More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος, του Σάκη Σερέφα

    Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος, του Σάκη Σερέφα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-13) – Θέατρο για παιδιά

    ΔΑΣΚΑΛΑ
    Είστε ο μπαμπάς του Γιαννάκη;
    ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ
    Απαραιτήτως.

    Ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας Σάκης Σερέφας στα μονοπάτια του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη, απενοχοποιημένα, με διεισδυτικότητα και με σύγχρονη ματιά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών δημιουργούν παράπονα από τους γονείς τους που φτάνουν στα αυτιά του… εκλαμπρότατου Πασά, ο οποίος αναθέτει στον πιστό Χατζηαβάτη να βρει λύση και να διορθώσει την κατάσταση.

    Σκέφτηκα να μαζευτούν όλοι οι γονείς, μαζί και τα παιδιά, για να βρεθεί μια λύση. Μόνο που, για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας πρόεδρος, κάποιος που να γνωρίζει από αυτά τα ζητήματα για να μπορεί να τους συμβουλέψει ορθώς ώστε να λυθεί το ζήτημα. Μήπως ξέρεις κάποιον κατάλληλο;” ρωτά ο Πασάς τον Χατζηαβάτη και εκείνος ξέρει τον καταλληλότερο. Τον Καραγκιόζη! Τον καταλληλότερο άνθρωπο για όλες τις δουλειές.

    Έτσι, ο Καραγκιόζης βρίσκεται σε θέση ευθύνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου των παιδιών των γνωστών ηρώων των ιστοριών του, τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά σε βασικούς ρόλους μαζί με τον… Spider-Man!

    Εστιάζοντας

    Ένα τρίπρακτο έργο θεάτρου σκιών, με επτά σκηνές, δύο μπερντέδες και είκοσι έναν ρόλους, μοιρασμένους σχεδόν μισούς μισούς σε παιδιά και ενηλίκους: Καραγκιόζης, Σταύρακας, Μορφονιός, Μπαρμπαγιώργος, Χατζηαβάτης, Πασάς, Κολλητήρης, Σβούρας και Πιτσικόκος, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ήρωες στις παραστάσεις του Καραγκιόζη δίνουν το παρόν και εδώ, ενώ έχουμε την παρουσία και ασυνήθιστων ηρώων όπως ο.. Spiderman και για πρώτη φορά τον γιο του Σταύρακα, Γιαννάκη, την κόρη του Μορφονιού, Κατερίνα, τη συμμαθήτρια του Γιαννάκη, Ελένη, τα εγγόνια του Μπαρμπαγιώργου, Ελένη και Άλεξ και άλλους.

    Στον αγαπημένο “μαυρομάτη” του διακεκριμένου συγγραφέα Σάκη Σερέφα έχουμε το πάντρεμα της παραδοσιακής φόρμας και των δομικών χαρακτηριστικών του Καραγκιόζη με μια νεωτερικότητα που θέλει να προχωρήσει αυτή την παράδοση μπροστά, να τη φέρει στο τώρα, να της προσδώσει ένα καινούριο χρώμα που θα την αποσπάσει από την ενδεχόμενη  καθήλωσή της στο φολκλόρ ή το παρωχημένο και θα την κρατήσει ψηλά στο ενδιαφέρον και των σημερινών παιδιών, συνδέοντας τη γνωστή φόρμα και τους διάσημους ήρωες του Καραγκιόζη με τα ζητήματα που αφορούν τα σημερινά παιδιά και τους γονείς τους. Έτσι, έχουμε ένα θεατρικό έργο, ένα κείμενο που φέρνει στο προσκήνιο τον εκφοβισμό, τον ρατσισμό, τον φόβο του διαφορετικού, τον εθισμό των παιδιών με τα κινητά και τις λοιπές οθόνες, τη μεικτή γλώσσα που χρησιμοποιούν, τις διατροφικές τους συνήθειες, τη σχολική πραγματικότητα και τις σχέσεις του με τους δασκάλους τους, ζητήματα που ουδέποτε απασχόλησαν τις κλασικές παραστάσεις του αγαπημένου ήρωα.

    Ο συγγραφέας αναμειγνύει την κλασική γλώσσα του Καραγκιόζη, τα γλωσσομπερδέματα και τη χαρακτηριστική μιλιά των παιδιών του με τη λαλιά των νεοελλήνων και κυρίως των παιδιών τους, σατιρίζοντας, σαρκάζοντας, σχολιάζοντας, αποτυπώνοντας το σήμερα: ομίλει, νεξτ πλιζ, τσιζμπέργκερ, slow food, άλλαξα λέβελ, ζαβλαμάς, survivor, κρουασάν, σμούθια, ρόλεξ, Ρολς Ρόυς, νάτσος κ.α. Παράλληλα με τη γλωσσική αυτή ποικιλομορφία και πολυχρωμία, ο συγγραφέας διατηρεί τη θεατρική αξία του Καραγκιόζη, τη δομή που όλοι αγαπούν και γνωρίζουν, ενώ κρατά στο ύψος της τη διαχρονικότητά του, τον κόσμο του έτσι όπως οικοδομήθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο εδώ και περίπου δύο αιώνες.

    Σπιρτόζικοι διάλογοι, γρήγορος ρυθμός, καλοδουλεμένο χιούμορ που δεν εκβιάζει αλλά προκαλεί αυθόρμητο γέλιο, δίχως να ξεχνά την καραγκιοζική του αφετηρία, ένα θεατρικό έργο που λειτουργεί και ως μια αυθεντική αναγνωστική εμπειρία, καθώς θεατρικά ορθώνεται μπροστά σου.

    ΠΙΤΣΙΚΟΚΟΣ: Γιούπι μου! Άλλαξα λέβελ!

    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
    [στον Πιτσικόκο] Θα σου αλλάξω εγώ τους λεβιέδες και τα λάδια, σπόρε, έτσι και δεν τον κλείσεις αυτόν τον διάολο!

    Το χιούμορ του Καραγκιόζη του Σερέφα είναι αυθεντικό και διηλικιακό.

    ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ
    Μπας και ξεκόλλησε καμιά κεραμίδα απ’ την καλύβα σου κι έκανε προσγείωση αεροπλανική πάνω στην καράφλα σου τη στραβοχυμένη;

    Και κάποτε σε ρίχνει κάτω.

    ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ
    Πού μι κατάλαβες, ωρέ λουμποδύτ’; Ιέχς και στουν πισινό μάτια;

    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
    Από τη μυρωδιά

    Η ιστορία είναι σε απόλυτη επαφή με τη σύγχρονη επικαιρότητα, καθώς συχνά πυκνά ο συγγραφέας κάνει χαρακτηριστικές αναφορές υποδεικνύοντας με σαφήνεια τα χρόνια που διανύουμε.

    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
    [μονολογεί.] Τι λες, βρε βοϊδοκέφαλε, βρε κακομούτρη, που σε βλέπει ο κορονοϊός και κάνει μεταβολή και το βάζει στα πόδια από την τρομάρα του!

    Ο Καραγκιόζης, ο πονηρός και ευρηματικός, ο έντιμος και μικροανέντιμος, ο φτωχός και μονίμως πεινασμένος βιοπαλαιστής, ο περιθωριακός, ο ταυτόχρονα απόκληρος και μέσα στα όλα, ο άσχημος, αφρόντιστος, βροντοφωνακλάς και χαβαλετζής, ο καλόκαρδος και οξύθυμος, ο παράταιρος και διάφανος, ο τεμπέλης και προκομμένος, ο γεμάτος αντιθέσεις κι αντιφάσεις, αλλά συνεπής με μια ιδιόμορφη καθαρότητα και αξιοπρέπεια που τον ανάγει σε ένα αρχέτυπο ανθρώπου μεσογειακό, ελληνικό, μικρασιατικό, που σταδιακά χάνεται και συρρικνώνεται στην καταπιόνα της ταχείας κοινωνίας του 21ου αιώνα, αλλά ποτέ δεν λιγοστεύει ως σπουδαία θεατρική, κοινωνιολογική περσόνα που ήρθε πιθανότατα από τις μακρινές Ινδίες, την Τουρκία και την Ανατολή, αλλά εξελίχθηκε σε ξέχωρο σύμβολο του ελληνισμού, του θεάτρου σκιών και εν τέλει του παγκόσμιου πολιτισμού.

    ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ
    Από χρήματα, πώς τα πας;

    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
    Σοβαροπαραμιλάς; Περίφημα! Αφού, να σκεφτείς, δεν έχω λεφτά να αγοράσω ένα πορτοφόλι να βάλω μέσα τα λεφτά μου.

    Ο δόκτωρ Όχταπους, ο Γκόμπλιν και ο Σπάιντερμαν συναντούν τον Καραγκιόζη σε ένα θεατρικό έργο που απολαμβάνεις, μικρός ή μεγάλος κι αν είσαι.

    Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από το Μαύρο Θέατρο Πάτρας, των Κώστα και Μπάμπη Μακρή, τον Νοέμβριο του 2022, και συνεχίζει την πορεία του σε όλη την Ελλάδα.

    Για αναγνώστες από 7-8 περίπου ετών.

    Κάπα Εκδοτική.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος
    Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
    Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική, Ιανουάριος 2023
    Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας
    Φιλ. επιμέλεια-διορ/σεις: Σωτηρία Αποστολάκη
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 17 Χ 21
    ISBN: 978-960-628-228-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular