More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ σκύλος είναι τζαζ, της Μαρί Βογκτ

    Ο σκύλος είναι τζαζ, της Μαρί Βογκτ

    Η τζαζ είναι ελευθερία
    Thelonious Monk
    1917-1982

    Σε έναν κόσμο χωρισμένο σε γάτες και σκύλους, ένας μικρός σκύλος-μουσικός επιλέγει να ακολουθήσει τον ρυθμό της καρδιάς του μολονότι θεωρείται… γατίσιος. Οι υπόλοιποι σκύλοι-μουσικοί αγαπούν τη ροκ. Παίζουν δυνατά, σκληρά και φυσικά αντιπαθούν τις γάτες. Ο ήρωάς μας νιώθει αταίριαστος ανάμεσα τους.

    Μια βραδιά ανακαλύπτει ένα μισοφωτισμένο υπόγειο. Στα αφτιά του φτάνουν υπέροχες τζαζ μελωδίες. Καταλαμβάνεται από την επιθυμία να εκπαιδευτεί σε αυτό το είδος μουσικής! Όμως αυτή η μουσική ανήκει στις γάτες και οι σκύλοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

    Ο σκύλος δεν το βάζει κάτω. Αδιαφορώντας για τα έκπληκτα βλέμματα και τα περιπαικτικά σχόλια μυείται στη γατική μουσική. Αποφασίζει μάλιστα να λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό τζαζ μουσικής. Γάτες και σκύλοι συγκεντρώνονται γεμάτοι περιέργεια αλλά καθώς δεν έχουν μάθει να συνυπάρχουν συγκρούονται. Ο μικρός μουσικός με την ενθάρρυνση και την παρότρυνση μιας γάτας, καταφέρνει να παρασύρει με την τολμηρή, υπέροχη, αληθινή μουσική του όχι μόνο γάτες και σκύλους αλλά ολόκληρο τον πλανήτη!

    Η Μαρί Βογκτ γράφει και εικονογραφεί μια έξυπνη και τρυφερή ιστορία. Βασισμένη στην πεποίθηση ότι η τζαζ δεν είναι απλώς μουσική αλλά στάση ζωής, μεταφέρει ηχηρά αλλά διόλου διδακτικά μηνύματα: Να τολμάς να είσαι ο εαυτός σου, να ακολουθείς το ρυθμό σου, να μην περιορίζεις το μυαλό και την καρδιά σου σε ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις. Ο τίτλος του βιβλίου “κλείνει το μάτι” στους/στις αναγνώστες/στριες καθώς δημιουργεί ένα παιχνίδι με την κυριολεκτική σημασία της λέξης τζαζ αλλά και την slang εκδοχή της, υπονοώντας ότι ο σκύλος ήταν “φευγάτος”.

    Η εικονογράφηση ακολουθεί τη ροή του κειμένου. Γάτες και σκύλοι αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ντύσιμο και συνήθειες παρμένες από τη ροκ και τζαζ σκηνή. Το δυνατό σημείο της εικονογράφησης κατά τη γνώμη μας είναι ο ίδιος ο συμπαθής, τετράποδος μουσικός με το χαρακτηριστικό καπέλο και το σαξόφωνό του! Δεν μπορείς παρά να τον λατρέψεις!

    Η μετάφραση του βιβλίου ανήκει στον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο σκύλος είναι τζαζ
    Συγγραφέας: Marie Voigt
    Εικονογράφηση: Marie Voigt
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Στοιχειοθεσία: Ευτυχία Λιάπη
    Επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Σεπτέμβριος 2019
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-960-572-274-6

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular