More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι Μικροί Κεραυνοί: Το Κύπελλο είναι δικό μας (3) και Δυνατή Άμυνα...

    Οι Μικροί Κεραυνοί: Το Κύπελλο είναι δικό μας (3) και Δυνατή Άμυνα (4), της Φράουκε Νάργκαν

    Τα “Ποδοσφαιρόνια” και οι “Μικροί Κεραυνοί“. Τα δύο δυνατά “ποδοσφαιρικά” πρότζεκτ της χρονιάς που έχουν (διαφορετικά ασφαλώς το καθένα) τα ποιοτικά χαρακτηριστικά να αρέσουν σε παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο καθώς κατά κύριο λόγο -ας μη γελιόμαστε- σε αυτά απευθύνονται.

    Το σημαντικό πάντως είναι ότι και τα δύο αυτά πρότζεκτ, διαχειρίζονται συνολικά καταστάσεις που ζουν οι προέφηβοι και όχι αυστηρά εντός των τεσσάρων ποδοσφαιρικών γραμμών. Υπάρχουν δύο δεδομένα: α) οι κλασικοί βιβλιόφιλοι συνήθως απορρίπτουν τέτοιες βιβλιοσειρές ως πιο εμπορικές και β) οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι δε διαβάζουν. Όμως, έχουμε σπάσει πολλά στερεότυπα για να αφήσουμε αυτά τα δύο που στηρίζονται απλώς σε προκαταλήψεις ένθεν κι ένθεν να επιζήσουν. Σας βοηθάει καθόλου σε αυτό ότι συγγραφέας είναι γυναίκα; Και περιγράφει τόσο καλά τον κόσμο του ποδοσφαίρου που τύφλα να έχουν οι άντρες;

    Στο θέμα μας. Οι Μικροί Κεραυνοί επανέρχονται με δύο νέα βιβλία, φτάνοντας αισίως στα τέσσερα. Τι είναι οι Μικροί Κεραυνοί; Μια σπιρτόζικη, ανάλαφρη σειρά μιας ομάδας ποδοσφαίρου, της ομώνυμης, για τα μέλη της οποίας το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο και μέσα από τις περιπέτειές της αποκαλύπτονται εντάσεις, αντιζηλίες, άγχη, συναισθήματα σε όλη τη γκάμα που αυτά εκτείνονται, ηθική, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, υποχρεώσεις, κυνήγι στόχων.

    Βιβλίο 3, Το κύπελλο είναι δικό μας.

    Αφηγητής ξανά ο Φιν Μέλτσερ, επιθετικός των Μικρών Κεραυνών στην κατηγορία Κ-10. Το Σάββατο ξεκινά το τουρνουά που διοργανώνουν στην έδρα τους, στο κέντρο της πόλης οι Πρασινόλευκοι, οι αιώνιοι αντίπαλοί τους. Στο τουρνουά συμμετέχουν οκτώ ομάδες και οι Μικροί Κεραυνοί κατεβαίνουν με σκοπό να πάρουν και το κύπελλο και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Θέλουν όσο τίποτα να κερδίσουν τους Πρασινόλευκους, θέλουν σε κάθε περίπτωση να μην πάρουν αυτοί το τρόπαιο. Όμως, τα πράγματα δεν πάνε καλά γι’ αυτούς και θα αναγκαστούν να δουν άλλους να παίζουν εναντίον των Πρασινόλευκων. Το χειρότερο είναι ότι οι Μικροί Κεραυνοί αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν και άλλοι που δεν συμπαθούν τους υπερόπτες Πρασινόλευκους και… σαμποτάρουν τα παπούτσια του Στέφεν, του φαντασμένου επιθετικού των Πρασινόλευκων.

    Θα επιλέξουν την ήττα των ορκισμένων εχθρών τους; Ή μήπως το ευ αγωνίζεσθαι θα αποδειχθεί ισχυρότερη αξία;

    Βιβλίο 4, Δυνατή Άμυνα.

    Οι γονείς του Μουράτ (και ο Μουράτ μαζί) μετακομίζουν σε άλλη πόλη κι αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για την ομάδα των Μικρών Κεραυνών, αφού ο Μουράτ ήταν ο ηγέτης της άμυνάς τους. Από τη φυγή του και μετά, η άμυνα μπάζει κανονικά. Έτσι, ο επιθετικός αστέρας και αφηγητής των βιβλίων Φιν Μέλτσερ παίζει άμυνα μήπως και βοηθήσει την κατάσταση. Αλλά όχι… Δεν φτάνει αυτός. “Ώσπου να βρούμε τον αντικαταστάτη του Μουράτ” θα παίζει άμυνα του λέει ο προπονητής του. Και ευτυχώς κάποια στιγμή τον βρίσκουν στο πρόσωπο του νέου παίκτη που μετακόμισε μόλις στην πόλη τους. Όταν έρχεται να τον γνωρίσουν, βλέπουν ένα κορίτσι (δεύτερος πόντος κόντρα στα στερεότυπα που λέγαμε) ονόματι Λεόνι. “Εμείς είμαστε σοβαρή ομάδα, παίζουμε στο Πρωτάθλημα Παίδων” του εξηγώ. “Δεν μπορώ να εμφανίσω έτσι απλά ένα κορίτσι… Κορίτσια και ποδόσφαιρο δεν πάνε μαζί“. Βλέπετε, δεν είστε μόνο εσείς που έχετε στερεότυπα, είναι οι περισσότεροι άνθρωποι, εντός κι εκτός βιβλίων.

    Μήπως όμως η Λεόνι είναι η σωτηρία των Μικρών Κεραυνών;

    Όλο και καλύτερα το πάει η συγγραφέας των Μικρών Κεραυνών. Αν και ξεκίνησε διστακτικά, καθώς κυλούν τα βιβλία πατάει όλο και πιο στέρεα στο υλικό της, διαχειρίζεται καλύτερα τους χαρακτήρες, τις αφηγηματικές της προτιμήσεις, τα διαλογικά μέρη, κρατάει την ένταση ψηλά, ενώ διατηρεί εξίσου ψηλά αυτήν τη φοβερή αφήγηση που είναι σα ζωντανή περιγραφή αγώνα από σπορτκάστερ χωρίς τις κοτρόνες που συχνά ακούγονται από αυτούς.

    Δε θα αργήσει η μέρα -είναι πεποίθησή μου αυτό- περισσότερο από 10-15 χρόνια όπου θα δούμε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο την είσοδο γυναικών σε ανδρικές ομάδες (που κάπως έτσι θα πάψουν να είναι αμιγώς ανδρικές). Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων αυτό να μοιάζει με πλήγμα, αλλοίωση κτλ κτλ, αλλά οι κοινωνίες μετασχηματίζονται μαζί με τα παιχνίδια τους.

    Τις αξίες της ισότητες λοιπόν, της ισότιμης συμμετοχής και του ευ αγωνίζεσθαι αναδεικνύει η Νάργκαν στα δύο αυτά βιβλία που θα απολαύσετε πρωτίστως οι ποδοσφαιρόφιλοι αλλά και όσοι έχετε περάσει κάποιες ώρες μέσα σε κάποιο γήπεδο, πισίνα, κορτ, κουλουάρ.

    Για παιδιά 7-11 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Λουκιανός Κηλαηδόνης – Το ματς

    Locomondo – Goal

    Κ. Τουρνας- Μια βροχή θα μας σώσει

    Ricky Martin – The Cup of Life

    UEFA Champions League theme song

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το Κύπελλο είναι δικό μας
    Δυνατή άμυνα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Die Kickerbande. Wir gewinnen den Pokal!
    Die Kickerbande. Ein starker Spieler fur das Team
    Συγγραφέας: Frauke Nahrgang
    Εικονογράφηση: Nikolai Renger
    Σειρά : Οι Μικροί Κεραυνοί
    Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Σεπτέμβριος 2020
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 16 Χ 21
    ISBN: 978-960-653-080-7
    978-960-653-079-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular