More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι Μικροί Κεραυνοί: Μια σειρά βιβλίων για... ποδοσφαιρόφιλους

    Οι Μικροί Κεραυνοί: Μια σειρά βιβλίων για… ποδοσφαιρόφιλους

    «Ολα όσα ξέρω με σιγουριά περί ηθικής και υποχρεώσεων, τα οφείλω στο ποδόσφαιρο»

    “Με γοητεύει η ικανότητα του ποδοσφαίρου να είναι όμορφο. Όταν το παιχνίδι παίζεται καλά είναι σαν ένας χορός με μπάλα!”

    “Στο ποδόσφαιρο τα πάντα είναι πιο περίπλοκα εξαιτίας της παρουσίας της αντίπαλης ομάδας!”

    «Ερωτεύτηκα το ποδόσφαιρο όπως αργότερα ερωτευόμουν γυναίκες: ξαφνικά, ανεξήγητα, αβασάνιστα, χωρίς να σκεφτώ τον πόνο ή την αναστάτωση που θα έφερνε»

    Η πρώτη ατάκα ανήκει στον συγγραφέα και φιλόσοφο Αλμπέρ Καμί, η δεύτερη στον Ουρουγουανό συγγραφέα Εντουάρντο Γκαλεάνο, η τρίτη στον Γάλλο υπαρξιστή φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ και η τέταρτη στον συγγραφέα Νικ Χόρνμπι.

    Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα κλωτσοσκούφι όπου είκοσι δύο ηλίθιοι κλωτσάνε ένα δερμάτινο πανί, που έλεγε η μάνα μου. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, μια μοναδική έκφανση του πολιτισμού που συγκινεί πλούσιους και φτωχούς, αμόρφωτους και διανοούμενους, άντρες και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, από το ένα μέτρο ή από τον καναπέ του σπιτιού σου, μόνο σου ή με χιλιάδες δίπλα σου. Το ποδόσφαιρο είναι ίσως η μοναδική έκφραση των ανθρώπων που ενώνει τόσο διαφορετικούς ανθρώπους από τόσο διαφορετικές αφετηρίες και κόσμους.

    Όταν εγώ θυμάμαι στα οκτώ μου τον Κένι Νταλγκλίς και τον Ρόνι Γουίλαν να χορεύουν με τα κόκκινα και ταξιδεύω νοερά στο Λίβερπουλ, όταν μεθάω από χαρά στα δέκα μου με το θρυλικό σόλο του ανίκητου Ντιεγκίτο στο Μέξικο, όταν ενώνομαι με το βολέ του μεγάλου Μάρκο Φαν Μπάστεν αλλά και με τους ρομποτικούς Σοβιετικούς, δεν είμαι απλώς ένας ποδοσφαιρόφιλος που κραυγάζει σαν Ορκ μαζί με μερικούς ακόμα εκστασιασμένους από τον αφρό μπύρας. Ενώνομαι σε μια στιγμή, με μια νοερή γραμμή, με τα παιδικά μου χρόνια, με την χαρά ή τη λύπη που ένιωσα μια δεδομένη στιγμή με τους ήρωες της εποχής. Ταυτίζομαι, ονειρεύομαι, παθιάζομαι, βιώνω την ένταση μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας που συμβαίνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή δίχως κανέναν προσχεδιασμό, καμία ακριβή πρόβα. Το ποδόσφαιρο, το όμορφο, όχι το θλιβερά επαγγελματικό, που υποτάσσεται σε ορέξεις κερδοφορίας δίχως έλεος, είναι ένας ασυναγώνιστος επαναστατικός στίβος. Και θεωρώ ευλογία τα παιδιά να ασχολούνται με αυτό, με τα υγιή κομμάτια του που είναι πολλά, αλλά σκεπάζονται από τους ολίγους κάφρους. “Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό δευτερεύον πράγμα στον κόσμο“, είχε πει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Για τον Φραντς, γιατί για τον Φιν και τους υπόλοιπους Μικρούς Κεραυνούς, το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο!

    Τώρα τελευταία, όμως, ο Φιν Μέλτσερ, ο πιο επικίνδυνος επιθετικός των Κεραυνών, είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί τους αγώνες από τον πάγκο γιατί στη θέση του παίζει ο Κέβιν, ο καινούριος παίκτης, που επιπλέον έχει πιάσει φιλίες με τον Μαξ, τον κολλητό του. Ο Φιν έχει διαλυθεί από τα νεύρα και τον θυμό. Του φταίνε όλα, ζηλεύει τρομερά τον καινούριο παίχτη και αυτό φέρνει κακή απόδοση με τους Κίτρινους. Μόνο που σε λίγες μέρες έχουν ματς με τους Πρασινόλευκους και ο Φιν πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο ένα θυμωμένο παιδί…

    Στο δεύτερο βιβλίο της σειρά, οι Μικροί Κεραυνοί παίζουν εκτός έδρας με τους Αετούς και ενώ προηγούνται 3-1 τα πράγματα στραβώνουν. Γκολ για τους αντιπάλους και λίγο μετά πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον Εμίλ, τον τερματοφύλακα των Μικρών Κεραυνών. Και ποιος κάθεται τέρμα για το πέναλτι; Ο Φιν, που έπαιζε ως κεντρικός αμυντικός πια επειδή ο Μαξ ήταν τραυματίας. SPOILER ALERT: Ο Φιν πιάνει το πέναλτι. Και μια σειρά από συγκυρίες… τον κάνει τερματοφύλακα. Θα μείνουν ενωμένοι στα δύσκολα οι Μικροί Κεραυνοί;

    Σπιρτόζικη σειρά οι Μικροί Κεραυνοί. Με την ένταση ενός αγώνα στις γραμμές του. Με το νεύρο, τις αντιζηλίες, τις μύχιες σκέψεις, τον ανταγωνισμό, τη δίψα για νίκη να διαπερνά κάθε σελίδα τους. Με αξίες για τη συνεργασία και την ανάγκη να κερδίζει η ομάδα να προβάλλονται, αλλά και μια διαρκή ανάδειξη της επίλυσης των τριβών που προκύπτουν σε έναν τόσο ζωντανό οργανισμό όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα.

    Αναμφίβολα αναγνώσματα για ποδοσφαιρόφιλους, αγόρια και κορίτσια (δεν είναι και λίγα αυτά που αγαπούν το ποδόσφαιρο). Με την κομίστικη εικονογράφησή του και τη ζωντάνια του σε χαροποιεί ενώ τα διαβάζεις και σε κρατά ως το τέλος. Τέλος, θα πρόσθετα, την ιδιαίτερη παρασταστικότητα της μεταφοράς σε γραπτό λόγο ενός αγώνα που δεν είναι ομιλία ενός σπορτκάστερ, αλλά οι εσωτερικές σκέψεις ενός ποδοσφαιριστή και δη ενός παιδιού.

    Συμπαθέστατα βιβλία, στην ασυνήθιστη κατεύθυνση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, για παιδιά 7-11 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Αρχίζει το ματς!
    Το αλφάβητο του ποδοσφαίρου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Die Kickerbande. Anpfiff fur das Siegerteam
    Die Kickerbande. Fussballfreunde halten
    Συγγραφέας: Frauke Nahrgang
    Εικονογράφηση: Nikolai Renger
    Σειρά : Οι Μικροί Κεραυνοί
    Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Φεβρουάριος 2020
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 16 Χ 21
    ISBN: 978-960-605-976-6
    978-960-605-977-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular