More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ θησαυρός της Εβίτας, της Εύης Τσιτιρίδου Χριστοφοριδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Ο θησαυρός της Εβίτας, της Εύης Τσιτιρίδου Χριστοφοριδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Νύχτα. Η Εβίτα δεν κοιμάται. Σκέφτεται διαρκώς αυτό το δύσκολο θέμα που τους έβαλε στην έκθεση ο δάσκαλος. “Ποιος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου”, λέει. Κι αλήθεια, ποιος να ‘ναι; Το χρυσάφι; Το νερό; Το πετρέλαιο; Κάποιο μεγάλο αξίωμα; Μήπως η επαγγελματική καταξίωση;

    Μεγάλο μπέρδεμα στο μυαλό της τούτο το βράδυ. Ώσπου εμφανίστηκε μια φτερωτή ελαφίνα με χρυσαφένιο τρίχωμα. Αυτή έμελλε να πάρει την Εβίτα από το χέρι και να την οδηγήσει σε απαντήσεις που δύσκολα θα έβρισκε κάπου αλλού. Όχι για την έκθεση του δασκάλου. Για την ίδια τη ζωή της.

    Θα το βρει η Εβίτα αυτό το χρυσάφι, τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου. Είναι εκείνο που το έχεις σε κάθε μέρος του κόσμου, όποια γλώσσα κι αν μιλάς, όποιο χρώμα κι αν έχει το πρόσωπό σου, όπως κι αν λένε τη φυλή σου.

    Μόνο που για να το βρεις, πρέπει λίγο να κοπιάσεις, ίσως και να ταξιδέψεις όσο και όπου και η Εβίτα. Δηλαδή… να τρυπώσεις στα υπόγεια της γης, να συναντήσεις ασυνήθιστα πλάσματα, να ακούσεις γλώσσες αλλιώτικες από τη δική σου, να στροβιλιστεί ανάμεσα σε υπάρξεις που δε θα πίστευε ποτέ ότι υπάρχουν, να ακούσει ιστορίες και αλήθειες βγαλμένες από άλλους κόσμους, μυστικά ξεχασμένα από τον κόσμο των υπέργειο, των ανθρώπων. Κι όταν όλα αυτά σου τύχουν, τότε η σκέψη σου ίσως ανηφορίσει σε μαγικές απαντήσεις που ασφαλώς θα σας τις μαρτυρήσει η Εβίτα μέσα από το ταξίδι της. Τότε θα βρείτε μια αγαλλίαση πρωτόγνωρη. Και η καινούρια μέρα, δε θα μοιάζει με καμιά προηγούμενη. Γιατί θα ξέρεις το θησαυρό, τον μεγάλο, του κόσμου.

    Διαβάζοντας την ιστορία της Εβίτας και βλέποντας τον γαλαξία εικόνων της Ίριδας Σαμαρτζή, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν… παράσταση. Έχει τόση θεατρικότητα, από ξεκίνημά της κιόλας, η ιστορία ετούτη που δύσκολα θα τη σκεφτόμουν μακριά από κάποιο θεατρικό σανίδι (σχολικό ή μη). Πολλά λυρικά κομμάτια στην αφήγηση της Εύης Τσιτιρίδου, την κάνουν ελκυστική και σε μεγαλύτερους αναγνώστες, καθώς δε θα το χαρακτήριζα ένα βιβλίο με αυστηρά περιορισμένο ηλικιακά κοινό. Ειδικά για τα παιδιά κάτω των 6 ετών, το κείμενο ίσως είναι εκτενές (όχι περιττά για τα 6+) και χρειάζεται ενδεχομένως αφηγηματική προσαρμογή. Η χρήση πολλών σπάνιων λέξεων, ασυνήθιστων σε βιβλία για παιδιά, υψώνουν τη λογοτεχνικότητα του, δημιουργώντας μια ευχαρίστηση κατά την ανάγνωση.

    Το ταξίδι της Εβίτας είναι μια μικρή Οδύσσεια αυτογνωσίας και διαχείρισης του εαυτού. Οι δικές της Σειρήνες είναι οι αδιαβάθμιστες αξίες της ζωής, το άγχος της συνήθως πεζής καθημερινότητας που αναζητεί λυτρωτικές διεξόδους, η λειψή δημιουργικότητα που υποφέρει τις νύχτες, η φαντασία που οργιάζει και σέρνεται στα μαξιλάρια, ο δικός της κόσμος που φωνάζει από πολύ μακριά ότι δεν είναι τόσο ανυπόφορος αν τον μοιράσεις σωστά στη σκέψη σου. Κι είναι και εκείνο το ταξίδι, η περιπέτεια που σε τραβά κοντά της γιατί η ζωή από μόνη της συνήθως είναι χωρίς ειδήσεις, χωρίς κίνητρα και κυρίως με εικόνες χαμηλών προσδοκιών.

    Τα πολλά έμμετρα στιχουργήματα μου δημιούργησαν την αίσθηση ότι χρειαζόταν και ένα cd με μελοποιημένα μέρη που θα ολοκλήρωνε την υψηλή θεατρικότητα της ιστορίας.

    Για την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Δεν κάνει κάτι διαφορετικά ούτε τώρα. Αντιμετωπίζει πάντα όλες τις δουλειές της με υψηλή καλλιτεχνική ευθύνη. Κι αυτό το βλέπει κάθε βλέμμα.

    Από τις εκδόσεις Καλέντη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο θησαυρός της Εβίτας
    Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
    Εξώφυλλο: Ίρις Σαμαρτζή
    Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2016
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-594-005-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular