More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εικ.: Νίκη Λεωνίδου)

    Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εικ.: Νίκη Λεωνίδου)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4,5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.
    Ζίγκμουντ Φρόυντ

    Αμέτρητα χαρτιά περιτυλίγματος και συσκευασίες παιχνιδιών έβρισκε στα σκουπίδια ο Λάμπης, ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά, από τους αμέτρητους… Άγιους Βασίληδες κάθε σπιτιού, γονείς, γιαγιάδες, νονούς. Ωραία συλλογή είχε φτιάξει! Και έφτιαχνε αμέτρητες ιστορίες κοιτάζοντας τα σχέδιά τους, φτάνοντας από τους Ινδιάνους και την Κίνα ως τους φάρους των θαλασσών και τη Σελήνη.

    Όχι πως δεν τον ενδιέφεραν τα δώρα κι εκείνον καθόλου. Ίσα ίσα, ήθελε κι αυτός να ζητήσει κάποια πράγματα που του έλειπαν, ωστόσο τα οικονομικά της οικογένειας δεν ήταν και τα καλύτερα. Αλλά φέτος όλα θα γίνονταν… αλλιώς. Η δασκάλα την έβαλε την αναμενόμενη έκθεση: Γράφω γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Ο Λάμπης αφού έξυσε το κεφάλι του, άρχισε να γράφει ένα διαφορετικό γράμμα προς τον αγαπημένο Άγιο που συγκίνησε τη δασκάλα του και έφτασε μέχρι τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες του δήμου του, καθώς ανέδειξε έναν άλλο τύπο μαθητή και μια διαφορετική προσέγγιση προς τον Άγιο Βασίλη.

    Ακριβώς για αυτό γράφει η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου∙ για έναν άλλο τύπο παιδιού, που όχι μόνο σέβεται την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, όχι μόνο αποφεύγει να αιτηθεί προς αυτήν ή μέσω του Άγιου Βασίλη υπερβολικά δώρα, αλλά μετατρέπει όλη αυτήν την κατάσταση σε ένα γράμμα ενσυναίσθησης για το περιβάλλον και την κατάσταση που επικρατεί αυτόν τον καιρό σε όλο τον πλανήτη.

    Είναι παιδί. Ασφαλώς και θέλει το δώρο. Όμως, ισορροπεί πάνω σε αυτήν την δοκό και αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη που εκπέμπει SOS: πλαστική και ατμοσφαιρική ρύπανση, ακραία υλοτομία και αποψίλωση των δασών, υπερθέρμανση, πυρκαγιές και υπερδόμηση, διαστημικά απόβλητα. Έτσι, συγκινεί και δείχνει έναν άλλο δρόμο, εκείνον του ενδιαφέροντος για τα πανανθρώπινα και οικουμενικά, για τα ζητήματα που απασχολούν όλους, αποφεύγοντας να κινηθεί στον στενό ορίζοντα του υλισμού και του εγώ του. Παράλληλα, αναδεικνύεται η διάσταση της διαφορετικότητας, της τόλμης-καλύτερα- να είσαι διαφορετικός, της ατομικής ευθύνης η οποία μάλιστα εν προκειμένω δεν είναι διόλου δημοφιλής.

    Είναι αναμφίβολα ένα διαφορετικά “χριστουγεννιάτικο” βιβλίο, που υπερβαίνει τις ετικέτες “Χριστούγεννα” και “ιστορίες με τον Άγιο Βασίλη” και αποκτά έναν ευρύτερο χαρακτήρα.

    Με κάποιες ενδιαφέρουσες στιγμές (τα σαλόνια με τα νοερά ταξίδι του Λάμπη και οι όψεις του γράμματός του) η εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Υδροπλάνο.

    Με μια ματιά

    • Η Εύη Τσιτιρίδου γράφει για έναν άλλο τύπο παιδιού, που όχι μόνο σέβεται την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, όχι μόνο αποφεύγει να αιτηθεί προς αυτήν ή μέσω του Άγιου Βασίλη υπερβολικά δώρα, αλλά μετατρέπει όλη αυτήν την κατάσταση σε ένα γράμμα ενσυναίσθησης για το περιβάλλον και την κατάσταση που επικρατεί αυτόν τον καιρό σε όλο τον πλανήτη: πλαστική και ατμοσφαιρική ρύπανση, ακραία υλοτομία και αποψίλωση των δασών, υπερθέρμανση, πυρκαγιές και υπερδόμηση, διαστημικά απόβλητα. Είναι αναμφίβολα ένα διαφορετικά “χριστουγεννιάτικο” βιβλίο, που υπερβαίνει τις ετικέτες “Χριστούγεννα” και “ιστορίες με τον Άγιο Βασίλη” και αποκτά έναν ευρύτερο χαρακτήρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Apurimac – Μάνα γη

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς
    Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου
    Εικονογράφος: Νίκη Λεωνίδου
    Εκδόσεις: Υδροπλάνο, Δεκέμβριος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Νατάσα Γκουτζικίδου
    Σελιδοποίηση: Ειρηάννα Αθανασίου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 17 Χ 21
    ISBN: 978-618-20-7057-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular