More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ Έλμερ και ο μπάρμπα-Κόκκινος, του Ντέιβιντ Μακ Κι

    Ο Έλμερ και ο μπάρμπα-Κόκκινος, του Ντέιβιντ Μακ Κι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Αν δε δει ο Θεός χέρι ανθρώπου, δε βάζει μήτε κι αυτός το δικό του.
    “Καπετάν Μιχάλης”

     

    Όχι, δεν είναι κλισέ. Ο Έλμερ για άλλη μια φορά μαγεύει με τον κόσμο του. Αυτή τη φορά… Χριστουγεννιάτικος και δοτικός, γεμάτος αγάπη για τους άλλους!

    Περί τίνος πρόκειται

    Δυο μέρες απομένουν για την ετήσια επίσκεψη του μπάρμπα-Κόκκινου και τα μικρά ελεφαντάκια είναι τρελά από τη χαρά τους! “Πήγαινέ τους μια βόλτα, Έλμερ”, είπε ένας ηλικιωμένος ελέφαντας. “Έτσι θα μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τα δώρα με την ησυχία μας”.

    Σιγά που δεν θα το έκανε ο Έλμερ. Και τα ελεφαντάκια όλα ξοπίσω του! “Θα πάμε εκεί που μένει ο μπάρμπα-Κόκκινος;” τον ρώτησαν. “Εκεί κοντά”, τους απάντησε ο Έλμερ που δεν σταμάτησε να απαντά σε απορίες τους. Όσο τα μικρά έπαιζαν με το χιόνι, ο Έλμερ διάλεξε ένα καλό έλατο και το πήραν όλοι μαζί. Την επόμενη μέρα όλοι βοήθησαν να στολιστεί το δέντρο. Τα δώρα τοποθετήθηκαν τυλιγμένα κάτω από το δέντρο.

    Εκείνο το βράδυ ο Έλμερ είχε μια μοναδική έκπληξη για τους μικρούς. Όταν έπεσαν οι μεγάλοι για ύπνο, πήρε τα μικρά ελεφαντάκια και τους είπε: “Αυτή είναι η μοναδική σας ευκαιρία να δείτε τον μπάρμπα-Κόκκινο. Κρυφτείτε καλά, ώστε να μπορείτε να βλέπετε χωρίς όμως να σας δει”. Αλλά η έκπληξη, θα παραμείνει έκπληξη ως το τέλος!

    Εστιάζοντας

    Ο Έλμερ και ο Papa Red κατά το Papa Noel όπως είναι γνωστός σε πολλές χώρες ο Αϊ-Βασίλης είναι μια χριστουγεννιάτικη προφανώς ιστορία, με τα ιλουστρασιόν εξώφυλλά του, με τις ανάγλυφες λεπτομέρειές του και τα όλα του. Αλλά πάλι αυτός ο απίθανος τύπος που πέρασε από τον πλανήτη Γη και έφτιαξε τον Έλμερ κάνει τη διαφορά. Δεν πάει ίσια, καταπάνω σε μια ιδέα. Πάντα παίρνει και αναποδογυρίζει τον κόσμο.

    Εν προκειμένω, ο μπάρμπα-Κόκκινος είναι ένας ελεφάντινος Αϊ-Βασίλης που περιμένουν τα μικρά να τους φέρει τα δώρα του. Μόνο που έτσι, δε θα ήταν μια βαρετή ιστορία, ελεφαντοκόπια της πραγματικότητας; Έτσι, ο Μακ Κι, κατά την προσφιλή του συνήθεια, πρώτα μας αποπροσανατολίζει, μας τραβάει μακριά, μας δείχνει κάτι άλλο, μας δίνει τα παράπλευρα μηνύματά του, ποτέ κατονομάζοντάς τα, όπως ότι το έλατο που πήραν από το δάσος δεν το έκοψαν αλλά το ξερίζωσαν για να το φυτέψουν ατόφιο, και ύστερα, αφού έχουμε φάει το “παραμύθι” του ότι ένας μπαρμπά-Κόκκινος θα έρθει να μοιράσει δώρα στα ελεφαντάκια… τσουπ… μας τη φέρνει κανονικάααα! Διότι το καραούλι που έστησαν τα μικρά για να τον δουν, πράγματι ήταν αποδοτικό, τον είδαν! Μόνο που ο μπάρμπα-Κόκκινος ήρθε με έλκηθρό του και γέμισε τα δώρα που έφτιαξαν οι υπόλοιποι ελέφαντες πίσω. Έτσι, η ανατροπή διαβαίνει τον δρόμο της δοτικότητας, της προσφοράς, της αλληλεγγύης και όχι μόνο της ιδιοτελούς προσμονής του δώρου. Κοινώς, το “δώσε και σε μένα, μπάρμπα”, αναποδογυρίζεται κανονικότατα σε “πάρε και από εμάς, μπάρμπα(-Κόκκινε) και δώσε στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

    Έτσι, ο μπάρμπα-Κόκκινος δεν είναι ένας one-man show ήρωας της παραμονής Πρωτοχρονιάς, αλλά ο εκφραστής, ο μπροστάρης μιας θαυμάσιας συλλογικότητας όπου ο καθένας δίνει αυτό που μπορεί. Πώς μετά να μην αγαπάς αυτόν τον απίθανο τύπο που λέγεται Έλμερ και έφτασε τις ιστορίες του σε τόσο μακρινά μονοπάτια και σπάνιες αξίες και ιδέες;

    Συναντηθείτε μαζί του πάση θυσία.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Έλμερ και ο μπάρμπα-Κόκκινος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Elmer’s Christmas (Elmer and Papa Red)
    Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Εικονογράφος: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    DTP:: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 27,5
    ISBN: 978-960-16-2732-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular