More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ μικρός αρκούδος/Ο μπαμπάς αρκούδος, της Ελσέ Χολμελούντ Μιναρίκ

    Ο μικρός αρκούδος/Ο μπαμπάς αρκούδος, της Ελσέ Χολμελούντ Μιναρίκ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-7) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Θα

    Οι ιστορίες του Μικρού Αρκούδου από την Else Holmelund Minarik και τον Maurice Sendak

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο μικρός Αρκούδος ανέβηκε σε ένα κλαδί και κοίταξε τον κόσμο, το ποτάμι, τα δέντρα, το σπίτι του, τη θάλασσα. Κάποια στιγμή είδε δύο σκιουράκια, του ζήτησαν να παίξουν μαζί του αλλά αρνήθηκε. “Δεν προλαβαίνω”, είπε. Ύστερα είδα δυο πουλάκια που πετούσαν, ένα πράσινο σκουληκάκι, μέχρι που είδε ένα κοριτσάκι, την Έμιλι, αγκαλιά με μια κούκλα. Περπάτησαν, έφαγαν μπισκότα και έδωσαν ραντεβού για να ξαναπαίξουν. Σιγά σιγά γίνονται φίλοι, όμως το τέλος του καλοκαιριού πλησιάζει και το κοριτσάκι πρέπει να φύγει. Αλλά μια φιλία πραγματική βρίσκει πάντα τρόπους να μένει ζωντανή.

    Μια μέρα ο μικρός Αρκούδος πήγε επίσκεψη στη γιαγιά και στον παππού. Χαίρεται πάντα όταν πηγαίνει εκεί. Χάζευες όμορφα πράγματα, το μεγάλο καπέλο του παππού, γευόταν τις λιχουδιές της γιαγιάς. Και του άρεσε να του διαβάζουν παραμύθια, όπως για τη μαμά αρκούδα όταν ήταν μικρή και τον μικρό κοκκινολαίμη που βρήκε στην αυλή. Ή για το ξωτικό που τρόμαξε και κρύφτηκε στην κουφάλα ενός δέντρο. Όπως και να ‘χει, ο παππούς και η γιαγιά κάνουν στο μικρό τους εγγόνι περισσότερα χατίρια από τους γονείς του και αυτός περνάει όμορφα μαζί τους.

    Ο μικρός Αρκούδος γυρίζει από το ψάρεμα στο σπίτι του και βρίσκει τον μπαμπά του που είχε επιστρέψει από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα για ψάρεμα. Όμως, ο μπαμπάς δεν έφερε μαζί του τη μικρή γοργόνα που ονειρευόταν ο μικρός Αρκούδος. Αλλά θα βρεθεί κάποιος τρόπος να περάσει καλά, δεν μπορεί.

    Εστιάζοντας

    Από το μακρινό 1960 μας έρχονται οι ιστορίες του μικρού αρκούδου της Αμερικανοδανής Else Holmelund Minarik (1920-2012) και του γνωστού μας εικονογράφου και συγγραφέα Maurice Sendak (1928-2012) με το απαράμιλλο για την εποχή στυλ που μαζί με λίγους ακόμα έβαλαν την εικονογράφηση σε νέα εικαστική τροχιά.

    Οι ιστορίες είναι πολύ απλές, διαβάζονται με ευκολία, αλλά αν τις δει κανείς στο χρονικό πλαίσιο των αρχών του 60′ όπου οι ιστορίες για παιδιά είχαν επί το πλείστον συντηρητικό πρόσημο, έτοιμα μηνύματα και ένα κράμα διδαχών και συμβουλών, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τον πρωτοπόρο χαρακτήρα βιβλίων όπως αυτά του μικρού αρκούδου που έβλεπαν τη λογοτεχνία για παιδιά ως κάτι άλλο από αυτό που ήταν τότε.

    Εκπληκτικό το γεγονός ότι οι δύο δημιουργοί του Μικρού Αρκούδου (Little Bear) απεβίωσαν με διαφορά ακριβώς δύο μηνών (8 Μαΐου, 8 Ιουλίου του 2012). Δημιούργησαν έξι βιβλία ενώ οι ιστορίες του μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ, εδώ και εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τίτλος
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Little Bear’s Visit
    Little Bear’s Friend
    Father Bear Comes Home

    Συγγραφέας:

    Else Holmelund Minarik

    Εικονογράφος:

    Maurice Sendak

    Εκδόσεις:

    Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2023, Φεβρούαριος 2024

    Μετάφραση:

    Γιάννης Παλαβός

    Διόρθωση:

    Γιούλικα Σαμαρά

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:

    15 X 23

    ISBN:

    978-960-484-964-2
    978-960-484-977-2
    978-960-484-845-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular