More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο, της Ελένης Τασοπούλου (εικ.: Απόστολος Ιωάννου)

    Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο, της Ελένης Τασοπούλου (εικ.: Απόστολος Ιωάννου)

    Ο ήρωας της ιστορίας, που δε θα τον χάλαγε να είναι και σούπερ ήρωας, είναι ο Νικ. Ο Νικ έχει μια μικρότερη αδερφή τη Λυδία, έναν σκύλο τον Μπουρίτο και μια μεγάλη αγάπη το σκέιτμπορντ. Έχει κι ένα χαρακτηριστικό. Δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό όταν βλέπει ότι κάποιος αδικείται. Δε διστάζει μάλιστα να τα βάλει με τους νταήδες του σχολείου οι οποίοι διασκεδάζουν κοροϊδεύοντας τον συμμαθητή τους τον Άλεξ  για τα αρθρωτικά του προβλήματα.

    Ο Τζώρτζης, ο Χρήστος και ο Μάκης έχουν ένα ύπουλο σχέδιο για να δώσουν ένα καλό μάθημα στον Νικ. Μέσω της ανυποψίαστης Λυδίας του στήνουν παγίδα πείθοντάς τον ότι ο Άλεξ βρίσκεται σε κίνδυνο. Με αυτόν τον τρόπο τον στριμώχνουν σε ένα ερημικό σημείο της γειτονιάς με σκοπό να τον χτυπήσουν. Ένα τυχαίο γεγονός όμως όχι μόνο θα σώσει τον Νικ αλλά θα βγάλει στην επιφάνεια στοιχεία του χαρακτήρα του Τζώρτζη τα οποία ήταν ως τότε καλά κρυμμένα.

    Το θέμα του βιβλίου είναι ο σχολικός εκφοβισμός αλλά μη βιαστείτε να σκεφτείτε μας τα έγραψαν και άλλοι. Η Ελένη Τασοπούλου υπογράφει μια καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα ιστορία από την οποία δε λείπει το χιούμορ και το συναίσθημα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση προσδίδει στο κείμενο αμεσότητα και φρεσκάδα. Η συγγραφέας εξάλλου, φαίνεται πως γνωρίζει καλά τον κόσμο τον οποίο περιγράφει. Κι είναι ένας κόσμος απολύτως φυσιολογικός και γνώριμος. Μαθητές προεφηβικής ηλικίας, νταήδες και θύματα, πλάκες, πειράγματα και σχέσεις αδερφικές, φιλικές, εχθρικές. Το ενδιαφέρον με το βιβλίο είναι ότι παρόλο που κινείται σε ένα οικείο και μάλλον προβλέψιμο πλαίσιο εντούτοις καταφέρνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη χαρίζοντας αναγνωστική απόλαυση ως την τελευταία σελίδα. Άποψή μας είναι ότι αυτό οφείλεται στη γραφή και το ανεπιτήδευτο ύφος της συγγραφέως. Είναι ενδιαφέρον εξάλλου ότι επιλέγει η λύση του προβλήματος να δοθεί μέσα από τις ίδιες τις σχέσεις τον ηρώων και τις επιλογές τις οποίες κάνουν στα τυχαία γεγονότα της ζωής τους. Άλλωστε ο εκφοβισμός δε λύνεται με νουθεσίες.

    Το βιβλίο βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (63ος Διαγωνισμός 2018) με το εξής σκεπτικό:

    Το κείμενο είναι γραμμένο με φρεσκάδα, ζωντάνια και αμεσότητα που μαρτυρά λογοτεχνική δεξιοτεχνία κι εμπειρία. Η πλοκή κρατά σφιχτά το χέρι και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όλα τα πρόσωπα είναι αληθοφανή κι έχουν αποδοθεί με τέτοια ακρίβεια, που μοιάζουν ζωντανά. Ο ήρωας καταφέρνει να διαχειριστεί τον φόβο του και να τον ξεπεράσει. Είναι υπερήρωας με το σωστό τρόπο, οπότε εμπνέει προς αυτή την κατεύθυνση και τους μικρούς αναγνώστες.

    Στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο
    Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου
    Εικονογράφηση: Απόστολος Ιωάννου
    Σειρά : Διαβάζω Ιστορίες
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2019
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-1972-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular