More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι Προφήτες, του Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ

    Οι Προφήτες, του Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ – Μυθιστόρημα

    Η ζωή χωρίς ελευθερία είναι σαν σώμα χωρίς ψυχή.
    Χαλίλ Γκιμπράν 

    Ο Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο με ένα βιβλίο που ξαφνιάζει και δυναμιτίζει τη σκέψη, βάζοντας στο επίκεντρο της αφήγησής του μια ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ δύο νέων, η οποία αναπτύσσεται κατά την περίοδο της δουλείας στον Αμερικανικό Νότο.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Δεν είναι τόσο ότι είστε χαμένοι όσο ότι σας πρόδωσαν ανόητοι που πέρασαν τη λάμψη για δύναμη…Όταν πρωτοήρθατε δεν ήσασταν αλυσοδεμένοι. Σας υποδέχτηκαν ζεστά και ανταλλάξατε τροφή, τέχνη και σκοπό μ’ εκείνους που ήξεραν πως ούτε οι άνθρωποι ούτε η γη πρέπει είναι ιδιοκτησία κανενός».

    «Ο Ιούλης είχε προσπαθήσει να τους ξεκάνει. Στην αρχή προσπάθησε να τους κάψει. Έπειτα προσπάθησε να τους σκάσει. Και τελικά, όταν τίποτα από τα δύο δεν έφερε αποτέλεσμα, έκανε τον αέρα πυκνό σαν νερό, ελπίζοντας πως θα τους πνίξει…Ο ήλιος του Μισισιπή τρύπωνε ακόμα και στη σκιά, έτσι που κάποιες μέρες ούτε τα δέντρα δεν έδιναν παρηγοριά…Στον Σάμιουελ και τον Αϊζάια άρεσε να είναι μαζί με άλλους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που οι άλλοι άνθρωποι άλλαξαν».

    Βρισκόμαστε στον Αμερικανικό Νότο και συγκεκριμένα στην πολιτεία του Μισισίπι κατά την περίοδο όπου το δουλεμπόριο και η αγορά «νέγρων» σκλάβων από τους λευκούς γαιοκτήμονες ήταν στο απόγειο της. Κανένας λευκός αφέντης δεν νοείται να μην έχει στη δούλεψή του, μαύρους υπηρέτες και σκλάβους για να τον υπηρετούν και να εκπληρώνουν κάθε λογική ή παράλογη επιθυμία του.

    Στο Κενό, την φυτεία βαμβακιού των Χάλιφαξ με τις αχανείς εκτάσεις όπου τα σύννεφα του μπαμπακοχώραφου απλώνονταν μέχρι τα σύννεφα τ’ ουρανού, τους «αμαρτωλούς» στάβλους και το μεγάλο αρχοντικό με τους πολυελαίους, εκεί όπου δεν υπήρχε διαφυγή, με την οργιώδη βλάστηση και τα ύπουλα νερά, εκεί σε αυτό το ιδανικό μέρος για να στοιβάξεις αιχμαλωτισμένους ανθρώπους, ο Αϊζάια και ο Σάμιουελ προσπαθούσαν να βρουν τη θέση τους, προσπαθούσαν να βρουν το καταφύγιο στο σκοτάδι που θα απλωνόταν σαν πέπλο από πάνω τους και θα τους έκανε αόρατους από τα μάτια των επικριτών και ίσως τελικά σε αυτό το ατέρμονο σκοτάδι να έβρισκαν το κλειδί της ελευθερίας.

    Οι δύο νέοι δεν είχαν γνωρίσει ή τουλάχιστον δεν θυμόντουσαν πατέρα ή μάνα, ξεριζωμένοι από πολύ νωρίς από την αγκαλιά της μάνας γης, εγκλωβισμένοι σε έναν κόσμο που ορίζουν οι σκληροί λευκοί αφέντες, ανέπτυξαν έναν δεσμό κατανόησης, αποδοχής, συντροφικότητας, τρυφερότητας, ανθρωπιάς, σεβασμού και βαθιάς αγάπης, ικανό να τους ενισχύει το αίσθημα της ελπίδας μέσα στα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς και της εξαθλίωσης, της οδύνης και της αθλιότητας, οδηγώντας τους στη λάμψη και τη λύτρωση. Ο Αϊζάια ήταν του Σάμιουελ και ο Σάμιουελ του Αϊζάια. Έτσι ήταν από την αρχή κι έτσι θα ήταν ως το τέλος, ακόμα και όταν όλοι – αφέντες και σκλάβοι- στραφούν εναντίον τους και ο απλός και αγνός αυτός δεσμός μετατραπεί σε αμαρτία.

    « Δεν ξέρετε ότι όλοι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε πίσω, υποχρεωτικά, αν θέλουμε να έχουμε μια στάλα κάτι που θα μπορούσες να το πεις γαλήνη;»

    Εστιάζοντας

    Ο Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο με ένα βιβλίο που ξαφνιάζει και δυναμιτίζει τη σκέψη, βάζοντας στο επίκεντρο της αφήγησής του μια ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ δύο νέων, του Αϊζάια και τον Σάμιουελ, η οποία αναπτύσσεται κατά την περίοδο της δουλείας στον Αμερικανικό Νότο. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί την ιστορία ενός λαού, ξεγυμνώνοντας τις εγωπάθειες της υποτιθέμενης λευκής ανωτερότητας, φωτίζοντας τον σκοταδισμό της βαρβαρότητας, της απανθρωπιάς και των προκαταλήψεων μιας κοινωνίας που έχει γαλουχηθεί με τις υποδείξεις του φυλετικού διαχωρισμού, δίνοντας φωνή σε όλους τους σκλαβωμένους- σωματικά- ψυχικά- συναισθηματικά,  με κινητήριο άξονα τη δύναμη μιας αγάπης η οποία δεν ορίζεται από φύλο, χρώμα, πλούτο, παρά μόνο από την ίδια την αξία της.

    Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο του Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ, Οι Προφήτες συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του National Book Award των ΗΠΑ για το 2021, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ήταν φιναλίστ για το Prix Medicis ξενόγλωσσου μυθιστορήματος, το Grand Prix de Litterature Americaine, και υποψήφιο για το Prix Femina, καθώς ο συγγραφέας με λογοτεχνική επιδεξιότητα, δημιουργική φρεσκάδα, βαθιά συναισθηματικό λόγο -άλλοτε λυρικό και άλλοτε ρεαλιστικό, με συγκινητική λεπτότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια, με συνεχή και αυξανόμενη αισιοδοξία, κάτω από τους ήχους της πονεμένης τζαζ και της παρακλητικής γκόσπελ μουσικής, και τους άρτια δομημένους χαρακτήρες του που κουβαλούν στους ώμους τους το βάρος των αιώνων αλλά και την ίδια την ψυχή της φυτείας, δημιουργεί μια αφηγηματική εμπειρία όπου καταδεικνύει τα πάθη που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά στιγματίζοντας με οδύνη και πόνο έναν κόσμο που το μόνο που αναζητά είναι ο σεβασμός, η ελευθερία και το δικαίωμα στη ζωή, όπου η μόνη αλήθεια είναι η αγάπη.

    Στις αρχές του 17ου αιώνα οι Ευρωπαίοι άποικοι άρχισαν να δημιουργούν οικισμούς στην Αμερική, έτσι το 1619 το πρώτο πλοίο με Αφρικανούς σκλάβους καταφτάνει στη Βιρτζίνια στη Βόρεια Αμερική. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Δεκάδες ίσως και εκατοντάδες πλοία ακολούθησαν και χιλιάδες σκλάβοι βρέθηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη, στα άγνωστα και μακρινά λιμάνια της μακρινής ηπείρου, να δουλεύουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου στις αχανείς εκτάσεις των λευκών γαιοκτημόνων. Οι αφέντες ήταν σκληροί, απαιτητικοί, άλλες φορές βίαιοι και σαδιστές και άλλες πιο ανθρώπινοι και ευγενικοί αλλά πάντα Αφέντες με δικαιώματα και ιδιαίτερες διαθέσεις. Ο αγώνας για την επιβίωση των μαύρων σκλάβων είχε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα που έφτασαν στην Αμερική, αλυσοδεμένοι και θα συνεχιστεί αδιάκοπα για δεκαετίες, μέχρι το 1865, όταν ψηφίζεται και περνάει, με την υπογραφή του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, η 13η Τροποποίηση του Συντάγματος που καταργεί τη σκλαβιά στις ΗΠΑ…τουλάχιστον στα επίσημα έγγραφα.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Oh Freedom! – The Golden Gospel Singers

    Queen – The Prophets Song

    Ain’t Got No, I Got Life – Nina Simone

    The Five Blind Boys of Mississippi – Leaning On The Everlasting Arms

    Aretha Franklin – Amazing Grace

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι Προφήτες
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Prophets
    Συγγραφέας: Robert Jones, Jr.
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιούνιος 2022
    Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
    Επιμέλεια κειμένου: Χρίστος Κυθρεώτης
    Προσαρμογή εξωφύλ.: Ελένη Οικονόμου
    Σελίδες: 504
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-672-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular