More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150

    Ο Άι Βασίλης της χρονιάς

    aivasilistisxronias2“Ο Άι Βασίλης της χρονιάς” του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα μήνα (Οκτώβριος 2013) από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    Η υπόθεση του παραμυθιού: Ο δήμαρχος μιας πόλης δίνει το σύνθημα και εκατό Άι Βασίληδες ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης για να μοιράσουν τα δώρα. Οι διευθύνσεις υπήρχαν γραμμένες στο χαρτάκι που κρατούσε κάθε Άι Βασίλης μετά από κλήρωση. Όποιος τελείωνε πρώτος τη διανομή των δώρων στα σπίτια που του είχαν τύχει, έπρεπε να πατήσει το μεγάλο πορτοκαλί κουμπί στην πλατεία και να ανακηρυχθεί ο Άι Βασίλης της χρονιάς!
    Στον Άρη έτυχε η οδός της γειτονιάς του, μόνο που ήταν από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης. Δίχως να χάσει χρόνο, καβάλησε το ποδήλατό του και ξεκίνησε την αποστολή του. Τα κατάφερε στο πρώτο σπίτι, τα κατάφερε μετά διαφόρων…απροόπτων στο δεύτερο και έφτασε στο τρίτο και τελευταίο σπίτι που ήταν…το δικό του!
    Ώσπου, λίγο πριν μπει από την καμινάδα του σπιτιού του μέσα, ένας ανταγωνιστής Άι Βασίλης του χάλασε τα σχέδια. Μόνο που αυτός δεν ήταν ένας από τους εκατό διαγωνιζόμενους Άι Βασίληδες αλλά ο πρώτος, εκείνος ο ένας, ο αληθινός που είχε έρθει στο σπίτι αυτό να εκπληρώσει μια παλιά του “υποχρέωση”.
    Ο Άρης παράτησε το διαγωνισμό, αγνόησε τη νίκη και έζησε μαζί με το γιο του ένα φινάλε τόσο γλυκό που και να ήθελες να το ζητήσεις, δύσκολα η ζωή θα στο έδινε. Όχι! Δε θα μαρτυρήσουμε το τέλος. Εμείς τις όμορφες εκπλήξεις δεν τις χαλάμε!

    Το βιβλίο των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη είναι μια γλυκιά, ξεχωριστή, χριστουγεννιάτικη ιστορία. Η πλοκή του μας προσφέρει απλόχερα μία όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή που μπορούμε να στήσουμε στο σχολείο μας.
    Να ο σκελετός της ιδέας μας:

    Ρόλοι
    1 δήμαρχος
    1 γιος του Άρη
    1 Άρης
    Άι Βασίληδες (όλα τα υπόλοιπα παιδιά)

    Ο δήμαρχος παρουσιάζεται στη σκηνή και βάζει αμέσως υποψήφιους Άι Βασίληδες της χρονιάς και κοινό στην…ιστορία.

    Δε θα φωνάξω, δε θα σφυρίξω
    κανέναν δε θα υποστηρίξω
    μόνο “πάμε” θα σας πω
    και θα εξαφανιστείτε στο λεπτό

    Η αποστολή σας είναι απλή:
    όποιος πρώτος στην πλατεία μας γυρίσει
    και το πορτοκαλί κουμπί πατήσει
    θα έχει νικήσει! Ναι! Θα έχει νικήσει
    αρκεί τα δώρα να ‘χει μοιράσει
    και κανένα να μην έχει ξεχάσει
    Τότε κι ο δήμος μας μεμιάς
    θα τον ανακηρύξει Άι Βασίλη της χρονιάς.

    Κάπως έτσι θα μπορούσε να μιλά δήμαρχος ανακοινώνοντας την αποστολή και βάζοντας το κοινό αμέσως στο κουβάρι της ιστορίας. Αμέσως οι Άγιοι Βασίληδες μπαίνουν τρέχοντας στη σκηνή (θα μπορούσε να είναι ένα υπέροχο χορευτικό εμφάνισής τους). Βρείτε όμορφες μουσικές και υποκρούσεις εδώ. Κατόπιν διαλέγουν χαρτάκι μέσα από μια όμορφη γυάλα στο κέντρο της σκηνής και φεύγουν ο καθένας για μια γειτονιά.

    Κάθε παιδί θα έχει μια αποστολή. Ορίστε μαζί με τα παιδιά ποια θα είναι αυτή, τι παιχνίδι θα πάει να δώσει και που. Σκαρώστε μερικά έξυπνα στιχάκια βασισμένα στο βιβλίο που αποτελεί τον οδηγό και την έμπνευσή μας για τη συγκεκριμένη γιορτή. Για παράδειγμα:

    Με λένε…… (το πραγματικό όνομα του παιδιού που παίζει)
    π.χ. Δημήτρη.
    Νομίζω θα τα καταφέρω
    τα δώρα στα παιδιά να φέρω
    και πίσω να γυρίσω
    πρώτος, κι έτσι θα κερδίσω.

    Στην οδό Κολοκοτρώνη
    μένει μια Περσεφόνη
    θα της πάω μία κούκλα
    με φουστάνι και με μπούκλα.

    Μπορούμε να βάλουμε ακόμα και τις οδούς της δικής μας γειτονιάς (του σχολείου δηλαδή) και να δημιουργήσουμε και με τη βοήθεια των γονιών το τετράστιχο ή οκτάστιχο του υποψήφιο Άι Βασίλη της χρονιάς.

    Αφού όλα τα παιδιά παρουσιαστούν και πάνε στην αποστολή τους, θα τρέξουν στην πλατεία να πατήσουν το πορτοκαλί κουμπί και να νικήσουν. Το αν θα ανακηρύξουμε νικητή, θα το αποφασίσουμε μαζί. Στο βιβλίο υπάρχει νικητής πάντως! Μόνο που καθόλου δεν ενδιαφέρει ποιος είναι αυτός. Γιατί ο νικητής της βραδιάς είναι άλλος!
    Ο Άρης! Αυτός, μονάχα αυτός, έχει παραιτηθεί γιατί έχει συναντήσει τον πραγματικό Άγιο Βασίλη, αυτόν που μοιράζει δώρα στα παιδιά. Και αυτή η συνάντησή τους είναι συναρπαστική.

    Το σκηνικό της παράστασης θα μπορούσε να είναι μια γειτονιά, νύχτα, με φωτισμένα σπίτια και η σκηνή μας να είναι η πλατεία μιας μικρής πόλης (ή και ενός χωριού ενδεχομένως).

    Σκληρό εξώφυλλο, εικονογράφηση με πολύ χρώμα σε αποχρώσεις νύχτας και Χριστουγέννων. Αποκτήστε και διαβάστε το πολύ όμορφο παραμύθι των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη. Ελπίζουμε να σας εμπνεύσει όπως εμάς. Και αν αυτό δεν οδηγήσει σε θεατρική παράσταση, σίγουρα μπορεί να γίνει ένα ξεχωριστό ψυχοκινητικό παιχνίδι ενόψει των Χριστουγέννων ή μια όμορφη ανάγνωση παραμυθιού στην τάξη ή το σπίτι. Καλή σας επιτυχία σε ό,τι δοκιμάσετε.

    Τίτλος: Ο Άι Βασίλης της χρονιάς
    Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής-Γιάννης Διακομανώλης 
    Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2013
    Τιμή: περ. €10,00

     

    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

    ***

    Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

    Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

    Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
    Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

    Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

    Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

    Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

    Τα βιβλία του
    Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
    Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
    Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
    Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
    Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
    Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
    Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
    Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
    Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
    Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

    Συλλογικά έργα
    Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)     
    Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

    Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
    Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
    Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
    Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular