More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι, του Μάρτιν Στάνεβ

    Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι, του Μάρτιν Στάνεβ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η γιαγιά μας ζούσε σε ένα τεράστιο ξύλινο σπίτι. Μάζευε όλες τις λέξεις και τα χαμόγελά της για την ώρα που θα πηγαίναμε να την επισκεφθούμε.
    Martin Stanev, Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι

    Μια υπέροχη ιστορία περιβαλλοντικής -και όχι μόνο- ενσυναίσθησης με κεντρική ηρωίδα μια παράξενη γιαγιά που συλλέγει τις ομορφιές του κόσμου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η γιαγιά μάζευε όλες τις λέξεις και τα χαμόγελά της για την ώρα που θα την επισκεπτόμασταν. Έφτιαχνε βαρετά φαγητά, έλεγε τις πιο μεγάλες ιστορίες, ψώνιζε, έπλεκε και γέμιζε γυάλινα βαζάκια. Δεν έκανε ποτέ κάτι διασκεδαστικό. Αλλά ένα απόγευμα μας είπε κάτι που έμοιαζε σημαντικό: “Παιδιά, ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Αν δεν κάνουμε κάτι για να τον προστατεύσουμε, σιγά σιγά θα χαθεί. Το μόνο που θ’ απομείνει θα είναι τσιμέντο, καπνός και σκόνη…”

    Το βράδυ η γιαγιά εξαφανίστηκε από το σπίτι. Ψάξαμε παντού, κατεβήκαμε σκαλιά. Πίσω από την παράξενη πόρτα του υπογείου, κρυβόταν ένα μυστικό που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό: χιλιόμετρα από ράφια με εκατοντάδες καταπληκτικά βαζάκια! Βαζάκια γεμάτα ιστορίες, γλώσσες, αναμνήσεις, μυρωδιές, συναισθήματα!

    Εστιάζοντας

    Είναι κάτι βιβλία που σε εκπλήσσουν χωρίς να το περιμένεις, χωρίς να έχει κάποιες τεράστιες περγαμηνές ο δημιουργός τους. Ντεμπούτο κάνει άλλωστε ο άνθρωπος, τι περγαμηνές ζητάω του λόγου μου. Και τι ντεμπούτο όμως! Το The Planet in a Pickle Jar εκδόθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2021 από την Flying Eye Books και επιλέχθηκε από τον The Guardian ως το καλύτερο παιδικό βιβλίο του 2021.

    Πρόκειται πράγματι για ένα θαυμάσιο βιβλίο από τον Martin Stanev με ηρωίδα μια απίστευτη γιαγιά, από εκείνες που τις βλέπεις να κάνουν ακατανόητα για τα παιδιά πράγματα, βαρετά και ανεξήγητα και όταν έρχεται η ώρα παρουσιάζουν έναν ολόκληρο, λαμπρό, αλλιώτικο κόσμο στα παιδιά, στα εγγόνια της εν προκειμένω. Η γιαγιά, ένας απίθανος συλλέκτης των όμορφων μικροπραγμάτων και μεγαλοπραγμάτων του πλανήτη και της ζωής, βλέπει το κακό να έρχεται και προσπαθεί να “σώσει οτιδήποτε αν σώζεται“*.

    Το σπουδαίο που κάνει ο Stanev δεν είναι απλώς η τρομερή δραστηριοποίηση και ευαισθησία της γιαγιάς, ούτε η προσπάθειά της να μεταδώσει την διάχυτη ανησυχία της στα παιδιά. Είναι η απίθανη εικονογράφησή του, γεμάτη από έξοχα οπτικά ερεθίσματα που συνδιαλλέγονται με το κείμενο, το συμπληρώνουν, το φωτίζουν, το ενδυναμώνουν, δείχνουν τους δρόμους που επισημαίνουν οι λέξεις, το κοντράρουν δημιουργώντας χιουμοριστικές αντιθέσεις.

    Το σπίτι της έμοιαζε σαν όλα τα συνηθισμένα σπίτια“, λέει το κείμενο και εσύ βλέπεις μια προβοσκίδα να βγαίνει από μια περίτεχνα σκαλιστή πόρτα, ένα ρακούν να κάνει πιρουέτα πάνω σε μια μαρμάρινη στήλη, μια πανοπλία και μερικά ακόμα ζευγάρια μάτια να κοιτάζουν μέσα από ένα φυτό. Ή “το μόνο που έκανε ήταν να πλέκει” και βλέπουμε τη γιαγιά να έχει πιάσει με κλωστή το φεγγάρι και να προσπαθεί να το τραβήξει προς το μέρος της. Ή “δεν έκανε ποτέ κάτι διασκεδαστικό” και βλέπουμε τη γιαγιά να κολυμπάει με μαγιό και βατραχοπέδιλα στον βυθό παρέα με δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, ψάρια.

    Εικόνες περιβαλλοντικού κινδύνου και χάους, υπερρεαλιστικές όψεις του κόσμου και το μαγικό σαλόνι με τα βαζάκια είναι μερικές από τις σπουδαίες στιγμές του εικονογράφου Stanev που με ένταση και χρώμα στην παλέτα του, αλλά και λεπτομέρεια, αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη.

    Η ιδέα της συλλογής σε βαζάκια των όμορφων πραγμάτων που βρίσκουμε, που απολαμβάνουμε, που υπάρχουν στη ζωή μας ή τον κόσμο μας είναι μια ασύγκριτη ιδέα που σαν τη μεταφέρουμε ως ιδέα να την εφαρμόσετε στα σπίτια και τις σχολικές τάξεις των παιδιών.

    Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι είναι ένα πρωτότυπο, ευφυές, επιδραστικό βιβλίο που μας καλεί να δούμε την ομορφιά του κόσμου, να τη διασώσουμε και να ανακόψουμε με τη δράση μας τον κατήφορο.

    Σπεύσατε.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

     Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας (Διονύσης Τσακνής).

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    The planet in a pickle jar
    Συγγραφέας: Martin Stanev
    Εικονογράφος: Martin Stanev
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 25 Μαΐου 2022
    Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-960-653-699-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular