More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ Μικρός Ερμής, του Ευγένιου Τριβιζά (τα "ΜΗ" και τα "ΑΣ")

    Ο Μικρός Ερμής, του Ευγένιου Τριβιζά (τα “ΜΗ” και τα “ΑΣ”)

    Σήμερα διαβάσαμε στην τάξη μας το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά “Ο μικρός Ερμής”, σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά, από τις Εκδόσεις Μίνωας. Απολαύσαμε τις λιτές, αλλά ζωντανές και εύθυμες εικόνες της Μυρτώς Δεληβοριά κι ακούσαμε άπειρες φορές το τραγούδι από το cd Μήλα μου για μήλα (Μουσική: Σταύρος Παπασταύρου & Ερμηνεία: Σπύρος Σακκάς) ώσπου το μάθαμε απ’ έξω.

    o_mikros_ermis_coverΈλεγε ο θείος Πραξιτέλης στον Ερμή όταν ήτανε παιδί “Μη ετούτο, μη εκείνο, μη το άλλο!”
    Δεν τον άφηνε να λαχανιάζει, με αλογάκια να καλπάζει, να γκρινιάζει, να ουρλιάζει, τη γάτα να πειράζει, να στριγκλίζει, να βραχνιάζει, να θυμώνει, να μαλώνει, τα τετράδια να μουτζουρώνει και τα αυτιά του να λερώνει. Ακόμα δεν τον άφηνε ένα σωρό να κάνει: στη μπανιέρα να ψαρεύει, βατραχάκια να μαζεύει και πολλά ακόμα! Κι όταν λοιπόν μεγάλωσε ο μικρός Ερμής, έγινε άγαλμα περιωπής κι έρχονταν από τα πέρατα της γης για να τον δουν. Μα πάλι δε γλίτωσε τα μη, ακόμα και στο μουσείο. Αλλά τα βράδια στο μουσείο που δεν τον έβλεπε κανεις, ό,τι ήθελε έκανε ο Ερμής!

    … Και τότε μας ήρθε μια ιδέα! Πήραμε όλοι από ένα κομμάτι χαρτί και με έναν μαρκαδόρο και γράψαμε τη λέξη ΜΗ. Κατόπιν ένας-ένας σηκωνόταν και περιέγραφε μια απαγόρευση που συνηθίζουν να του λένε οι γονείς, οι παππούδες, οι δάσκαλοι (εννοείται ότι δεν βγάλαμε την ουρά μας έξω από αυτή τη διαδικασία). Τα περισσότερα παιδιά μιμήθηκαν τη φωνή, τη στάση και το ύφος των ενηλίκων και η διαδικασία αποδείχτηκε απολαυστική και λυτρωτική.Τα παιδιά είχαν να πουν άπειρα “ΜΗ” που καθημερινά τους θέτουμε εμείς οι ενήλικες, άλλα δικαιολογημένα και απαραίτητα προκειμένου να προστατεύσουμε τη σωματική και ψυχική τους υγεία κι άλλα ανούσια, περιττά και άχρηστα. Όταν το καλάθι των ΜΗ ξεχείλισε, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε κάποια λέξη να αντικαταστήσουμε το ΜΗ. Δυσκολευτήκαμε είναι αλήθεια. Αυτά τα άτιμα τα ΜΗ έχουν κατακλύσει τον εγκέφαλό μας. Βρήκαμε όμως μια εξίσου μικρή, αλλά σημαντική λέξη, με θετική ενέργεια που μπορεί να αντικαταστήσει τα ΜΗ, απαλλάσσοντας μας από τη μιζέρια τους. Αυτή η λέξη είναι το “AΣ”.
    Έτσι φτιάξαμε το δικό μας ποίημα με αφορμή το βιβλίο του ταλαίπωρου μικρού Ερμή αλλά και πολλών απαγορεύσεων που μοιραστήκαμε και αποφασίσαμε να καταπατήσουμε:

    Ας αρχίσει ο σαματάς
    Ας τρέξουμε, ας ιδρώσουμε,
    ας γκρινιάξουμε, ας γελάσουμε,
    ας μαλώσουμε κι ας φιλιώσουμε.
    ας μουτζουρώσουμε, ας λερώσουμε
    ας γιορτάσουμε κι ας διασκεδάσουμε!

    Μη βιαστείτε να προβάλλετε τις δικαιολογημένες ομολογουμένως ενστάσεις για την αναγκαιότητα αρκετών απαγορεύσεων. Τις ίδιες σκέψεις έχουμε κάνει κι εμείς και ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί. Σαφέστατα δε θέλουμε να μετατραπεί η τάξη μας σε ζούγκλα και είναι γεγονός ότι πρέπει να υπάρχουν όρια τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι. Μια μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε για τα πράγματα που κάνουμε και μπορεί να ενοχλούν ή να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους άλλους. Μέσω αυτής της διαδικασίας προέκυψε και ο φετινός κανόνας της τάξης μας. Ο ένας και μοναδικός που δεν έχει κανένα «ΜΗ» … μόνο «ΑΣ»
    Ας σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και τον χώρο μας.
    Θα χρειαστεί πολύ χρόνος, πολύς κόπος και πολλά «ΑΣ»* για να βρει θέση αυτός ο κανόνας στο μυαλό και την καρδιά μας αλλά έχουμε όλη τη χρονιά μπροστά μας.
    Ας προσπαθήσουμε!
    Αξίζει τον κόπο!

    *Ας προσέχουμε τον εαυτό μας και τους φίλους μας
    Ας το σκεφτούμε καλύτερα
    Ας το συζητήσουμε

    Ας το δούμε από μια άλλη πλευρά
    Ας μαζέψουμε
    Ας δουλέψουμε…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Μικρός Ερμής
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Μίνωας (1η έκδοση Σεπτέμβριος 2001, 2η έκδοση Νοέμβριος 2001, 3η έκδοση Οκτώβριος 2002)
    ISBN:
    978-960-542-387-2
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular