More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6,5-8) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, και τότε θα ξέρεις πώς να ζήσεις τη ζωή σου.
    Βόλφγκανγκ Γκαίτε

    Η κυρία Πέρσα προτείνει στα παιδιά να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τους δράκους. Ο Γιάννης ενθουσιάζεται, θέλει να διεκδικήσει το έπαθλο. Αλλά όταν βλέπει τους πρώτους εκπληκτικούς δράκους των συμμαθητών του απογοητεύεται, μπλοκάρει. Αισθάνεται ανίκανος να τους ανταγωνιστεί. Γιατί οι δράκοι των συμμαθητών του είχαν προέλθει από τους γονείς και τα αδέρφια τους. Το ίδιο αποφασίσει να κάνει κι ο Γιάννης.

    Έτσι, πηγαίνει στον πατέρα του, τη μητέρα του και την αδερφή του για να του κάνουν τον καλύτερο δράκο απ’ όλους. Θα κερδίσει τελικά και πόσο δίκαιη θα είναι μια τέτοια νίκη για τον νικητή;

    Για αναγνώστες από 6,5-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Περί τίνος πρόκειται

    • Είναι μια απολύτως ρεαλιστική, καθημερινή ιστορία, εμπνευσμένη από το σχολικό περιβάλλον, για τους γονείς που κάνουν εργασίες αντί του παιδιού του (ή στο όνομα αυτού) για να κερδίσει διακρίσεις που δεν του αναλογούν.
    • Για την αυτοπεποίθηση των παιδιών που δεν ενισχύεται με ψευδείς διακρίσεις αλλά με ουσιαστική, συνεπή προσπάθεια και αληθινές επιδόσεις που προέρχονται από την προσωπική προσπάθεια του ίδιου του παιδιού.
    • Θίγονται ακόμα η δίκαιη ματιά της δασκάλας που ως ειδικός είδε τις μη παιδικές δημιουργίες και επιβράβευσε εκείνον που έπρεπε, αλλά και η δύναμη της οικογένειας που μπορεί με τον τρόπο της να αναδείξει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

    Εστιάζοντας

    Η συγγραφέας  δημιουργεί μια απλή, καθημερινή, καλοδομημένη, ιστορία με μεγάλη σημασία, καθώς ολοένα και περισσότεροι γονείς, διαπιστώνουμε (και ως εκπαιδευτικοί), ότι μπαίνουν μπροστά από το παιδί τους, παρασυρόμενοι από ενδεχόμενες υστερίες του, για να κερδίσει το παιδί τους κάποια διάκριση, βαθμό. Είναι μια πρώιμη εμφάνιση ενός λυσαριού όπου τίποτα δεν αντιστοιχεί στην πραγματική προσπάθεια και ποιότητα του παιδιού. Όλο αυτό δίνεται με εύσχημο και ελαφρώς χιουμοριστικό τρόπο, αναδεικνύοντας τον πυρήνα του προβλήματος, ενός προβλήματος που συνδέεται άμεσα με ελλιπή αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εαυτού μας, με την βαθύτερη πεποίθηση ότι θέλω να ξεχωρίσω, να γίνω δημοφιλής, ακόμα και αν γνωρίζω ότι αυτό δεν προήλθε από δικό μου κόπο και συντονισμένη προσπάθεια.

    Πολύ έξυπνος ο τίτλος, ο οποίος δείχνει το κέντρο βάρους του προβλήματος (οικογένεια), όμορφη σκιαγράφηση του ήρωα, των αμφιβολιών του, των διαδρόμων που κάνει το μυαλό του μέσα σε όλη αυτή την ιστορία και της δικαίωσής του στο τέλος.

    Σημαντική η συμβολή της Λήδας Βαρβαρούση στο συνολικό αποτέλεσμα που ενισχύεται ιδιαιτέρως από τα ποιοτικά, παιγνιώδη, εκφραστικά σκεδιά της.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι οικογενειακοί μας δράκοι
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Τσιαμπαλή
    Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αναστασία Σακελλαρίου
    Σελιδοποίηση: Ελένη Σταυροπούλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-3659-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular