More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Μάγος του Οζ, του Σεμπαστιάν Περέζ (εικ.: Μπενζαμέν Λακόμπ)

    Ο Μάγος του Οζ, του Σεμπαστιάν Περέζ (εικ.: Μπενζαμέν Λακόμπ)

    Πολυτελής, σκληρόδετος, πλούσιος μεγάλου μεγέθους τόμος (120 σελίδων), με σπουδαία εικονογράφηση από τον Μπενζαμέν Λακόμπ. Αυτός είναι ο μάγος του Οζ όπως τον διασκεύασε ο Σεμπαστιάν Περέζ και το έφεραν στην Ελλάδα οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα.

    Ο Περέζ, με την ποιητική και ανάλαφρη γλώσσα που χρησιμοποιεί, αφηγείται την διάσημη ιστορία του Μάγου του Οζ (The Wonderful Wizard of Oz) που κυκλοφόρησε το 1900 από την πένα του Λ. Φρανκ Μπάουμ από την πλευρά του Χακ του σκιάχτρου, που όλοι το θεωρούν ανόητο. Εκεί όπου η Ντόροθι Γκέιλ παρασύρεται με το σκυλάκι της από έναν κυκλώνα του Κάνσας στη χώρα του Οζ, όπου συναντούν το σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο και το Δειλό Λιοντάρι που θα τους συνοδεύσουν μέχρι την Σμαραγδένια Πολιτεία. Θα μπορέσει η Ντόροθι να επιστρέψει στην πατρίδα της και ποιος θα την βοηθήσει; Τρομαγμένοι όλοι από τις δυνάμεις του Οζ και εγκλωβισμένοι στη Σμαραγδένια Πολιτεία, διαπιστώνουν ότι αυτό που έψαχναν αλλού, τελικά βρίσκεται μέσα τους…

    Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία παγκοσμίως που κυκλοφορεί 120 χρόνια σε κάθε χώρα με πάρα πολλές εκδόσεις, από πολύ επιπόλαιες και στο πόδι εκδόσεις, μέχρι πολύ προσεγμένες, όπως η παρούσα. Πίσω από την κλασική ιστορία του Οζ κρύβεται η κριτική του Μπάουμ, γιου πρώην ιδιοκτήτη πετρελαιοπηγών που έχασε τα πάντα στην κόντρα του με τον Ροκφέλερ, στο οικονομικό μοντέλο και την κρίση στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Μπάουμ ανήκε στο Κίνημα του αργύρου, που υποστήριζε το διμεταλλικό σύστημα, δηλαδή την ισχύ μαζί με τον «Κανόνα χρυσού» και του «Κανόνα αργύρου». Όλοι του οι ήρωες φαίνεται να υπηρετούν την αλληγορία που θέλησε να γράψει ο Μπάουμ για την οικονομική κατάσταση της εποχής. Για παράδειγμα το Δειλό Λιοντάρι φέρεται να συμβόλιζε τον πολιτικό του Δημοκρατικού Κόμματος Γουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιαν που έβγαζε πύρινους λόγους υπέρ του Κανόνα αργύρου αλλά κατηγορήθηκε για δειλία επειδή δεν υποστήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ισπανία το 1898.

    Η εικονογράφηση του Μπενζαμέν Λακόμπ αιχμαλωτίζει άλλοτε με την αισθαντικότητα και άλλοτε με την κινηματογραφική/animation ατμόσφαιρά του.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    https://www.youtube.com/watch?v=cAPK9TmYseI

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Μάγος του Οζ-Βασισμένο στην ιστορία
    και τους ήρωες του Λ. Φρανκ Μπάουμ
    Συγγραφέας: Σεμπαστιάν Περέζ
    Εικονογράφηση: Μπενζαμέν Λακόμπ
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Οκτώβριος 2019
    Γλωσσική επιμέλεια: Κατερίνα Τσιούμα
    Σελίδες: 122
    Μέγεθος: 22 Χ 31
    ISBN: 978-618-5151-81-2

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular