More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ μονόκερος, του Σπύρου Γιαννακόπουλου (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Ο μονόκερος, του Σπύρου Γιαννακόπουλου (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Τι σχέση έχει ένας Άρχοντας του Σκότους, με έναν γεωργό, μία σερβιτόρα κι έναν μονόκερο; Η απάντηση βρίσκεται στο βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Ο ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ». Ο Άρχοντας του Σκότους κατάφερε να κλέψει το κέρας του μονόκερου Ίαν, το οποίο του είναι απαραίτητο για να πραγματοποιήσει τα μοχθηρά σχέδιά του. Ο μονόκερος φυσικά το θέλει πίσω και καθώς αναζητά βοήθεια πέφτει πάνω σε έναν ανυποψίαστο γεωργό, τον Τζίμ, τον οποίο και επιστρατεύει.

    Οι δυο τους ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και περιπέτειες προς τον Μαύρο Πύργο. Ο Τζίμης αποχαιρετά τη μεγάλη του αγάπη, η οποία δεν είναι άλλη από τη Λίλα, μια όμορφη σερβιτόρα του πανδοχείου ο Τσαχπίνης Δράκος.

    Το πρώτο μέλημά τους είναι να αποκτήσουν το θρυλικό σπαθί του Ρόναν. Ο Τζίμης αναγκάζεται να τα βάλει με τους πέντε σκελετούς οι οποίοι είναι οι άγρυπνοι φρουροί του. Καταφέρνει όμως να εκμεταλλευτεί την αναμεταξύ τους αναμπουμπούλα για την εκατέρωθεν εξακρίβωση στοιχείων και να το σκάσει με το πολυπόθητο σπαθί.

    Οι κοκκινοσκούφηδες νάνοι ευτυχώς θα αποδειχτούν πολύτιμοι σύμμαχοι στο όλο εγχείρημα καθώς ο Σκοτεινός Άρχοντας δε θα διστάσει να απαγάγει τη Λίνα προκειμένου να εκβιάσει τον Τζίμη να δώσει το σπαθί του και να υποταχθεί στα ύπουλα σχέδιά του. Ο μονόκερος που δεν είναι τελικά τόσο αθώος όσο θέλει να φαίνεται, θα καταφέρει να πάρει πίσω το κέρας, ώστε να μπορέσει να τρέξει και πάλι πλάι στην καλή του στο Λιβάδι του Ονείρου;

    Ο Τζίμης σαν άλλος Δον Κιχώτης, πείθεται κι ο ίδιος ότι μπορεί να μεταμορφωθεί από γεωργός σε γενναίο πολεμιστή και απολαμβάνει τον θαυμασμό της δικής του Δουλτσινέας, της Λίλας. Ο εγωκεντρικός και ναρκισσιστής μονόκερος έχει λερωμένη τη φωλιά του καθώς για να πείσει τον Τζίμη να τον βοηθήσει του καταστρέφει τις καλλιέργειες με τα κολοκυθάκια και χρεώνει την καταστροφή στον Σκοτεινό Άρχοντα. Αλλά ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Τελικά, κατά την προσφιλή συνήθεια του συγγραφέα, κάθε κατεργάρης κάθετα στον πάγκο του ώστε να επέλθει η κάθαρση.

    Αταίριαστοι μεταξύ τους ήρωες εντάσσονται σε μια σουρεαλιστική κατάσταση γεμάτη δράση και σπαρταριστό γέλιο. Ακόμα και οι πλέον απαιτητικοί αναγνώστες θα απολαύσετε τους σπιρτόζικους διαλόγους, τις κινηματογραφικές σκηνές δράσης  και τα καρτουνίστικα σκίτσα του Πέτρου Χριστούλια. Η δε τιμωρία στην οποία υποβάλλεται ο υπερόπτης μονόκερος, να οργώσει δηλαδή το χωράφι ώστε να ξαναφυτέψει ο Τζίμης τα κολοκυθάκια του και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσει μαγικές δυνάμεις, είναι κορυφαία στιγμή γέλιου!

    Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος φαίνεται να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, να δημιουργήσει παιδικά μυθιστορήματα απαλλαγμένα από διδακτισμούς, με έξυπνο χιούμορ και πλοκή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία αράδα του βιβλίου. Και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει!

    Για παιδιά περίπου 8-12 ετών.

    Στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μονόκερος
    Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος
    Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    DTP: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 136
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-16-8331-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular