More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Μίλτος, της Ξένιας Καλογεροπούλου (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Ο Μίλτος, της Ξένιας Καλογεροπούλου (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Το πιο επικίνδυνο ζώο σ έναν ζωολογικό κήπο είναι αυτό που πλήρωσε εισιτήριο.
    Γιαν Μαρτέλ

    Ο Σωκράτης εδώ και δυο μήνες έχει χάσει τον Μίλτο και είναι θλιμμένος. Παλιά δεν συμπαθούσε καθόλου τα ζώα. Αλλά εκείνη τη μέρα στο σουβλατζίδικο ο Μίλτος στήθηκε απέναντι και κοιτούσε τον Σωκράτη κατάματα. Ο Μίλτος όχι μόνο έφαγε και σουβλάκι και σοκολάτα, αλλά ακολούθησε τον Σωκράτη μέχρι το σπίτι και στρώθηκε απέξω. Τρεις μέρες δεν του έδινε φαγητό ο Σωκράτης. Αλλά το επόμενο βράδυ έκανε και κρύο και δεν έδειχνε καλά. Ο σκληρός Σωκράτης αναγκάστηκε να τον πάει στην κτηνίατρο. “Πνευμονία” απεφάνθη εκείνη. Και όταν γιατρεύτηκε, πήγε να τον πάρει και από το πουθενά… ο Σωκράτης είχε σκύλο!

    Τι θα γίνει όμως όταν ο Μίλτος χάνεται; Ο Μίλτος τον ψάχνει παντού αλλά δεν μπορεί να τον βρει; Άραγε να έχει πάει σε εκείνον τον Εγγλέζο που τον φώναζε Τζακ και μπορεί να ήταν δικός του πριν τον βρει ο Σωκράτης; Ένα είναι σίγουρο: η ζωή του μετά τον Μίλτο δεν ήταν ξανά η ίδια!

    Με χιούμορ, με τρυφερότητα και την γοητεία της απλότητας, με κυρίως κοφτό λόγο, με σπαρταριστούς διαλόγους, η Ξένια Καλογεροπούλου δημιουργεί μια ρεαλιστική ιστορία που ακολουθεί τη ζωή των αδέσποτων αλλά και εκείνη των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη να συμπαθήσουν τα ζώα. Σε κοιτάζει στα μάτια, σε ακολουθεί, το δράμα του σε κινητοποιεί, τον παίρνεις κοντά σου, ζεις μαζί του, τον αγαπάς, τον αποχωρίζεσαι. Ένας σκύλος αλλάζει την άποψή σου για τα ζώα, αλλάζει τη ζωή σου την ίδια.

    Ένα αδέσποτο αναζητά ζωή, σπίτι, αγάπη. Τη βρίσκει. Τη βρίσκεις κι εσύ. Όταν τη χάνεις συντρίβεσαι. Αλλά εκείνο, δίχως τις δικές σου συναισθηματικές διακλαδώσεις, ίσως συνεχίζει να ζει κάπου αλλού, το ίδιο ή και περισσότερο ευτυχισμένο. Ίσως για εκείνο να ήσουν μια γέφυρα, μια λύση επιβίωσης, μέχρι να καταφέρει να γυρίσει στο πρώτο του αφεντικό. Ίσως. Μα και αυτό ήταν για σένα μία γέφυρα να αγαπήσεις τα ζώα, να θυμηθείς βασικά συστατικά του ανθρώπινου είδους. Και αυτήν την επωφελή αλυσίδα μεταξύ Σωκράτη/ανθρώπου και Μίλτου/σκύλου η Ξένια Καλογεροπούλου την αποτυπώνει δίχως να την κατονομάζει, σχεδόν δίχως καν να την υπαινίσσεται.

    Σημαντική επιλογή ότι δεν μας παραδίδει κάποιο κλειστό τέλος, δεν μας απαντά στο τι συνέβη τελικά με τον Μίλτο∙ γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός, αλλά να αναζητήσεις εσύ με τη σκέψη σου την τύχη του Μίλτου. Η διαφορά στον τρόπο που προσεγγίζουν τη ζωή, το σπίτι, την οικογένεια, την αγάπη ένας άνθρωπος και ένα ζώο αφήνεται υπέροχα, να σκεφτούμε πάνω σε αυτή, να διακρίνουμε τις λεπτές και αδρές γραμμές τους.

    Γνωρίζοντας θαυμάσια τις αρετές και τις στροφές του λόγου, η συγγραφέας παραδίδει ένα μεστό μάθημα λογοτεχνικής αρτιότητας και ομορφιάς, καθώς αντλεί και παραδίδει μια ιστορία από την φαρέτρα της καθημερινότητας, δίχως να κατεβάζει τα αστέρια από τον ουρανό για να γοητεύσει∙ το ξέρει ότι δεν χρειάζεται. Είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων, κάποιου Σωκράτη και ο τρόπος που τη διαχειρίζεται η συγγραφέας που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αναγνωστικής απόλαυσης. Σε αυτήν συνεισφέρει σπουδαία με την πάντα υψηλής αισθητικής εικονογράφησή του ο Φίλιππος Φωτιάδης, ο οποίος με την εκφραστικότητα των ιδιαίτερων κομίστικων σκίτσων του και με την τριχρωμία του κίτρινου, του μαύρου και του λευκού δημιουργεί μια ζωντάνια που αγγίζει τα όρια της κίνησης ενός animation. Αυτή η τρίχρωμη (δίχρωμη ουσιαστικά) παλέτα φωτίζει εκπληκτικά τις σκηνές  της ιστορίας και καθαρίζει τις στάσεις των σωμάτων αλλά και τα αντικείμενα. Δεν μπορώ τεχνικά να εξηγήσω πώς κατορθώνει να δημιουργεί την αίσθηση ότι θα κουρδίσεις με ένα κουμπί και η σκηνή θα αρχίσει να κινείται.

    Πρόκειται για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

    Είναι πρόταση.

    Για αναγνώστες από 4 ετών για μεγαλόφωνη και 6 ετών για ίδια ανάγνωση.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Με μια ματιά

    • Με χιούμορ, με τρυφερότητα και την γοητεία της απλότητας, με κυρίως κοφτό λόγο, με σπαρταριστούς διαλόγους, η Ξένια Καλογεροπούλου δημιουργεί μια ρεαλιστική ιστορία που ακολουθεί τη ζωή των αδέσποτων αλλά και εκείνη των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη να συμπαθήσουν τα ζώα… Την επωφελή αλυσίδα μεταξύ Σωκράτη/ανθρώπου και Μίλτου/σκύλου η Ξένια Καλογεροπούλου την αποτυπώνει δίχως να την κατονομάζει, σχεδόν δίχως καν να την υπαινίσσεται.
    • Η συγγραφέας παραδίδει ένα μεστό μάθημα λογοτεχνικής αρτιότητας και ομορφιάς, καθώς αντλεί και παραδίδει μια ιστορία από την φαρέτρα της καθημερινότητας δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αναγνωστικής απόλαυσης. Σε αυτήν συνεισφέρει σπουδαία με την πάντα υψηλής αισθητικής εικονογράφησή του ο Φίλιππος Φωτιάδης, ο οποίος με την εκφραστικότητα των ιδιαίτερων κομίστικων σκίτσων του και με την τριχρωμία του κίτρινου, του μαύρου και του λευκού δημιουργεί μια ζωντάνια που αγγίζει τα όρια της κίνησης ενός animation.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Peer Raben – Dark Chariot

    8½ theme – Nino Rota

    De Usuahia a la Quiaca

    Chaloupee-R. Aubry

    Μυστικά παραμύθια-Γ. Βαρσαμάκης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Μίλτος
    Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου
    Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούλιος 2021
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Υπεύθυνη έκδοσης- Σελιδοποίηση: Φαίη Κολοκυθά
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-16-9582-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular