More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ ξεχωριστός Αργύριος Νατ, της Γιώτας Φώτου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Ο ξεχωριστός Αργύριος Νατ, της Γιώτας Φώτου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Βραχεία φόρμα λογοτεχνίας για παιδιά

    Αργύρης <Ανάργυρος< μεταγενέστερο όνομα από το αρχαιοελληνικό επίθετο ἀνάργυρος=χωρίς χρήματα

    Ο σπουργίτης και ο σπίνος παρακολουθούν την είσοδο ενός παράξενου επισκέπτη στο δάσος. Ήταν ο Αργύριος Νατ, ένας λαμπερός μπλε σκίουρος. “Αποφάσισα, εάν βέβαια μου επιτρέπετε, να εγκατασταθώ εδώ. Ως τώρα έμενα σε μια πλαγιά γεμάτη θάμνους, κοντά στην παραλία. Ο δυνατός ήλιος, όμως, μου δημιουργεί προβλήματα. Σοβαρά προβλήματα! Ξεθωριάζει το τρίχωμά μου, το κάνει να φαίνεται θαμπό”, είπε ο σκίουρος στον δήμαρχο που τον καλοδέχτηκε.

    Μέσα σε λίγες ο ώρες, ο σπίνος μετέφερε την είδηση σε όλο το δάσος. Σαν.. σπασμένο τηλέφωνο! Ο καθένας έλεγε το μακρύ και το κοντό του. Μια παρέα νταήδων αποφάσισε να τον παρενοχλήσει και πήγαν έξω από το σπίτι του. Ένας αγριόγατος τα ίδια.

    Σκιουράκι μπλε
    κορόιδο κουραμπιέ.

    Ο μπλε σκίουρος όμως αντιπαρήλθε με ευγένεια στον εκφοβισμό και τα πειράγματα. “Όπως πολύ σωστά λέτε, εδώ μένει πλέον ένας μπλε σκίουρος που φοράει γυαλιά όπως πολλοί άλλοι. Όμως εδώ δεν υπάρχει κανένας κουραμπιές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει. Δε θα σας απογοητεύσω όμως. Όλη τη μέρα έφτιαχνα καρυδόπιτες. Μόλις τις έβγαλα από τον φούρνο, γι’ αυτό άργησα να σας υποδεχτώ…”

    Τι θα συμβεί στο δάσος και γιατί σχεδόν όλα τα ζώα φόρεσαν ξαφνικά πανομοιότυπα καπέλα και γυαλιά ενώ κάποια από αυτά έβαψαν το τρίχωμά τους μπλε; Αχ δήμαρχε…!

    Είναι ισορροπημένη και καλοφτιαγμένη η ιστορία της αείμνηστης Γιώτας Φώτου. Ένας νέος κάτοικος σε μια νέα περιοχή είναι κοινός τόπος στις ιστορίες για παιδιά. Όμως, όλος ο τρόπος που το τοποθετεί, οι διάλογοι, η τοποθέτηση του νιόφερτου στο δάσος σκίουρου και κυρίως η παρουσίαση όλων των σταδίων από τα οποία διέρχεται η συμπεριφορά των γηγενών είναι πολύ ενδιαφέροντα και αναβαθμίζουν την ιστορία.

    Από την περιέργεια και το κουτσομπολιό, στον εκφοβισμό και την απόρριψη, από την αποδοχή στον άκρατο μιμητισμό. Όλη αυτή η μετάβαση παρουσιάζεται όμορφα, αποτυπώνεται με ευκρίνεια, ενώ σημαντική είναι η προσωπικότητα του δημάρχου που δεν παρασύρεται από τις ακρότητες αλλά ως υπεύθυνος άρχων είναι πάντοτε εκεί για να πράττει το ενδεδειγμένο.

    Μετανάστευση, υποδοχή, εκφοβισμός, αυτογνωσία, μιμητισμός, υπεύθυνη συμπεριφορά μερικά από τα βασικά θέματα που πιάνει η ιστορία του Αργύριου Νατ.

    Για αναγνώστες από 6-7 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Με μια ματιά

    • Είναι ισορροπημένη και καλοφτιαγμένη η ιστορία της αείμνηστης Γιώτας Φώτου. Ένας νέος κάτοικος σε μια νέα περιοχή είναι κοινός τόπος στις ιστορίες για παιδιά. Όμως, όλος ο τρόπος που το τοποθετεί, οι διάλογοι, η τοποθέτηση του νιόφερτου στο δάσος σκίουρου και κυρίως η παρουσίαση όλων των σταδίων από τα οποία διέρχεται η συμπεριφορά των γηγενών είναι πολύ ενδιαφέροντα και αναβαθμίζουν την ιστορία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Paint It Black – Pascal Comelade

    Happy Voices-Rene Aubry

    Tree song-Rene Aubry (full song)

    Borsalino- Henry Mancini

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο ξεχωριστός Αργύριος Νατ
    Σειρά: Βατόμουρο (7-8 ετών)
    Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Οκτώβριος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Χρυσούλα Τσιρούκη
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-01-3244-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular