More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟύπς! Ένας λύκος, του Τίτους (εικ.: Φαμπιάν Γιοκτό Λαμπέρ

    Ούπς! Ένας λύκος, του Τίτους (εικ.: Φαμπιάν Γιοκτό Λαμπέρ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η δύναμη της αγέλης είναι ο λύκος, και η δύναμη του λύκου είναι η αγέλη.
    Ρ. Κίπλινγκ από το «Βιβλίο της Ζούγκλας»

    Ένα φωτεινό βράδυ, η μικρή Χριστίνα περπατάει μες στο δάσος…

    «Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
    Φεύγω, τρέχω να κρυφτώ!»

    Όταν ξαφνικά φωνάζει… «ΜΑΜΑ! ΜΑΜΑ!»

    Ένας εξαγριωμένος λύκος την κυνηγάει. Θέλει να την καταβροχθίσει! Η μητέρα της την καθησυχάζει, της εξηγεί πως δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κακό όνειρο. Δεν υπάρχει κανένας λύκος. Εκείνη για να σιγουρευτεί ψάχνει μέσα στη ντουλάπα, κάτω από το κρεβάτι… και ξαναξαπλώνει. Κλείνει τα μάτια της, αλλά… ακούει τις πατημασιές του, νιώθει την ανάσα του! Ξαναφωνάζει. Παίρνει το κουκλάκι της, μετράει προβατάκια. Μάταιο όμως. Ο λύκος είναι εκεί. Έρχεται και ταράζει τον ύπνο της. Η Χριστίνα δεν αντέχει άλλο. Την επόμενη μέρα, αποφασίζει να αντιμετωπίσει το φόβο της και να απαλλαγεί μια για πάντα από τον εφιάλτη της.

    Μια ιστορία που αν και στην αρχή φαίνεται αρκετά τρομακτική και φέρνει στο νου μας την σκηνή με την Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος, εξελίσσεται με γέλιο.Το κείμενο είναι ρυθμικό με ζωντάνια που μεταδίδει την ατμόσφαιρα του φόβου και της ταραχής που δημιουργεί ο εφιάλτης, αλλά και με χιουμοριστική ανατροπή στο τέλος που προκαλεί την ανακούφιση και το γέλιο των παιδιών. Συνδυάζει μοναδικά τα ομοιοκατάληκτα μέρη που προσδίδουν ποιητική χροιά με την αφήγηση και τους πλούσιους διάλογους που ζωντανεύουν ρεαλιστικά την ιστορία.

    Η ξεχωριστή αυτή μορφή αφήγησης κάνει ταυτόχρονα ευδιάκριτο το διαχωρισμό ανάμεσα στον εφιάλτη της Χριστίνας και την πραγματικότητα, καθώς ένα μέρος της στην αρχή είναι ομοιοκατάληκτο, με ρίμες που παρουσιάζουν το σκηνικό με τον εφιάλτη, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί τριτοπρόσωπη αφήγηση με κυρίαρχα διαλογικά μέρη προσγειώνοντας τους αναγνώστες στο παρόν και την πραγματικότητα με ένα κινηματογραφικό τρόπο.

    Τα παιδιά εύκολα θα ταυτιστούν με τη μικρή Χριστίνα, τη θαρραλέα ηρωίδα της ιστορίας που εμφανίζεται πραγματικά γενναία, μαζεύοντας όλη τη δύναμη και το θάρρος που διαθέτει για να αντιμετωπίσει αυτοπροσώπως και να αποκρούσει εντελώς μόνη της το μεγάλο της φόβο και εφιάλτη, τον λύκο! Που εν τέλει, αποδεικνύεται… όχι και τόσο τρομακτικός κερδίζοντας τη συμπάθεια και τη συμπόνια.

    Η ελκυστική εικονογράφηση του Fabien Öckto Lambert με έντονα χρώματα εκφραστικούς χαρακτήρες και δυνατές αντιθέσεις σε μεταφέρει επιτυχημένα από τους εφιάλτες στην πραγματικότητα και τούμπαλιν και σε παρασύρει συναισθηματικά από έναν εκφραστικότατο, άγριο, τρομακτικό λύκο με τεράστιο στόμα και μεγάλα αιχμηρά δόντια σε έναν άκακο, αδύναμο, ταλαιπωρημένο και κάπως… θλιμμένο, που στέκει αιχμάλωτος σε ένα κλουβί. Ακολουθώντας την εξέλιξη του κειμένου οι εικόνες εντείνουν την ατμόσφαιρα του φόβου αλλά και του γέλιου.

    Συγγραφέας και εικονογράφος συνδιαλέγονται και δημιουργούν μια δυνατή ομάδα και ένα πρωτότυπο έργο που… συνεχίζεται!

    Μια δυναμική ιστορία που προσεγγίζει τους εφιάλτες και ξορκίζει τους νυχτερινούς φόβους των παιδιών με χιούμορ, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτει το γνωστό στερεοτυπικό μοτίβο του κακού λύκου.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου  ετών.

    Εκδόσεις Φουρφούρι.

    Με μια ματιά

    • Μια ιστορία που αν και στην αρχή φαίνεται αρκετά τρομακτική και φέρνει στο νου μας την σκηνή με την Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος, εξελίσσεται με γέλιο.Το κείμενο είναι ρυθμικό με ζωντάνια που μεταδίδει την ατμόσφαιρα του φόβου και της ταραχής που δημιουργεί ο εφιάλτης, αλλά και με χιουμοριστική ανατροπή στο τέλος που προκαλεί την ανακούφιση και το γέλιο των παιδιών. Συνδυάζει μοναδικά τα ομοιοκατάληκτα μέρη που προσδίδουν ποιητική χροιά με την αφήγηση και τους πλούσιους διάλογους που ζωντανεύουν ρεαλιστικά την ιστορία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Disney Instrumental ǀ Neverland Orchestra – Who’s Afraid Of The Big Bad Wolf?

    Αρλέτα – Ο λύκος

    Pat und Patachon- Eric Frantzen Chor & Orchester

    Δημήτρης Ζερβουδάκης – Λύκε, Λύκε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ούπς! Ένας λύκος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Oup’s y’a un poup!
    Συγγραφέας: Titus
    Εικονογράφος: Fabien Öckto Lambert
    Εκδόσεις: Φουρφούρι, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Χάιδω Παπαβασιλείου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 24
    ISBN: 978-618-5488-22-2

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular