More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΟ άνεμος στα μαλλιά της, της Ελένης Δικαίου

    Ο άνεμος στα μαλλιά της, της Ελένης Δικαίου

    Ένας νεανικός έρωτας ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου της Ελένης Δικαίου καθώς το αποτύπωμα μια εποχής αφήνει το ίχνος του σε κάθε σελίδα.

    Ο Γιώργος ζούσε στο δικό του βασίλειο, στο δώμα της πολυτελέστατης, νεόδμητης κατοικίας των γονιών του στην Καστέλα. Είχε τους κολλητούς του, τον ακριβό υπολογιστή του και το κολυμβητήριο. Έχοντας αποτύχει στις εξετάσεις για την εισαγωγή του στην Αρχιτεκτονική και ετοιμαζόταν, χωρίς ιδιαίτερο ζήλο, να ξαναδώσει εξετάσεις.

    Ένας αγώνας μπάσκετ στη Δραπετσώνα γίνεται αφορμή να γνωρίσει ένα κορίτσι με μελιά μάτια και παράξενο όνομα. Ο Γιώργος και η Γιασεμή αγαπιούνται ανταλλάσσοντας τρυφερά φιλιά γεμάτα αλισάχνη πλάι στη θάλασσα. Η οικονομική κρίση και τα κάπως ασυλλόγιστα «ανοίγματα» των γονιών του, φέρνουν τον Γιώργο αντιμέτωπο με προβλήματα και οδυνηρά διλήμματα. Ο ηλικιωμένος φίλος της οικογένειας παθαίνει εγκεφαλικό στο σαλόνι του σπιτιού του καθώς του εξηγεί πως χάνει την περιουσία του εξαιτίας ενός ανεξόφλητου δανείου των γονιών του, στο οποίο ήταν εγγυητής.

    Όλα τα «δήθεν» και οι υπερβολές της οικογένειας σε μια στιγμή περνούν μπροστά από τα μάτια του Γιώργου. Τα ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα της αδερφής του, οι διακοπές στα σαλέ του εξωτερικού και οι δεξιώσεις γίνονταν με δάνεια και χρεωμένη την οικογενειακή επιχείρηση. Νιώθει θυμωμένος με όλους αλλά κυρίως με τον εαυτό του. Κλεισμένος στον μικρόκοσμό του δεν είχε αντιληφθεί ή δεν ήθελε να αντιληφθεί την πραγματικότητα;

    Οι γονείς του προσπαθούν να τον καθησυχάσουν αλλά η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ο Γιώργος ανακαλύπτει τη δράση του κυρίου Θεμιστοκλή στο απομακρυσμένο νησί του Ανατολικού Αιγαίου και τον Συνεταιρισμό που έστησε μαζί με τον νεαρό Άγγελο και τους λίγους εναπομείναντες κατοίκους του ακριτικού νησιού.  Ο Γιώργος για πρώτη φορά θα ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του και τη ζωή και θα βρει τις δικές του αλήθειες.

    Το βιβλίο της Ελένης Δικαίου είναι μια αναγνωστική απόλαυση. Η ιστορία είναι καλοδουλεμένη, ρεαλιστική αλλά με μια δόση ρομαντισμού και ευαισθησίας που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα, ακόμα κι αν προβλέπει την κατάληξη. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και άμεση. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συγκρούσεις ενός νεαρού αγοριού που οδεύει προς την ενηλικίωση, ξεδιπλώνονται ξαφνιάζοντας συχνά και τον ίδιο τον ήρωα. Οι γλαφυρές εικόνες είναι γεμάτες θαλασσινούς ήχους κι αλμύρα. Το ύφος και η γλώσσα κινούνται ανάμεσα στα εφηβικά «γκρίκλις» και τον ποιητικό οίστρο. Εξαιρετικό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου. Η Ίρις Σαμαρτζή έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει σε μια μόνο εικόνα τα κύρια στοιχεία της ιστορίας!

    Το μυθιστόρημα της Ελένης Δικαίου αποτυπώνει πολλές πτυχές της εποχής μας κι αξίζει κατά τη γνώμη μας να διαβαστεί.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο άνεμος στα μαλλιά της
    Συγγραφέας: Ελένη Δικαίου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Πατάκη, 2015
    Σελίδες: 177
    Μέγεθος: 21 Χ 14
    ISBN: 978-960-16-6186-5

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular