας, το αισθητικό και ψυχαγωγικό πρόσημο είναι προφανέστατα θετικό, η όποια διδακτική διάσταση απουσιάζει, ενώ όλες οι αξίες, οι δεξιότητες και τα μηνύματα που προβάλλονται ως θετικά δεν στέκονται σαν μπάστακες καθαρογραμμένοι, αλλά καλούν τον αναγνώστη να κοιτάξει λίγο πιο μέσα για να τις δει. Κι αυτό είναι σύγχρονο πράγμα, καινούριο, που απομακρύνει το βιβλίο από παλιές παθογένειες.

    Εξαίρετα πράσινα. σκληρόδετα εξώφυλλα με κουβερτούρες, σε μια συνολική μίνιμαλ αισθητική που πολύ μας άρεσε, ταιριαστή σε μικροσκοπικά πλάσματα και ιδανικά για το καλοκαίρι, καθώς τα παίρνεις εύκολα παντού.

    Απολαύστε λοιπόν τα Χμ και προσέξτε πώς θα τα προφέρετε! Τα Χμου ξεχάστε τα! Τα πράγματα είναι αυστηρά. Χμ! λέμε.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο κύριος Λεξικοπουλάκης Χμ!
    Ο κύριος Σημειωνόπουλος Χμ!
    Ο δόκτωρ Ιδεοθεραπευτάκης Χμ!
    Ο σερ Ευφυολογάκης Χμ!
    Ο κύριος Μπουρδουράκης Χμ!
    Σειρά: Οι μικρές βιογραφίες των Χμ 1-5:
    Συγγραφέας: Κατερίνα Κρις
    Εικονογράφος: Κατερίνα Κρις
    Εκδόσεις: Κέδρος, Απρίλιος 2023
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Σπανάκη
    Ηλεκτρ. επιμέλεια: Ξένια Τρύφων
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 11 Χ 14,5
    ISBN: 978-960-04-5355-3
    978-960-04-5356-0
    978-960-04-5357-7
    978-960-04-5358-4
    978-960-04-5359-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular