More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΟ Κυριάκος Πιερρακάκης νέος Υπουργός Παιδείας, υφυπουργοί η Δόμνα Μιχαηλίδου και η...

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης νέος Υπουργός Παιδείας, υφυπουργοί η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Ζέττα Μακρή

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο νέος Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με υφυπουργούς τη Δόμνα Μιχαηλίδου και τη Ζέττα Μακρή. Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό το οποίο θα υπάγεται πλέον στο υπουργείο, ο Γιάννης Οικονόμου.

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια, και έχει καταγωγή από την Αρεόπολη και τις Κροκεές Λακωνίας. Πατέρας του είναι ο χειρουργός Στέφανος Πιερρακάκης και μητέρα του η δικηγόρος Ποτούλα Στρατάκου. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

    Θεωρείται ο βασικός εκφραστής και εμπνευστής του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ένας, κατά γενική ομολογία, από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς των τελευταίων ετών, γεγονός που εκφράστηκε και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, όταν εξελέγη πρώτος στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών λαμβάνοντας συνολικά 55.099 σταυρούς προτίμησης.

    Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική). Νωρίτερα, το 2007, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική), ενώ το 2005 είχε αποφοιτήσει από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

    Ανέλαβε Διευθυντής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης, «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων για την παραγωγή μελετών που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Νωρίτερα είχε εργαστεί σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε θέματα που αφορούν στην ψηφιακή πολιτική.

    Το 2012, στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, κατακτώντας την έκτη θέση με 42.814 ψήφους. Κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπήρξε μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ως επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης ορίστηκε Πρόεδρος της 9η Συνόδου του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ με θέμα τις νέες προοπτικές της τηλεργασίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν πολλές διακρίσεις για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τον ίδιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το τιμητικό βραβείο που έλαβε για τη συμβολή του στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας από το British Computer Society, καθώς και δύο βραβεύσεις από το WITSA – Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας: το 2021 για τo συνολικό έργο του Υπουργείου και το 2022 για την εφαρμογή «myhealth».

    Στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του υπουργείου Παιδείας σε μια περίοδο όπου η δυσπιστία του εκπαιδευτικού προσωπικού για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, της μισθολογικής καθίζησης, της χρηματοδότησης, των υποδομών και άλλες επιλογές των τελευταίων ετών έχει ενταθεί. Μαζί του θα είναι ως υφυπουργός η Δόμνα Μιχαηλίδου. Γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1987. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

    Από το 2014 ήταν επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Κέιμπριτζ. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τις αγορές κεφαλαίου, τα δημόσια οικονομικά, το κράτος πρόνοιας και τη δημόσια υγεία. Έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Κέιμπριτζ, καθώς και Οικονομική Πολιτική στο Government School του UCL. Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και κατόπιν στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος ειδικός στον ανταγωνισμό. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο. Ακόμη έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Κέιμπριτζ, του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν και του Υπουργείου Υγείας του Ιράν.

    Το 2016 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της The inexorable evolution of financialisation. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning), σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ (όπως το Project Syndicate, το BBC και αρκετά ελληνικά μέσα). Το 2016 συμμετείχε στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα και το 2017 στη σύνταξη της ειδικής έκθεσης του ίδιου οργανισμού για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως εισηγήτρια επιστημονικών δημοσιεύσεων και εκθέσεων δημόσιων πολιτικών. Το 2019 ανακοινώθηκε ως Future Leader του δικτύου Διατλαντικών σχέσεων του German Marshall Fund. Επιπλέον, έχει διατελέσει γραμματέας του Graduate Union του Κέιμπριτζ και πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Newnham College of Cambridge.

    Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Υφυπουργός Παιδείας θα είναι και πάλι η Ζέττα Μακρή. Η δικηγόρος και βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Αυγούστου 1957. Τελείωσε την ΕλληνοΓαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

    Από το 2000 έως το 2004 ήταν βουλευτής Μαγνησίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Απρίλιο του 2013 κατείχε έδρα της ΝΔ.

    Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε Αναπληρώτρια Γραμματέας του Αγροτικού Τομέα ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά. Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τις εκλογές Μαΐου 2012 διετέλεσε Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 συμμετείχε στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ”Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα”. Είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Βόλου από την 1η Ιανουαρίου 2011. Τον Αύγουστο του 2012 διορίστηκε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων θέση που κράτησε μέχρι την 1η Απριλίου 2013. Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση.

    Στις εκλογές Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις 5 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Αναπληρωτής υπουργός με ειδικότητα στον αθλητισμό θα είναι ο Γιάννης Οικονόμου. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

    Εργάστηκε ύστερα, επί σειρά ετών ως γεωπόνος, αναπτύσσοντας παράλληλα δραστηριότητα στην εμπορία και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά και έχουν ένα γιο, τον Δημήτρη.

    Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2021 ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2023 ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Στις εκλογές του Μαΐου 2023 δεν επανεξελέγη.

    Η κυβέρνηση έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

    Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

    Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

    Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

    Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

    Υπουργείο Εξωτερικών

    Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

    Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

    Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

    Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Υπουργός: Νίκος Δένδιας

    Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

    Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

    Υπουργείο Εσωτερικών

    Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

    Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

    Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

    Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

    Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

    Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

    Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου

    Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

    Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

    Υπουργείο Υγείας

    Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

    Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

    Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

    Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

    Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

    Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου

    Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

    Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

    Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

    Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης

    Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

    Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

    Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

    Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

    Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Υπουργός: Νότης Μηταράκης

    Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

    Υπουργείο Δικαιοσύνης

    Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

    Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

    Υπουργείο Πολιτισμού

    Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

    Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

    Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

    Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης

    Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

    Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

    Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

    Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

    Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

    Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης

    Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

    Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς

    Υπουργείο Τουρισμού

    Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

    Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

    Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

    Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

    Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

    Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

    Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

    Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

    Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

    Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

    Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

    Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

    RELATED ARTICLES

    Most Popular