More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι Ψηλοκάραβοι, της Γεωργίας Γαλανοπούλου

    Οι Ψηλοκάραβοι, της Γεωργίας Γαλανοπούλου

    Μια ιστορία παλιά, θαλασσινή και ξεχασμένη που μόνο οι αέρηδες θυμούνται πια, μας αφηγείται ο Μπάτης, ο μικρότερος αδερφός τους. Μια ιστορία που συνέβη σε μια όμορφη χώρα όπου βασίλευε ένας δίκαιος και σοφός ρήγας. Μα όταν αυτός πέθανε, τη θέση του πήρε ο σπάταλος και ασύνετος ανιψιός του. Η σπατάλη, η απερισκεψία, τα λούσα και τα μεγαλεία πήραν τη θέση της σωφροσύνης και της λογικής και δεν άργησε πολύ η ώρα που το θησαυροφυλάκιο της χώρας άδειασε και το συμβούλιο των αρχόντων αποφάσισε “ο λαός να βάλει ένα χεράκι”. Κι ο λαός το έβαλε το χεράκι και ο επιπόλαιος ρήγας ανακουφίστηκε αλλά αυτές οι ανακουφίσεις λίγο κρατάνε όταν ο μορφονιός βασιλιάς κυβερνά δίχως πλάνο και σκέψη. Η σπατάλη έφερε σύντομα τα ίδια αποτελέσματα, ζήτησαν ξανά από το λαό να βάλει ένα χεράκι. Κι όταν τελείωσαν και οι προσφορές σε είδος και τίποτε δεν υπήρχε στην άκρη πια για να σταθεί όρθια η πολιτεία, γίνηκαν ασεβείς και αποφάσισαν να ξεφορτωθούν όλους τους γέρους που πλέον “τα ‘χαν φάει τα ψωμιά τους”. Τα παιδιά μένουν χωρίς τον παππού και την γιαγιά, αφού αυτοί τίποτα δεν… είχαν πια να προσφέρουν.

    Να αντιδράσεις ήταν δύσκολο. Κι ήταν κι εκείνοι οι Ψηλοκάραβοι που έφυγαν τότε ξαφνικά από το λιμάνι της όμορφης χώρας, φόβος και τρόμος πραγματικός, το όνομά τους πάγωνε το αίμα στο άκουσμά του. Τι να ‘ταν οι Ψηλοκάραβοι; Τα παιδιά ήθελαν να μάθουν. Ληστές; Αιμοβόροι πειρατές που θα έπαιρναν τη χώρα τους; Θεριά ανήμερα; Τρομοκράτες της γαλήνης; Κίνδυνος για τον βασιλιά και τους παλατιανούς του ή και τον ίδιο το λαό; Οι μεγάλοι ήξεραν αλλά σιωπούσαν. Και μια χώρα σε αποσύνθεση, ίσως μόνο τους Ψηλοκάραβους δε θα έπρεπε να φοβόταν…

    Η Γεωργία Γαλανοπούλου με όλα τα συστατικά και τη δομή των παλιών παραμυθιών, τις λέξεις και την έξοχη αφηγηματική φροντίδα κάποιας που ξέρει να συνθέτει το παλιό με το καινούριο, δημιουργεί ένα εξαιρετικό αλληγορικό παραμύθι μεταπλάθοντας έναν παλιό, μεσαιωνικό θρύλο της απειλής που έρχεται από τα ανοιχτά πέλαγα των πειρατών και του αγνώστου, δίνοντάς του κωδικοποιημένα πολύ ελληνικό χρώμα, σε μια μάχη καλού κακού που λαμβάνει τη μορφή σπατάλης, διαφθοράς, ασέβειας στην ιστορία.

    Ρυθμός έξοχος και γλώσσα λεπτοδουλεμένη σε “αναγκάζει” να θες να το διαβάσεις σε όποιον στέκεται δίπλα σου. Εκπληκτική η εκφραστικότητα, η κίνηση των συναισθημάτων και η συνομιλία με τον ρομαντισμό (και κάπως και την ροκοκό περίοδο) του Φρανθίσκο Γκόγια των σκίτσων της Κατερίνας Χαδουλού που πραγματικά φτιάχνει σε κάθε σελίδα και μια ιστορία που αυτονομείται ενώ παράλληλα εξακολουθεί την εικονογραφική αφήγηση των Ψηλοκάραβων.

    Σπουδαία δουλειά στο σύνολό της, ένα βιβλίο που ξεχωρίζει, από μια συγγραφέα που γράφει αραιά αλλά εξαιρετικά. Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι Ψηλοκάραβοι
    Συγγραφέας: Γεωργία Γαλανοπούλου
    Επιμέλεια Κειμένων: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2018
    Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
    Σελίδες: 208
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-47-1162-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular