More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ γάμος των δύο σκιάχτρων, της Τζούλια Ντόναλτσον (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    Ο γάμος των δύο σκιάχτρων, της Τζούλια Ντόναλτσον (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    o_gamos_twn_dyo_skiaxtron_cover

    Γράφει η Κατερίνα Ανδρικοπούλου

    Οι γάμοι αρέσουν σε πολύ κόσμο, αρέσουν και στα μικρά παιδιά. Και ο γάμος που πρόκειται να γίνει είναι τόσο γλυκός και τρυφερός που εύχεσαι να ήσουν και εσύ καλεσμένος.  Ο Πάρης Σιτάρης και η Χάρη Κριθάρη παίρνουν την μεγάλη απόφαση να παντρευτούν. Τα ερωτευμένα σκιάχτρα φτιάχνουν τη λίστα για τον γάμο τους. Τι θα χρειαστούν; Μα τα απαραίτητα: κουδουνάκια, φτερά για το άσπρο φόρεμα, ένα κολιέ απο κοχύλια, δυο δαχτυλίδια και ροζ λουλούδια. Τα φτερά τους τα χαρίζουν οι χήνες. Τα δαχτυλίδια τα βρίσκουν δυο ποντικοί, το κολιέ το κάνει δώρο ένας κάβουρας και τα καμπανάκια ένα κοπάδι με μοσχάρια. Μένουν τώρα τα ροζ λουλούδια. Αλλά όλα του γάμου δύσκολα όπως λέει και ο λαός. Φεύγει ο Πάρης να πάει να βρει τα λουλούδια με οδηγό μια μέλισσα. Βρίσκει τα ροζ λουλούδια αλλά θέλει να τα διατηρήσει. Πρέπει να βρει ένα δοχείο να βάλει νερό για να κρατήσουν τα λουλούδια μέχρι τον γάμο. Αναλαμβάνει να τον βοηθήσει ένα σαλιγκάρι που είναι παλικάρι. Πολύ αργό όμως ρε παιδί μου! Στο μεταξύ ο γεωργός αντικαθιστά τον Πάρη με ένα σκιάχτρο, τον Τσουγκράνα, και τον τοποθετεί δίπλα στη Χάρη. Ο Τσουγκράνας της λέει ότι αυτόν για άντρα της θα πάρει και για να την εντυπωσιάσει ανάβει και ένα πούρο σαν γνήσιος… μεγιστάνας. Δεν ξέρει όμως να καπνίζει, πετάει το πούρο τα άχυρα πιάνουν φωτιά και αυτός το σκάει τρέχοντας. Ευτυχώς εκείνη την ώρα καταφθάνει ο Πάρης που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και σβήνει την φωτιά με το νερό απο τα λουλούδια. Ο γάμος γίνεται με όλες τις επισημότητες που του αρμόζουν. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

    Άλλο ένα υπέροχο βιβλίο μεταφρασμένο στα Ελληνικά που επιβεβαιώνει την επιτυχημένη συνεργασία της Τζούλια Ντόναλντσον με τον εικονογράφο Άξελ Σέφλερ. Και ενώ όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, γιατί έχω συνηθήσει να  διαβάζω τα συγκεκριμένα βιβλία στα Αγγλικά, είχα τις επιφυλάξεις μου, η μετάφραση ήταν πραγματικά απίστευτη και δεν θύμιζε καθόλου μεταφρασμένο βιβλίο. Δεν σε ξένιζει καθόλου. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στο να αποδώσει το κείμενο χωρίς να χάνει την φρεσκάδα και το ιδιαίτερο ύφος του. Το κείμενο όμορφο, εύκολο, γρήγορο και έξυπνο.

    Για τις εικόνες τι να πούμε; Τα λόγια είναι περιτά. Ο Άξελ Σέφλερ σε ταξιδεύει, νιώθεις οτι είσαι κι εσύ στον αγρό και βλέπεις τα σκιάχτρα, μυρίζεις τα ροζ λουλούδια και πίνεις νερό απο την λίμνη. Πανέμορφες εικόνες, οικείες, απόλυτα εναρμονισμένες με το κείμενο ενός τόσο ποιοτικού παιδικού βιβλίου. Και τώρα που το σκέφτομαι δεν είδα πουθενά το Γκρούφαλο να ξεπετάγεται σε κάποια σελίδα όπως συνηθίζει ο Άξελ Σεφλερ. Ίσως πρέπει να το ψάξω καλύτερα… Λες να ‘ναι καλεσμένος στο γάμο;

    Αναζητήστε το. Από τις εκδόσεις Ίκαρος. Είναι πανέμορφο!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο γάμος των δύο σκιάχτρων
    Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον
    Εικονογράφηση: Άξελ Σέφλερ
    Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2015
    ISBN: 978-960-572-052-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular