More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Μαγικός Κόσμος των Δέντρων, της Τζεν Γκριν (εικ.: Κλερ ΜακΕλφάτρικ)

    Ο Μαγικός Κόσμος των Δέντρων, της Τζεν Γκριν (εικ.: Κλερ ΜακΕλφάτρικ)

    Από τότε που είδα εκείνα τα ντοκιμαντέρ για την ζωή των δέντρων και των φυτών με τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο (The Private Life of Plants, BBC, 1995), άλλαξε η ματιά μου για τους συμπαθέστατους συγκατοίκους στον πλανήτη: περπατούν, αναπαράγουν, αισθάνονται, αλληλεπιδρούν, αντιδρούν, ταξιδεύουν. Έχουν μια πλήρη ζωή, βουτηγμένη στη σιωπή που πρέπει να έχεις καλό βλέμμα για να την προσέξεις.

    Τα τελευταία 3-4 χρόνια το βιβλίο γνώσεων γνωρίζει μια νέα άνθηση, μια νέα εποχή. Έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει την αμεσότητα και την παντοδυναμία του διαδικτύου που εμφανίζεται ανίκητο, το βιβλίο γνώσεων είναι σα να βγαίνει σε έναν πόλεμο όπου ο ένας πολεμά με πυρηνικές βόμβες και ο άλλος χτυπά με μια εξελιγμένη σφεντόνα. Δεν περιμένουμε να κερδίσει αυτός με τη σφεντόνα. Και κυρίως, θέλουμε να βγάλουμε τα παιδιά έξω από το ψευτοδίλημμα ή το ένα ή το άλλο. Το βιβλίο δεν θα πρέπει να ανταγωνίζεται εν τέλει. Είναι ένα διαχρονικά σπουδαίο μέσο που δεν έχασε ποτέ τη θέση του από τότε που πρωτουπήρξε.

    Κάπως έτσι, βλέπουμε πλέον πολύ αξιόλογα βιβλία γνώσεων. Θυμίζω τις Μέλισσες και τα Δέντρα, Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών, το Βιβλιομουσείο και το Πλανητάριο, το Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, το Εργαστήριο STEΜ για παιδιά, τον Κάρολο Δαρβίνο κ.α.

    Να λοιπόν άλλο ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο γνώσεων, για τη ζωή των δέντρων αυτή τη φορά. Γιατί όπως εγώ πριν δω τον Ατένμπορο, έτσι και οι περισσότεροι πριν έρθουμε σε επαφή με τέτοια γνώση, δεν ξέρουν ότι τα δέντρα ανταλλάσσουν μεταξύ τους κρυφά, «υπόγεια» μηνύματα, ότι κάνουν φιλίες με άλλα δέντρα και ότι συνεργάζονται, ότι αλληλοϋποστηρίζονται και προσέχουν γειτονικά δέντρα, ότι αισθάνονται, μυρίζουν, αγγίζουν και νιώθουν πόνο όπως οι άνθρωποι. Ότι έχουν οικογένειες με στοργικές μητέρες και φροντίζουν τα ηλικιωμένα δέντρα, ότι αμύνονται στις επιθέσεις ανθρώπων και ζώων προειδοποιώντας το ένα το άλλο για τους θηρευτές τους. Ότι καταγράφουν το παρελθόν και προβλέπουν το μέλλον για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

    Ξεγελασμένοι από τη σιωπή και την ακινησία τους, έχουμε ασχοληθεί μόνο με το οξυγόνο που παράγουν, με τις ρίζες και τα φύλλα τους, με τους καρπούς τους, ειδικά αν μας είναι χρήσιμοι, αγνοώντας τον πραγματικά συναρπαστικό τους κόσμο.

    Με συμπυκνωμένη γνώση, ελκυστική συχνά και λεπτομερή εικονογράφηση, το παιδί-αναγνώστης γνωρίζει αυτόν τον κόσμο, αλλά πάνω απ’ όλα αλλάζει τον τρόπο που βλέπει στο εξής τα δέντρα: με σεβασμό, με αγάπη, με ισοτιμία.

    Σκληρόδετο εξώφυλλο, με ανάγλυφες, ιριδίζουσες λεπτομέρειες.

    Αξίζει της προσοχής σας.

    Για παιδιά 5-9 ετών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Μαγικός Κόσμος των Δέντρων
    Τίτλος πρωτοτύπου: The magic and mystery of trees
    Συγγραφέας: Τζεν Γκριν
    Εικονογράφηση: Κλερ ΜακΕλφάτρικ
    Μετάφραση: Κώστας Σίμος
    Εκδόσεις: Παπασωτηρίου, Αύγουστος 2019
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 23 Χ 29
    ISBN:
    978-960-491-131-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular