More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι Σιωπηλοί Οδηγοί, του Prof Steve Peters

    Οι Σιωπηλοί Οδηγοί, του Prof Steve Peters

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+ (target 22+) – Επιστήμη, ψυχολογία

    Νους ορά και νους ακούει.
    Επίχαρμος, 530-440 π.Χ., ποιητής

    Να χαμογελάτε, γιατί η επίδραση του προσώπου σας συνδέεται άρρηκτα με τη διάθεσή σας, αφού το χαμόγελο ως προαποφασισμένη στάση ζωής μπορεί να βελτιώσει και τη διάθεση και τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Να ζητάτε συγγνώμη από τους εαυτό σας και από τους άλλους, να συνοδεύετε τη συγγνώμη σας με μία καλή πράξη, να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα των άλλων αφού δεν είστε μόνοι σας σε μία κατάσταση. Να κατανοείτε τα πραγματικά αίτια μιας αναποδιάς αφού αυτό σας βοηθά να τη διαχειριστείτε, να έχετε ένα καλό πλάνο διαχείρισης κάθε αναποδιάς ώστε να μεταφέρετε σωστά το μήνυμα και στους άλλους. Να είστε καλοί με τους άλλους και με τον εαυτό σας, καθώς η καλοσύνη είναι πηγή ευεξίας, δημιουργεί στέρεους δεσμούς και κυρίως δε δημιουργεί δεσμεύσεις. Να μιλάτε για τα συναισθήματά σας, αφού αυτά βοηθούν τους άλλους να αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί σε μία κατάσταση, να εκλογικεύουμε και εμείς και οι άλλοι τα γεγονότα και να συσφίγγονται οι δεσμοί. Να ζητάτε βοήθεια γιατί αυτό όχι μόνο δεν είναι αδυναμία αλλά βοηθά να μαθαίνουμε από τους άλλους. Να έχετε καλούς τρόπους και να συζητάτε με τους άλλους ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι ώστε να τους βοηθάτε να κατανοούν τη λογική πίσω από αυτούς και να τους ενστερνίζονται.

    Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καλές συνήθειες που επισημαίνει, αναπτύσσει και εξηγεί εύληπτα, απλά, κατανοητά για όλους, μέσα από την σύγχρονη νευροεπιστήμη ο καθηγητής Steve Peters. Οι Σιωπηλοί Οδηγοί είναι ένα από τα λίγα απολαυστικά βιβλία του είδους, καθώς ο καθηγητής δεν σε υπερφορτώνει με περιττή επιστήμη που δεν μπορείς να διαχειριστείς, αλλά με σωστές δόσεις σε οδηγεί βήμα βήμα να αντιληφθείς πόσο χρήσιμη είναι για την καθημερινή του ζωή και όχι για κάποιον ιδεατό εαυτό.

    Και γιατί μας ενδιαφέρει όλο αυτό; Για να βελτιώσουμε κομμάτια του εαυτού και της ζωής μας; Ναι. Και γι’ αυτό. Μα αν αυτό δεν σου λέει και πολλά ή σου μοιάζει πολλά υποσχόμενο, υπάρχει κάτι καλύτερο. Αυτός ο Άλλος που αναφέρουμε συνέχεια παραπάνω, στις καλές συνήθειες του Peters δεν είναι άλλος… από το Παιδί σας. Το βιολογικό σας, κάποιοι οικείο παιδί σας ή εκείνα στην τάξη σας. Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, αφού κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και όλος ο προσανατολισμός του είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά του περιβάλλοντός μας.

    Ο Peters βοηθά εμάς, τους ενήλικες που ζούμε ή εργαζόμαστε με παιδιά, να αντιληφθούμε την προέλευση κακών ή και καταστροφικών πεποιθήσεων που εξελίσσονται σε παγιωμένες συνήθειες και ισχυροποιούνται τόσο που τελικά καθορίζουν τη συμπεριφορά μας, τα συναισθήματα, τη σκέψη μας και εν τέλει ολόκληρη τη ζωή μας. Αυτοί είναι οι Σιωπηλοί Οδηγοί, οι ασυνείδητες πεποιθήσεις που μετατρέπονται σε συνήθειες και μας καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό. Μπορούμε να τις αλλάξουμε; Μπορούμε. Να τις αντικαταστήσουμε με άλλες υγιείς, εποικοδομητικές πεποιθήσεις. Μερικές τις διαβάσατε ήδη στην πρώτη παράγραφο αυτής της παρουσίασης.

    “Όταν ένα παιδί αισθάνεται ανασφάλεια με αισθήματα απόρριψης από τους γονείς ή τους συνομιλήκους, κάποιες περιοχές του εγκεφάλου δεν αναπτύσσονται καλά. Αυτό επηρεάζει το παιδί αργότερα στη ζωή του και μπορεί να παρουσιάσει  υπερβολική ευαισθησία  απέναντι στην απόρριψη. Γενικά, οποιοδήποτε αρνητικό συμβάν στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, και όχι μόνο η απόρριψη, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε κακή συναισθηματική διαχείριση αργότερα στη ζωή.

    Ένας ήπιος τρόπος για να “απορρίψει” κάποιος ένα παιδί είναι να μην το παίρνει στα σοβαρά. Τα παιδιά, όπως οι ενήλικοι, θέλουν να τα ακούν και να τα παίρνουν στα σοβαρά. Ως γιατρός, έχω ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν κάτι που πραγματικά τους ανησυχεί. Ακόμα κι αν βλέπω ότι αυτό δεν είναι κάτι σοβαρό ή ανησυχητικό, δεν βοηθάει τον ασθενή αν δεν αποδεχτώ ότι για εκείνον είναι σοβαρό και ανησυχητικό. Αν πάρω τις ανησυχίες τους στα σοβαρά, θα νιώσουν ότι τους ακούω και τους σέβομαι. Το ίδιο ισχύει για τα παιδιά. Οπότε, όταν δεν ακούμε προσεκτικά τις ανησυχίες και τα προβλήματα του παιδιού πριν προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε, μπορούμε να το κάνουμε να νιώσει ότι το απορρίπτουμε”.

    Ο Steve Peters μας είχε προϊδεάσει με Το Παράδοξο του Χιμπατζή για τη δύναμη με την οποία διαχειρίζεται προς όφελος μας τη σύγχρονη επιστήμη.

    Τώρα επανέρχεται με την ας πούμε συνέχεια εκείνου του best seller. Και την προτείνουμε.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Να χαμογελάτε, γιατί η επίδραση του προσώπου σας συνδέεται άρρηκτα με τη διάθεσή σας, να ζητάτε συγγνώμη από τους εαυτό σας και από τους άλλους, να κατανοείτε τα πραγματικά αίτια μιας αναποδιάς, να έχετε ένα καλό πλάνο διαχείρισης κάθε αναποδιάς, να είστε καλοί με τους άλλους και με τον εαυτό σας, να μιλάτε για τα συναισθήματά σας, να ζητάτε βοήθεια, να έχετε καλούς τρόπους είναι μερικές από τις εποικοδομητικές πεποιθήσεις με τις οποίες πρέπει να αντικαταστήσουμε τις κακές, βλαβερές, παγιωμένες πεποιθήσεις μας προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά του περιβάλλοντός μας. Eύληπτα, απλά, κατανοητά για όλους, μέσα από την σύγχρονη νευροεπιστήμη ο καθηγητής Steve Peters υπογράφει ένα από τα λίγα απολαυστικά βιβλία του είδους, δίχως να σε υπερφορτώνει με περιττή επιστήμη που δεν μπορείς να διαχειριστείς.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Bob Marley – Don’t worry be Happy

    Metallica: Nothing Else Matters (Official Music Video)

    Η Φωτεινή Πλευρά Της Ζωής – Μακρινά Ξαδέρφια

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι Σιωπηλοί Οδηγοί
    Τίτλος πρωτοτύπου: The silent guides
    Συγγραφέας: Steve Peters
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Ελένη Οικονόμου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Φεβρουάριος 2021
    Μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου
    Επιμέλεια: Ροδάνθη Παπαδομιχελάκη
    Σελιδοποίηση Ηλίας Σούφρας, Εκδόσεις Διόπτρα
    Σελίδες: 352
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-222-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular