More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ μπλε σκύλος, της Νάτζα

    Ο μπλε σκύλος, της Νάτζα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Δεν θέλω να παίζεις μ’ αυτόν τον σκύλο. Δεν ξέρουμε από πού έρχεται, μπορεί να είναι κακός ή άρρωστος. Όπως και να ‘χει, δε θέλω σκύλο στο σπίτι”.

    Η Nadja δημιουργεί το βιβλίο με οποίο έγινε πασίγνωστη στα παιδιά. Από το μακρινό 1989 μας ήρθε μόλις πριν λίγο στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέλευθος.

    Περί τίνος πρόκειται

    Εικονογραφική ατμόσφαιρα δεκαετίας 80′, όπου ακόμα οι εικονογράφοι εγκυμονούν το καινούργιο. Πιο τηλεοπτική, με εκφραστικότητα στα πρόσωπα και στη στάση των σωμάτων, αλλά και μια εικαστική ματιά στα τοπία, τις εστιάσεις και τις αποεστιάσεις (defocus) του εικονογραφικού φακού.

    Τρυφερότητα με δέσμη αλληγορικών ακτίνων, όπου οι ερμηνείες επιδέχονται διάφορες προσεγγίσεις. Ένας σωματώδης μπλε σκύλος, με πράσινα μάτια, σαν εγκαταλειμμένος, πλησιάζει τη Σαρλότ στα σκαλοπάτια της εξώπορτάς της. Μοιράστηκαν το γλυκό της. Το βράδυ ξανάηρθε έξω από το παράθυρό της. Και από τότε ερχόταν κάθε βράδυ και περνούσαν λίγο χρόνο μαζί. Η μητέρα τής της απαγόρευσε να παίζει μαζί του και αρνήθηκε να έχουν οποιαδήποτε σχέση μαζί του. “Το όχι είναι όχι“, της είπε εμφατικά. Η Σαρλότ βυθίστηκε στη λύπη. Η μητέρα της, βλέποντας τη θλιμμένη, την πήγε για πικνίκ στο δάσος και την παρακίνησε να ψάξει για αγριοφράουλες. “Αλλά μην απομακρυνθείς“, της είπε. Δίχως να το καταλάβει απομακρύνθηκε και τελικά χάθηκε. Εκείνος που θα τη σώσει από τον κίνδυνο που παραμονεύει θα είναι ο Μπλε Σκύλος που τη γυρίζει σώα στο σπίτι της.

    Εστιάζοντας

    Αφήγηση με βάση και ατμόσφαιρα από τα παραδοσιακά παραμύθια που το καθιστά ένα σύγχρονο κλασικό παραμύθι. Το κορίτσι συναντά στο πλατύσκαλο ένα ογκώδες, φιλικό ζώο το οποίο επιστρέφει ξανά και ξανά μέχρι που η μητέρα της μικρής της κόβει τις ελπίδες παρέας ή συγκατοίκησης. Το ζώο, αναμετρώμενο με το πνεύμα του δάσους που λαμβάνει τη μορφή πάνθηρα σώζει τη μικρή που αδικαιολόγητα αφήνεται από τη μητέρα της να περιπλανηθεί μόνο στο δάσος.

    Ο αρχετυπικός φράκταλ κίνδυνος για το άγνωστο, σκοτεινό, απρόβλεπτο, ολίγιστα φιλικό δάσος παίρνει σάρκα και οστά κάτω από το μαύρο τρίχωμα ενός αιμοβόρου πάνθηρα, την ώρα που ο άγνωστος μπλε σκύλος παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα για να σώσει το απροστάτευτο κορίτσι. Παραμέληση; Όχι. Μια μητέρα που και οριοθετεί και βλέπει το παιδί της λυπημένο και του προσφέρει μια διέξοδο χαράς, δεν μπορεί να είναι κάποια που ανήκει στο φάσμα της παραμέλησης. Αντιθέτως, έχουμε ένα μοναχικό κορίτσι που βρίσκει στο τρυφερό, προστατευτικό ζώο τη συντροφιά και το ενδιαφέρον που της λείπει από τους ανθρώπους, ενώ και το μπλε σκυλί βρίσκει αντίστοιχη λύση. Η προστατευτική του φύση λειτουργεί τη δύσκολη ώρα, ενώ και στο τέλος το βρίσκουμε να φέρνει το κορίτσι στο σπίτι κουβαλώντας το σαν άλογο στη ράχη του, αλλά και υποσχόμενο ότι θα μείνει δίπλα του για πάντα. Ένας φασματικός φύλακας άγγελος, ένας ιππότης του καλού, που θα στέκεται κοντά της, κρατώντας το κακό μακριά της. Και στο τελευταίο δισέλιδο, με τη μουσούδα του ακουμπισμένη στη άκρια του στρώματος, ένας φίλος άγρυπνος, ένας φίλος φανταστικός που δημιουργεί την ασφάλεια που χρειάζονται τα παιδιά και καλύπτει τα ελλείμματα των ενηλίκων του περιβάλλοντός τους.

    Κοφτή αφήγηση, κείμενο δύο επιπέδων, υποβλητική ατμόσφαιρα, σε μια άλλη, σύγχρονη Κοκκινοσκουφίτσα που ξεστρατίζει και χάνεται, που εφευρίσκει και επιστρέφει.

    Το βιβλίο κέρδισε στη Γαλλία τα βραβεία Totem, Livrimages και Enfantaisies.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κέλευθος.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ο μπλε σκύλος
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Chien bleu
    Συγγραφέας:

    Nadja

    Εικονογράφος:

    Nadja

    Εκδόσεις:

    Κέλευθος, Δεκέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Σίλια Μανουσοπούλου

    Διόρθωση:

    Γιοβάνα Βεσσαλά

    Σελίδες:

    23

    Μέγεθος:
    25 Χ 30
    ISBN:

    978

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular