More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ούτε στο όνειρό σας!, της Μπεατρίτσε Αλεμάνια

    Ούτε στο όνειρό σας!, της Μπεατρίτσε Αλεμάνια

    oute sto oneiro sas cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Δεν επέτρεψα ποτέ στο σχολείο να αναμειχθεί στην εκπαίδευσή μου.
    Μαρκ Τουαίην

    Η σπουδαία Beatrice Alemagna σε μια πιο γήινη ιστορία για την σχολική περιπέτεια που δημιουργεί επιφυλάξεις για το άγνωστο.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα!» Τα σχολεία αρχίζουν. Η Πασχαλίνα, η τρίχρονη νυχτεριδούλα με τα ροζ φτερά και ασορτί αφτιά, δεν θέλει με τίποτα να πάει. Αρνείται πεισματικά. «Ούτε στο όνειρό σας!» φωνάζει στους γονείς της που προσπαθούν να την μεταπείσουν. Τα λογικά τους επιχειρήματα φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και η έκρηξη οργής της μικρής Πασχαλίνας έχει μια τεράστια δύναμη που… συρρικνώνει!

    Εστιάζοντας

    Η μικρή ηρωίδα της ιστορίας με το φανταχτερό φλούο, ροζ χρώμα, που τη διακρίνει από τις άλλες νυχτεριδούλες, έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Είναι εκφραστική, γλυκύτατη και ταυτόχρονα επίμονη με ξεκάθαρη άποψη. Ένας δυνατός χαρακτήρας με πείσμα, που υποστηρίζει τα «Θέλω» και τα «Δεν θέλω» του ρητά και επαναλαμβανόμενα, μέχρι που φτάνει σε έντονο ξέσπασμα. Η δύναμη της φωνής της, που χρησιμοποιεί για να επιβάλλει την απροθυμία της να ακολουθήσει το γενικό κανόνα του “όλοι πάνε σχολείο και τι ωραία και καλά που είναι”, οδηγεί σε μια κραυγή που «μικραίνει» τους γονείς της, τους κάνει τόσο μικροσκοπικούς… «σαν δυο σποράκια!».

    Οι ρόλοι αντιστρέφονται. Η μεγάλη τώρα Πασχαλίνα, κρύβει τους μικρούς γονείς της κάτω από τα φτερά της και τους παίρνει μαζί της στο σχολείο∙ τους προσέχει, τους φροντίζει, τους μαλώνει και… Το χιούμορ κυριαρχεί!

    Στιγμιότυπα της σχολικής ζωής παρουσιάζονται με πολύ όμορφο τρόπο μέσα από συναισθηματικές αντιθέσεις. Στο σχολείο, οι μικρές νυχτερίδες εμφανίζονται λυπημένες και απελπισμένες∙ κλαίνε, ανησυχούν, φοβούνται… Όλες, εκτός από την Πασχαλίνα, που είναι κεφάτη, άνετη, χαμογελαστή! Η στιγμή του φαγητού, όπου ο μπαμπάς της βουτάει στο πιάτο με τον πουρέ, προκαλεί το αυθόρμητο γέλιο των παιδιών.
    Ωστόσο, η Πασχαλίνα νιώθει βάρος. Η συνεχής παρουσία των γονιών της αποδεικνύεται μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση για την ίδια, που δεν μπορεί στιγμή να χαλαρώσει∙ τους έχει συνέχεια στο μυαλό της. «Παρότι είναι μικροί σαν σποράκια, της φαίνεται σαν να ζυγίζουν έναν τόνο ο καθένας!»…

    Η Beatrice Alemagna δημιουργεί έναν αδιάσπαστο και λυρικό διάλογο εικόνας και λόγου και μας μεταφέρει στο επόμενο σκαλοπάτι∙ στο δύσκολο στάδιο της μετάβασης από το σπίτι στο σχολείο, αντανακλώντας το φάσμα των συναισθημάτων των μικρών παιδιών. Η πρώτη φορά του αποχωρισμού από την οικογένεια και της εισόδου στην τάξη, όπου όλα είναι ξένα και μοιάζουν απειλητικά. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο; Την σχολική αυτή εμπειρία και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των παιδιών παρουσιάζει με χιούμορ, μέσα από αντιθετικά στοιχεία και με την απλότητα που την χαρακτηρίζει .

    Με το έξυπνο τέχνασμα της αλλαγής μεγέθους των γονιών έρχεται η ανατροπή που δίνει στην ηρωίδα αυτοπεποίθηση, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει τα θετικά (ηρεμία, ασφάλεια, προστασία…), αλλά και τα αρνητικά (κούραση, περιορισμοί, έλλειψη πρωτοβουλίας…) που μπορεί να έχει η μόνιμη, διαρκής συνοδεία τους. Δεν είναι εύκολο να είσαι με τους γονείς σου όλη μέρα. Έχει την ομορφιά του να κρατάς δικές σου στιγμές, που ίσως δεν θες να μοιραστείς∙ και το σχολείο σου δίνει αυτό το περιθώριο.

    Η σχολική φοβία έρχεται σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα, με την εμπειρία μιας σχολικής ημέρας που δεν είναι τρομακτική και δύσκολη, έχει καλά και όμορφα.

    Ακολουθεί η ανακούφιση, η ικανοποίηση, η χαρά. Η πολυπόθητη αγκαλιά των γονιών, που περιμένουν έξω από την πόρτα του σχολείου, είναι η χρονική στιγμή που η ηρωίδα συνειδητοποιεί σε ποιο σημείο θα ήθελε τελικά να είναι οι γονείς της και εκείνη.

    Η εικονογράφηση έχει έναν ιδιαίτερο  χαρακτήρα, το προσωπικό ύφος, τη σφραγίδα της Alemagna. Ατμοσφαιρική, αποπνέει γοητεία. Αποτυπώνει έντονα συναισθήματα, δίνει κίνηση και ζωή στην ιστορία. Με υδατοχρώματα, σε σκούρες, γήινες αποχρώσεις και απαλούς τόνους, έρχεται σε αντίθεση με τις φλούο, ροζ λεπτομέρειες της πρωταγωνίστριας, που τραβάνε τα βλέμματα προσδίδοντάς της ένα ακόμη χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει.
    Οι εικόνες απολαυστικές, εκφραστικές, με ποικιλία διατάξεων και πολλές λεπτομέρειες, αφηγούνται την ιστορία. Το πρώτο σαλόνι είναι ένα τοπίο μαγικό με το δεντρόσπιτο να δεσπόζει, ενώ οι λεπτομέρειες στους φλοιούς των δέντρων, τα φυλλώματα, το έδαφος, σε καλούν να τα παρατηρήσεις. Το ουρλιαχτό της Πασχαλίνας, το τεράστιο στόμα της, τα τεράστια γράμματα… ένα αξεπέραστο σαλόνι. Κάθε σελίδα παρουσιάζει εύστοχα, ανάλογα με την περίσταση -ώρα φαγητού, τραγουδιού, ύπνου-  μια σχολική περιπέτεια, που φέρνει γέλιο.

    Οι διάφορες και ποικίλες στάσεις σώματος και οι εκφράσεις προσώπου, δίνουν το έναυσμα να συζητήσουμε, να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας με τα παιδιά, αλλά και να παίξουμε παιχνίδια ρόλων.

    Μια τρυφερή, αστεία, γοητευτική ιστορία με χιούμορ και νόημα!
    Απαραίτητη σε κάθε σχολείο και σπίτι με παιδιά προσχολικής, πρωτοσχολικής ηλικίας.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Στο Νηπιαγωγείο

    • Μπήκαμε στη θέση της μικρής Πασχαλίνας και αναρωτηθήκαμε:
    • Πώς ένιωθε η μικρή ηρωίδα;
    • Γιατί δεν ήθελε να πάει σχολείο;
    • Πώς ήταν η πρώτη της μέρα τελικά; Πέρασε καλά;
    • Πώς ένιωσε όταν χτύπησε το κουδούνι;
    • Θα έπαιρνε ξανά τους γονείς της μαζί;
    • Γίναμε νυχτεριδούλες και δραματοποιήσαμε την ιστορία.
    • Συζητήσαμε τα συναισθήματά μας πριν και μετά την σχολική μας εμπειρία.
    • Τι θα κάναμε αν είμασταν στη θέση της Πασχαλίνας; Θα παίρναμε τους γονείς μας μαζί στο σχολείο; Γιατί;
    Ζωγραφίζουμε τους εαυτούς μας μικρές νυχτερίδες και…
    «Είμαι έξω από το σπίτι μου. Θα πάρω τους γονείς μου μαζί στο σχολείο για να δούνε την τάξη μου και
    να παίξουν μαζί μου. Έχω πολλές καρδούλες μπαλόνια γύρω μου, γιατί είμαι χαρούμενη!», Μελίνα, 5 ετών.
    «Πάω στο σχολείο. Δεν θα πάρω τους γονείς μου μαζί, ούτε στο όνειρό τους!», Λούνα, 5 ετών
    «Δεν θα έπαιρνα τους γονείς μου μαζί στο σχολείο, γιατί περνάω πολύ καλά μόνη μου, με τους φίλους μου και τις δασκάλες μου», Ιωάννα, 5 ετών
    «Είμαι έξω από το δεντρόσπιτό μου. Δεν θα πάρω τους γονείς μου μαζί στο σχολείο, επειδή είμαι γενναίος!», Ματέο, 5 ετών
    «Θα έπαιρνα τους γονείς μου μαζί μου στο σχολείο, γιατί είναι πολύ ωραία!», Μελίνα, 5 ετώ
    «Θα έπαιρνα τους γονείς μου στο σχολείο, γιατί είναι μικροί και χωράνε στα φτερά μου. Τους θέλω μαζί μου, γιατί θέλω να με αγαπάνε», Αλέξανδρος, 5 ετών
    «Θα πάρω τους γονείς μου μαζί μου στο σχολείο για να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν», Ειρήνη, 4 ετών
    «Είμαι στο δεντρόσπιτο. Θα πάρω τους γονείς μου στο σχολείο για να μάθουν πράγματα μαζί μου»,
    Βασίλης, 4 ετών

     

     

     

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ούτε στο όνειρό σας!
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Même pas en rêve!

    Συγγραφέας:

    Μπεατρίτσε Αλεμάνια

    Εικονογράφος:

    Μπεατρίτσε Αλεμάνια

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Σεπτέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Φίλιππος Μανδηλαράς

    Επιμέλεια:

    Φαίη Κολοκυθά

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:

    21 X 26

    ISBN:

    978-618-07-0086-2

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular