More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΟ κύριος Ιππόκαμπος, του Έρικ Καρλ

    Ο κύριος Ιππόκαμπος, του Έρικ Καρλ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2+ (target 3-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.
    Νίκος Καζαντζάκης (Αναφορά στον Γκρέκο)

    Ο μεγάλος Έρικ Καρλ σε ένα ακόμα πολυσήμαντο, πρωτότυπο, ευφυές βιβλίο. Πρωτοεκδόθηκε από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το 2008 και επέστρεψε φρέσκο τον Μάρτιο του 2022.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η κυρία Ιππόκαμπου είναι έτοιμη να γεννήσει τα αυγά της. “Να σε βοηθήσω” της είπε ο κύριος Ιππόκαμπος και εκείνη τοποθέτησε τα αυγά της σε μια τσέπη στην κοιλιά του. Εκείνος αρχίζει να γλιστρά απαλά στη θάλασσα προσέχοντας τα αβγά στην τσέπη του. Συναντά τον κύριο Αγκαθερό ο οποίος φυλάει τα αυγά της κυρίας Αγκαθερού πάνω στο σώμα του μέχρι να βγουν τα μωρά ψαράκια. Κατόπιν συναντά τον κύριο Τιλάπια ο οποίος φυλάει μέσα στο στόμα του τα αυγά της κυρίας Τιλάπια. Και παρακάτω τον κύριο Γκουβερνάντα που έχει κολλήσει τα αυγά της γυναίκας του στο κεφάλι του μέχρι να γεννηθούν και τον κύριο Σακοράφα που είχε τα αυγά κολλημένα πάνω στην κοιλιά του.

    Η βόλτα τελειώνει. Τα ιπποκαμπάκια είναι έτοιμα να γεννηθούν. Είναι η ώρα τους να δουν το φως της ζωής, βγαίνοντας από την κοιλιά… του μπαμπά τους.

    Εστιάζοντας

    Ο Έρικ Καρλ εντοπίζει τα παράξενα ή ασυνήθιστα του υδάτινου κόσμου και δημιουργεί εν έτη 2004 ένα μια μνημειώδη ιστορία-ωδή στην πατρότητα, την πατρική φιγούρα και κυρίως μια γροθιά στα έμφυλα στερεότυπα.

    Οι αρσενικοί ιππόκαμποι ουσιαστικά γεννούν τα παιδιά τους, δέκα περίπου μέρες μετά την ερωτική επαφή τους με το θηλυκό. Το αρσενικό ψάρι Αγκαθερό χρειάζεται τη θηλυκή σύντροφό του μόνο για την αναπαραγωγή, καθώς φροντίζει μόνο του για τη δημιουργία της φωλιάς, τη γονιμοποίηση και τη φροντίδα του νεογέννητου! Το αρσενικό ψάρι φλεγγοσακοράφα επωάζει τα αυγά σε μια μεμβρανώδη περιοχή στην κοιλιά και κάτω από την ουρά του, μέχρι να γεννηθούν μετά από λίγες ημέρες. Αυτά και άλλα τόσα παραδείγματα ενσωματώνει ο Καρλ στην ιστορία αυτή για να καταδείξει ότι η φύση δεν διέπεται από έναν απαράλλακτο κανόνα, ότι τα έμβια όντα έχουν διαφορές οι οποίες συχνά σοκάρουν τις ανθρώπινες στερεοτυπικές οχυρώσεις, ότι το αρσενικό δεν είναι απαραίτητα ο σκληρός, δυνατός κυνηγός και κουβαλητής της φαμίλιας, αλλά μπορεί να είναι τρυφερός, στοργικός και προστατευτικός με τα παιδιά του.

    Με διαφανείς σελίδες και ειδική σχεδίαση που επιχειρεί να κρύψει διάφορα ζώα στις κρυψώνες τους αλλά και να παίξεις με τις παλάμες σου πίσω από τις διαφάνειες. Με θαυμάσιες πολύχρωμες αποτυπώσεις ψαριών, με σκληρό ανθεκτικό χαρτόνι, με σχήμα τσέπης για να το παίρνεις παντού μαζί (αφήστε το έκανα ήδη) και την ασυναγώνιστη εικαστική αρτιότητα του μοναδικού Έρικ Καρλ.

    Για αναγνώστες από 1,5 έτους περίπου, με δύναμη που φτάνει ως και τα 5-6 χάρη στην ιδιαίτερη θεματική του οπισθοφυλακή.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Eric Serra – The Big Blue Overture (From “The Big Blue” Soundtrack)

    Eric Serra – Can I Have a Word With You ?

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο κύριος Ιππόκαμπος
    Τίτλος: Mister Seahorse
    Συγγραφέας: Eric Carle
    Εικονογράφος: Eric Carle
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Μάρτιος 2022
    Μετάφραση: Ελένη Δουκάκη
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 13 X 18
    ISBN: 978-960-471-232-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular