More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΟ ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Φωτεινή...

    Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    Μπαμ-μπουμ άκουγε παντού μέσα από την κοιλιά της μάνας του ο γατούλης και νιάου δεν άκουσε ποτέ. Τη χειμωνιάτικη νύχτα που γεννήθηκε κάτι σαν πόλεμος και φασαρία γινόταν και το Μπαμ-μπουμ ήταν η μόνη λαλιά που άκουγε τριγύρω του. Κάπως έτσι, αντί για τη γατίσια φωνή, το νιαούρισμά του ήταν αυτό το παράξενο για γάτο Μπαμ-μπουμ, αλλά τούτο ήταν και το όνομά του, αφού έτσι τον βάφτισε ο μικρός Νικόλας με τα μπλε μάτια που έμενε στην πολυκατοικία απέναντι από την πλατεία.

    Η ζωή στην πλατεία τα έχει όλα για έναν γάτο που επέλεξε την ανεξαρτησία του από την άνεση ενός δωματίου σε κάποια πολυκατοικία. Και ανθρώπους διαφορετικούς και αιρετικούς και ρακοσυλλέκτες  που ψάχνουν στα σκουπίδια αλλόκοτα ή αλλιώτικα πράγματα. Και πεινασμένους που βλέπουν τα σκουπίδια να λιγοστεύουν. Και την πρώην ηθοποιό κυρία Ρίνα που τώρα μεταμορφώνει παιχνίδια και κούκλες από τα σκουπίδια. Και τον συνταξιούχο δάσκαλο κύριο Ευτύχιο που φτιάχνει ποιήματα από λέξεις που κόβει από κακές ειδήσεις παλιών εφημερίδων. Και το φεγγάρι που κατεβαίνει σαν κοιμάσαι και λέει ιστορίες πιο πραγματικές κι από την πραγματικότητα.

    Η ζωή στην πλατεία τα έχει όλα. Όπως και η ζωή πέρα από την πλατεία. Και πόνο και πόλεμο και πρόσφυγες. Ένας γάτος πρόσφυγας φάνηκε στην πλατεία του Μπαμ-Μπουμ που εν τω μεταξύ είχε γίνει ένας υπέροχος ρακοσυλλέκτης. Ο γάτος ήρθε από μια χώρα που έχει πόλεμο και το όνομά του μοιάζει τόσο πολύ με του γάτου της πλατείας. Τον λένε Μπαμ-Μπαμ. Κι αυτοί οι δυο γάτοι, με το φεγγάρι στο πλάι τους μια λύση και έναν άλλο κόσμο, τουλάχιστον για τη ζωή του καθενός του.

    Το φεγγάρι είναι ολωνών
    και πιο πολύ των ποιητών…

    Τέσσερα χρόνια μετά την Επανάσταση των Παλιών Παιχνιδιών, το ιδιοφυές καλλιτεχνικό δίδυμο ΜπουλώτηςΣτεφανίδη, επανέρχεται με έναν ακόμα λογοτεχνικό και εικαστικό θρίαμβο από τον μικρό, απαρατήρητο μικρόκοσμο της Αθήνας, έναν κόσμο που αναπνέει πίσω από τα βαριά κτίρια και την παράξενη πανίδα ανθρώπων και ήχων της πρωτεύουσας. Είναι ο ίδιος κόσμος που ξεκίνησε με τον ασύλληπτο Κάδμο το 1996 και κράτησε στα πεζοδρόμια και στις γειτονιές του το άγαλμα που κρύωνε, τον κλέφτη των καρπουζιών, την κυρία Μίνα, το κορίτσι που κρύφτηκε στο πορτοκάλι, τον ζωγράφο Αλφόνσο και τόσους άλλους.

    Πραγματική, σπουδαία λογοτεχνία για παιδιά, κόσμος όμορφος, στις πραγματικές του διαστάσεις, στον μαγικό ρεαλισμό που ζητούν τα παιδιά για να ομορφύνουν τη ζωή και τον κόσμο τους, λέξεις όμορφα διαλεγμένες συμπλέκονται με τον ζωγραφικό δαίμονα που λέγεται Φωτεινή Στεφανίδη και φτιάχνουν ένα άρτιο κλουβί δίχως σίδερα μέσα στο οποίο κάθεσαι και κοιτάζεις τον υπέροχο κόσμο που έφτιαξαν. Οι εικόνες είναι πραγματικοί πίνακες, σα να περιδιαβαίνεις σε μια έκθεση έργων όπου το καθένα στέκεται και αφηγείται τη δική του, ξεχωριστή ιστορία κι ύστερα τέμνονται κι αλληλεπιδρούν με το κείμενο δίχως να ξεστρατίζουν από εκείνο. Μαγική ισορροπία.

    Ο γάτος Μπαμ-Μπουμ και το σύμπαν της πλατείας του θα σας συγκινήσει και θα οδηγήσει σε τόσο όμορφα δρομάκια τις σκέψεις μικρών και μεγάλων.

    Στις βραχείες λίστες του Κύκλου του ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο.

    Ειδικό Βραβείο Greek Ibby 2018 σε εικονογράφο και art director για το εξώφυλλο

    Εκδόσεις Καλέντης.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι
    Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
    Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2017
    Επεξεργασία εικόνων: INDIGO GRAPHICS
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-594-033-1
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular