More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Λούκουλος, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Αλέξης Κυριτσόπουλος)

    Ο Λούκουλος, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Αλέξης Κυριτσόπουλος)

    loukoulosfeat

    Οι ιστορίες με προβοσκίδα είναι μια τετράτομη σειρά κι έχουν όπως μπορεί να μαντέψει κανείς, ως κεντρικό ήρωα ένα τρυφερό άσπρο ελεφαντάκι, που ζει στη ζούγκλα με τις ροδακινιές, τα μπαλονόδεντρα και τις μυστικές σπηλιές.
    Ο Λούκουλος είναι απίστευτα λιχούδης και η συνήθειά του να τρώει ασυνήθιστα πράγματα, φέρνει περιπέτειες, αλλαγές στη ζωή του και… στο χρώμα του. Στις τέσσερις ιστορίες για τον Λούκουλο που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς και εικονογράφησε ο Αλέξης Κυριτσόπουλος παρακολουθούμε τον Λούκουλο να τρώει παπαρούνες, βότσαλα, πυγολαμπίδες και μπαλόνια κι από άσπρος γίνεται ροζ, παπαρουνί, χρυσοκίτρινος!
    Όταν ρωτήσαμε τον Αλέξη Κυριτσόπουλο πως προέκυψε αυτή η εικονογράφηση για τις ιστορίες με προβοσκίδα, μας απάντησε με αρκετό χιούμορ:
    «Μου είπε ο Ευγένιος να ζωγραφίσω τον Λούκουλο κι εγώ δέχθηκα…επειδή βέβαια δεν ήξερα να ζωγραφίζω ελέφαντες πέρασαν εκατό χρόνια μέχρι να τον τελειώσω»

    Ο Λούκουλος τρώει παπαρούνες (31η χιλιάδα)
    Πρόκειται για την πρώτη ιστορία του Λούκουλου. Μια μέρα, εκεί που πηγαίνει να κάνει επίσκεψη στη φίλη του την παρδαλή λεοπάρδαλη, περνάει από ένα ξέφωτο με χιλιάδες παπαρούνες και αποφασίζει να τις φάει όλες. Τρώει τόσες πολλές παπαρούνες, που το χρώμα του αλλάζει, από άσπρο γίνεται ροζ και από ροζ παπαρουνί. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι περιπέτειες. Ο Λούκουλος αιχμαλωτίζεται από τον Ταραμπίνο Καραμπίνο, διάσημο κυνηγό ελεφάντων και καταλήγει στο τσίρκο του Γρύπα Αγρύπα μαζί με τη Φιφινέλα, τον Ιππόλυτο, τον Ιπποπόταμο και την Κουκουνίτσα, την τηλεσκοπική Καμηλοπάρδαλη. Τρυφερή ιστορία με αφορμές να αναφερθεί κανείς και στην κακομεταχείρηση που υφίστανται τα ζώα στο τσίρκο. Πάστελ αποχρώσεις γεμίζουν τις σελίδες ενώ ένας ολάνθιστος κήπος με κατακόκκινες παπαρούνες μας υποδέχεται και μας αποχαιρετά στην αρχή και στο τέλος του βιβλίου.

    Ο Λούκουλος τρώει Μπαλόνια (27η χιλιάδα)
    Φθινοπώριασε στη ζούγκλα με τις ροδακινιές, τα μπαλονόδεντρα και τις μυστικές σπηλιές και τα φύλλα της ζούγκλας πέφτουν από τα δέντρα και τα μπαλόνια από τα μπαλονόδεντρα. Ο Λούκουλος, ο λιχούδης άσπρος ελέφαντας, τρώει τόσα πολλά μπαλόνια που αρχίζει να ανεβαίνει και να πετάει στον ουρανό. Εκεί συναντάει τον Μπολινόρ τον ελικοπτεροκροκόδειλο, τον Μπανανία το μπανανηδόνι, τον Φονφόν το ξεσκονόπουλο και τον Εσκαλόπ και τον Σορολόπ τα ρακετοκοράκια. Όλοι μαζί πηγαίνουν στο λιακωτό του ήλιου, όπου γίνεται ένα τρελό πανηγύρι με λιχουδιές, πολύχρωμα πουλιά και χαρταετούς. Το πάρτι τελειώνει αργά το σούρουπο όταν πια ο ήλιος βυθίζεται πίσω απ’ τα βουνά της Κόκκινης Κανέλας κι όλα θα κύλαγαν καλά αμ δεν ξεσπούσε μια πυρκαγιά στην ουρά του φεγγαριού εξαιτίας της πρόσκρουσης με έναν κόκκινο κομήτη με συναχωμένη μύτη και η συνέχεια στο βιβλίο… όπου και θα θαυμάσετε παράξενα πλάσματα που σκαρφίστηκαν με τις λέξεις και τις εικόνες τους οι δύο δημιουργοί!

    Ο Λούκουλος τρώει πυγολαμπίδες (23η χιλιάδα)
    Τι θα συμβεί όταν ο λιχούδης Λούκουλος καταβροχθίσει χίλιες πυγολαμπίδες;
    Αυτό το μαθαίνουμε στην Τρίτη ιστορία του Λούκουλο, ο οποίος γίνεται ο πιο φωτεινός ελέφαντας του κόσμου, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό το χαρακτηριστικό! Γίνεται φάρος, πορτατίφ για τον καπετάν Εφτάπαχο τον αρχιπειρατή και καταλήγει στη Συννεφοχώρα, αφού μοσχοπουλιέται στο παζάρι της Κουμασιλάνδης. Υπηρετεί τον Συννεφούφωτο τον Β’, βασιλιά της Συννεφοχώρας, κάνοντας τον ήλιο για τη μουντή χώρα του. Ακολουθούν βασιλικές σκευωρίες, ένας χορός της βροχής και μια επιτυχημένη προσπάθεια να ξαναλάμψει ο ήλιος.
    Πανέμορφη η δισέλιδη απεικόνιση της Συννεφοχώρας από τον Αλέξη Κυριτσόπουλο!

    Ο Λούκουλος τρώει βότσαλα (24η χιλιάδα)
    Ένα πρωί που ο Φονφόν το ξεσκονόπουλο ξεσκονίζει τη ζούγκλα, ο Λούκουλος ο λιχούδης άσπρος ελέφαντας, κολυμπάει στη λίμνη με τα πεταλουδόψαρα. Το κολύμπι τού ανοίγει την όρεξη, τρώει εκατόν πενήντα βότσαλα και γίνεται ο πιο βαρύς ελέφαντας του κόσμου. Τον βλέπει ένας γίγαντας, τον αρπάζει και τον πηγαίνει στη χώρα των Γιγάντων, όπου και τον κακομεταχειρίζεται χρησιμοποιώντας τον ως βαρίδι για τα χαρτιά του. Όμως όποιος τρώει φασόλια γίγαντες παραμένει γίγαντας κι όποιος δοκιμάσει ρεβίθια, μαντέψτε τι γίνεται…
    Η εικόνα του γίγαντα-μάγειρα πάνω από το τσουκάλι που βράζει σε ένα ηφαίστειο είναι απολαυστικά αστεία, όπως επίσης και του μεταμορφωμένου γίγαντα σε μικρούτσικο κοντορεβιθούλη που εκλιπαρεί για βοήθεια!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Λούκουλος
    Ιστορίες με προβοσκίδα
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάςς
    Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εκδόσεις: Κέδρος, 1996

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular