More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ο κόσμος της Σοφίας 2: Η φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ ως τις...

    Ο κόσμος της Σοφίας 2: Η φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ ως τις μέρες μας, του Jostein Faarder, σε Graphic Novel από τους Nicoby και Vincent Zabus

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ (target 10-17) – Graphic Novel

    Μάθε επίσης πως μια εντύπωση ή μια ιδέα μπορεί να είναι είτε απλή είτε σύνθετη.

    Δεύτερος τόμος της διασκευής σε graphic novel του αριστουργηματικού Κόσμου της Σοφίας του Νορβηγού Γιοστέιν Γκάαρντερ, σε σενάριο του Vincent Zabus και εικόνες του Nicoby, με τη σύμπραξη των εκδόσεων Μεταιχμίου και Αλεξάνδρειας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δύο σημαντικοί δημιουργοί, ο Nicoby, ψευδώνυμο του Γάλλου κομίστα Nicolas Bidet από τη Ρεν και ο Βέλγος βραβευμένος κομίστας και θεατρικός συγγραφέας Vincent Zabus (1971) εκ Βαλλωνίας του νοτίου Βελγίου ορμώμενος (Dupuis 2016, Europe Comics 2017 για το τρομερό graphic novel Macaroni! για την ιταλική μετανάστευση), ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανασυνθέτουν το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα του Gaarder σε graphic novel, εκμεταλλευόμενοι την απίστευτη δυναμική των εικόνων και της comic διάταξης και ατμόσφαιράς τους, διεκδικώντας και κατακτώντας το μέγιστο δυνατό κοινό, πέραν των ενηλίκων.

    “Λοιπόν, συνοψίζω για να είμαστε σίγουροι… στην καλύβα δίπλα στη λίμνη, σ’ ένα μικρό έπιπλο που ήταν κλειδωμένο, και το οποίο παραβίασες σπάζοντας το συρτάρι, βρήκες έναν πίνακα ζωγραφικής και μέσα ανακάλυψες πως απλώς είμαστε… είμαστε… ήρωες… κόμικ. Καταλαβαίνεις, Σοφία… Δεν υπάρχω! Δεν είμαι παρά μια νευρική απόληξη στο μυαλό του συγγραφέα… και μάλιστα ενός κόμικ! Αυτή τη στιγμή μιλάω εγώ; Ή μιλάει εκείνος μέσα από μένα;”

    Η Σοφία Άμουνδσεν θυμάται πως τελείωσε ο πρώτος τόμος: της είχε υποσχεθεί ο Αλμπέρτο να της μιλήσει για τον Ρενέ Ντεκάρτ. Α, ξέχασα να σας πω… Στο πρώτο μέρος, όλα ξεκινούν όταν η Σοφία λαμβάνει ένα γράμμα το οποίο περιέχει την ερώτηση «Ποια είσαι;» και ένα δεύτερο γράμμα που ρωτάει «Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος;». Ο άγνωστος αποστολέας αυτών των γραμμάτων εξάπτουν την περιέργειά της και έτσι αρχίζει μια παράξενη αλληλογραφία που θα φέρει το νεαρό κορίτσι σε επαφή με τις σημαντικότερες μορφές της φιλοσοφίας (Σωκράτης, Πλάτωνας, Καρτέσιος, Χέγκελ, Σαρτρ κ.ά.).

    Αυτό το ταξίδι συνεχίζεται τώρα, στον δεύτερο αυτό τόμο και μετά από αυτό το εξαιρετικό εύρημα περί εγκλωβισμού μέσα στο κόμικ κάποιου συγγραφέα, εκκινώντας με τον Ντεκάρτ και συνεχίζοντας κατά σειρά με τον Σπινόζα, τους εμπειριστές (Τζον Λοκ, Ντέιβιντ Χιουμ κ.α.), τον Τόμας Χομπς και τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ (Κοινωνικό συμβόλαιο) και φτάνοντας στον διαφωτισμό, τον Καντ, τον Μοντεσκιέ, τον Βολταίρο, τον Κοντορσέ, τη Γαλλική Επανάσταση, στον Ρομαντισμό που έφτασε ως τα μέσα του 19ου αιώνα, τον Μαρξ (1818-1883), τον Δαρβίνο (1809-1882), τον Φρόιντ και τον 20 αιώνα με τον Νίτσε, τον Σαρτρ, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, τον Καμύ.

    Το φιλοσοφικό ταξίδι του Jostein Gaarder επαναδημιουργείται μέσα από τη δύναμη του graphic novel. Με εξαίρετα ευρήματα, με χιούμορ, φροντισμένες όλες τις παραμέτρους, από τα panels και τα gutters (κενά), τα ηχητικά εφέ και τα βουβά καρέ (απεικόνιση σιωπής), τις γραμμές κίνησης, την εκφραστικότητα και τις χειρονομίες, τις διατάξεις και τα κειμενικά πλαίσια/σύννεφα, οι Zabus και Nicoby ολοκληρώνουν αυτή τη σπουδαία ξενάγηση, η οποία πρέπει να σημειώσω ότι διαβάζεται απολύτως ευχάριστα και από ενήλικες, καθώς μπορούν να εγγράψουν νέες γνώσεις, παλιούς συνειρμούς και να βάλουν μια σειρά στο φιλοσοφικό διάκενο της ανθρωπότητας.

    Από τη Νορβηγία του 1991 και την αγγλική μετάφραση του 1994, τριάντα και πλέον χρόνια μετά, το εμβληματικό Sofies verden, έρχεται η ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου, συστήνοντας μας μια διαφορετική του ανάγνωση και προσέγγιση.

    Πολύ δυνατό.

    Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ο κόσμος της Σοφίας 2: Η φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ ως τις μέρες μας
    Σειρά:

    Sofies verden

    Συγγραφέας:

    Jostein Gaarder, Vincent Zabus

    Εικονογράφος:

    Nicoby

    Εκδόσεις:

    Αλεξάνδρεια – Μεταίχμιο, Δεκέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Στέλα Ζουμπουλάκη

    Επιμέλεια:

    Βικτώρια Λέκκα

    Σελίδες:

    264

    Μέγεθος:

    21 Χ 28

    ISBN:

    978-618-86032-4-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular