More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι νικητές των βραβείων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2022

    Οι νικητές των βραβείων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2022

    Ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΙΒΒΥ οι νικητές του βραβείου Hans Christian Andersen Award 2022.

    Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για την συγγραφή απονεμήθηκε στη  συγγραφέα Marie-Aude Murail από τη Γαλλία

    Η Murail διαγωνίσθηκε με τις María Cristina Ramos από την Αργεντινή, Fatima Sharafeddine από το Λίβανο, Peter Svetina από τη Σλοβενία, Annika Thor από τη Σουηδία και Margaret Wild από την Αυσταλία

    Η Marie-Aude Murail γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1954 στη Χάβρη της Γαλλίας. Σπούδασε μοντέρνα λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Είναι γνωστή για τα πολυάριθμα παιδικά και εφηβικά της μυθιστορήματα που αφορούν ένα ευρύ φάσμα δύσκολων θεμάτων, όπως η ομοφυλοφιλία και οι σοβαρές ασθένειες. Το 1973 παντρεύτηκε τον Pierre Robert με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, τον Benjamin (1977), τον Charles (1987) και την Constance (1994).

    Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για την εικονογράφηση απονεμήθηκε στην  Suzy Lee από την Δημοκρατία της Κορέας.

    Η Lee διαγωνίσθηκε με τις Beatrice Alemagna από την Ιταλία, Ryoji Arai από την Ιαπωνία, Iwona Chmielewska από την Πολωνία, Gusti από την Αργεντινή και Sydney Smith από τον Καναδά.

    Η Λη έγινε η πρώτη Νοτιοκορεάτισσα που κερδίζει το μεγάλο αυτό βραβείο. Ήταν ξανά φιναλίστ το 2016. Η Λη γεννήθηκε το 1974. Έχει γράψει και εικονογραφήσει μια σειρά από παιδικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων “Wave” και “Shadow” στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία επιλέχθηκαν ως το καλύτερο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο των New York Times το 2008 και το 2010, αντίστοιχα. Τον περασμένο μήνα, το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Καλοκαίρι» κέρδισε βραβείο στα φετινά Bologna Ragazzi Awards.

    Νικητής του IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2022 αναδείχθηκε το πρόγραμμα Ilitaqsiniq – Nuvanut Literary Council από τον Καναδά.

    Το βραβείο IBBY – Asahi Reading Promotion Award απονεμήθηκε στο πρόγραμμα Ilitaqsiniq – Nuvanut Literary Council (προτάθηκε από την IBBY Καναδά). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσχολικής αγωγής για παιδιά και τις οικογένειές τους που συνδυάζει  διδακτικές πρακτικές από την παιδαγωγική προσέγγιση της Μαρία Μοντεσόρι και την Inuit Qaujimajatuqangit (φράση των Ινουίτ που περιφραστικά σημαίνει “εκείνα που είναι γνωστά στους Ινουίτ”). Το Ilitaqsiniq – Nunavut Literacy Council όπου εντάσσεται το εν λόγω πρόγραμμα προωθεί και υποστηρίζει πρωτοβουλίες αλφαβητισμού στις επίσημες γλώσσες του Nunavut με σεβασμό στις αρχές της ανάπτυξης και ανάπτυξης ικανοτήτων της κοινότητας. Το Ilitaqsiniq ιδρύθηκε το 1999.

    Νικητές του βραβείου προώθησης της φιναλαναγνωσίας IBBY-iREAD Outstanding Reading Promoter Award 2022 είναι οι Zohreh Ghaeni (προτάθηκε από την IBBY του Ιράν) και η Jane Kurtz (προτάθηκε από την IBBY των Η.Π.Α).

    Η Zohreh Ghaeni είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Ιστορίας της Παιδικής Λογοτεχνίας στο Ιράν, του οποίου είναι συνιδρύτρια. Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της IBBY από το 2016 έως το 2020. Το 2010 δημιούργησε το Read with Me, ένα πρόγραμμα προώθησης της ανάγνωσης στο Ιράν για παιδιά σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας και παιδιά σε κρίση. Είναι επίσης επικεφαλής των ιστορικών παιδικών σπουδών στο Ιράν. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 2002 και 2004, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 2008 και 2010.

    Η Jane Kurtz γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, αλλά όταν ήταν δύο ετών, οι γονείς της μετακόμισαν στην Αιθιοπία. Η Τζέιν μεγάλωσε στο Μάτζι, μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική γωνία της χώρας. Η οικογένειά της εγκατέλειψε την Αιθιοπία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά μια δεκαετία αργότερα, πρώτα ο αδελφός της και η οικογένειά του και μετά η μεγαλύτερη αδερφή της και η οικογένειά της επέστρεψαν για να διδάξουν σε ένα σχολείο θηλέων στην Αντίς Αμπέμπα. Όταν η Jane επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το κολέγιο, ένιωθε ότι δεν υπήρχε τρόπος να μιλήσει για το σπίτι της παιδικής της ηλικίας στους ανθρώπους εδώ. Χρειάστηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια για να βρει επιτέλους έναν τρόπο – μέσα από τα παιδικά της βιβλία. Τώρα μιλάει συχνά σε σχολεία και σε συνέδρια, μοιράζοντας αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία και φέρνοντας πράγματα για να τα αγγίξουν και να γευτούν, να δουν και να μυρίσουν και να ακούσουν από την Αιθιοπία. Είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ethiopia Reads που εργάζεται για να φέρει βιβλία, βιβλιοθήκες και πρακτικές γραμματισμού στα παιδιά στην Αιθιοπία. Μετά από δεκαπέντε χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της Ethiopia Reads, η Τζέιν είδε ένα κρίσιμο κομμάτι του αλφαβητισμού που έλειπε και έστρεψε την εθελοντική της προσπάθεια να ηγηθεί της Creative Team του Ready Set Go Books, ενός έργου του Open Hearts Big Dreams. Στα τέλη του 2020, η ομάδα πέτυχε τον στόχο της έκδοσης 100 πολύχρωμων βιβλίων —μυθοπλασίας και μη—το καθένα διατίθεται στα αγγλικά και σε διάφορες αιθιοπικές γλώσσες. Αυτά τα βιβλία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται διαθέσιμη, τυπώνονται και διανέμονται στην Αιθιοπία, παρέχοντας πρακτική ανάγνωσης και διάδοση γνώσεων για την καθημερινή ζωή, τη γεωγραφία, την ιστορία, τις ιστορίες, τις παροιμίες και τις πολιτιστικές παραδόσεις της Αιθιοπίας.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular