More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ αδέσποτος Κώστας, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ο αδέσποτος Κώστας, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ο Φοξ είναι σκύλος. Όταν οι γονείς του τον ρώτησαν τι δώρο θέλει για τα αυριανά του γενέθλια, απάντησε με σιγουριά: “Ένα ανθρωπάκι”. Ακόμα κι όταν του έθεσαν το δίλημμα “τι θα γίνει το καλοκαίρι που θα φύγουμε όλοι για διακοπές;” ο Φοξ επέμεινε. “Να τον πάρουμε μαζί μας”. Οι γονείς του αρνήθηκαν σθεναρά. “Μόνο αν συμφωνήσεις ότι, πριν φύγουμε για τις διακοπές του καλοκαιριού, θα τον παρατήσουμε”. Κι ο Φοξ συμφώνησε να γίνει έτσι.

    Πήγαν στο ανθρωπομάγαζο. Ο Φοξ διάλεξε ένα ανθρωπάκι που του άρεσε. Τον ονόμασαν Κώστα. Διάβασαν πληροφορίες γι’ αυτόν, ύστερα άρχισαν να τον εκπαιδεύουν, να μάθει τα βασικά, τουλάχιστον για αρχή. Και μια άλλη μέρα τον πήγαν στον γιατρό και του έφτιαξαν και βιβλιάριο ασθενείας. Και κάποια άλλη στην παιδική χαρά όπου έπαιξε με άλλα ανθρωπάκια.

    Αλλά ήρθε και εκείνη η μέρα που η οικογένεια του Φοξ θα έφευγε για διακοπές. Έπρεπε να τον αφήσουν στο δρόμο. Ο Φοξ ζάρωσε. Όμως είχε συναινέσει.Θα έπαιρναν ένα άλλο ανθρωπάκι μόλις επέστρεφαν.

    Έβαλαν τον Κώστα σε ένα αυτοκίνητο, του έκλεισαν τα μάτια με μια κορδέλα και τον παράτησαν στην άκρη ενός δρόμου.

    Την ξέρεις την Οδύσσεια ενός παρατημένου σκύλου; Από εκείνους που με ευκολία ονομάσαμε “αδέσποτους”; Αν δεν την ξέρεις, αν απλά την υποψιάζεσαι και την υποθέτεις, ετούτο το βιβλίο θα σε χαράξει ανεξίτηλα. Αναποδογυρίζοντας την ιστορία και την πραγματικότητα, ο Μάκης Τσίτας δεν φτιάχνει απλά ένα συγκινητικό, φιλοζωϊκό hit που σαν book viral θα κάνει το γύρο του βιβλιοφιλικού δικτύου προκαλώντας ρίγη ανθρωπιάς και κοινοποιήσεις ψυχικής ανάτασης. Ο Τσίτας με τον αδέσποτο Κώστα κραδαίνει το αυτονόητο μέσα στον μυ της καρδιάς σου. Το εξημερωμένο ζώο που ακούει στο όνομα σκύλος (και όχι μόνο αλλά ίσως κυρίως αυτός), δεν είναι απλά ένα κινούμενο λούτρινο που μπιχεβιοριστικά θα του μάθουμε όσα θέμε και μόλις κλείσει τον κύκλο της υπηρεσίας του στη μοναξιά μας, θα τον οδηγήσουμε στην απόλυτη εγκατάλειψη με γαλάζια κορδέλα ενώ εμείς θα κινήσουμε για παραλία με γαλάζια σημαία.

    Κι αυτό δεν γίνεται κατορθωτό με ένα δασκαλίστικο ραβδί αλλά με τον απόλυτο λογοτεχνικό τρόπο. Η ιστορία ανάποδα, οι σκύλοι σε ρόλο θύτη, οι άνθρωποι στη θέση του ανίσχυρου και αν μπορείς, αναγνώστη μου, μείνε αμέτοχος σ’ ετούτο το θαυμάσιο γρατζούνισμα. Ένα γρατζούνισμα με συνοχή, ρυθμό πρόταση την πρόταση και δημιουργία συναισθημάτων που δεν εκβιάζονται αλλά γεννιούνται αυθόρμητα. Ένα από τα πιο κινηματογραφικά παιδικά βιβλία που θα έχετε την τιμή να ανταμώσετε.

    Με τη δύναμη των προσώπων και των πετυχημένων χρωματικών επιλογών, με ισχύρη την αίσθηση κίνησης των ηρώων, η Αιμιλία Κονταίου εικονογραφεί και χαρίζει τη δική της δύναμη στην ιστορία.

    Από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Θαυμάσιο βιβλίο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο αδέσποτος Κώστας
    Σειρά: Βατόμουρο
    Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Οκτώβριος 2014 (2η ανατύπωση Οκτώβριος 2016)
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-0443-1
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular