More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ ταύρος της Κρητης, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Ο ταύρος της Κρητης, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Στην αρχή του κόσμου οι θεοί τους συνηθίζανε τους κατακλυσμούς και τους καταποντισμούς. Αρκεί να θυμηθούμε τον κατακλυσμό του Νώε, τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα και της Πύρρας αλλά και τον καταποντισμό της Ατλαντίδας. Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τον άθλο του Ηρακλή, αρκεί να ακουληθήσετε τον μίτο που υφαίνει η Μαρία Αγγελίδου.

    Η Κρήτη λοιπόν, παραλίγο να καταποντιστεί, όπως η Ατλαντίδα, όταν θύμωσε μαζί της ο Ποσειδώνας, ο πιο όμορφος κι ο πιο θυμωσιάρης απ’ όλους τους Ολύμπιους. Αιτία για τον θυμό του Ποσειδώνα αυτή την φορά ήταν ένας ταύρος. Όχι βέβαια ένας οπιοσδήποτε ταύρος. Ο ταύρος που ήρθε στον κόσμο μετά από αίτημα του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Συγκεκριμένα, ο Μίνωας υποσχέθηκε στον Ποσειδώνα ότι θα του θυσίαζε οτιδήποτε έβγαινε από τη θάλασσα. Τότε, αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα ένας πανέμορφος και δυνατός ταύρος. Ο Μίνωας, εκστασιασμένος από την ομορφιά του ταύρου, θυσίασε άλλο ζώο στη θέση του ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ξεγελούσε τον Ποσειδώνα. Ο θεός της θάλασσας εκνευρίστηκε κι έκανε τον ταύρο να αφηνιάσει και να αρχίσει να προκαλεί καταστροφές στο όμορφο νησί.

    Η συνέχεια του μύθου είναι γνωστή. Ο Ευρυσθέας διατάζει τον Ηρακλή να του φέρει τον ταύρο ζωντανό. Ο Ηρακλής κυνήγησε τον ταύρο  και χρησιμοποιώντας ένα δίχτυ, τον αιχμαλώτισε. Στη συνέχεια τον μετέφερε στις Μυκήνες, όπου και τον παρέδωσε στον Ευρυσθέα.

    Η Μαρία Αγγελίδου ξέρει να μαγεύει τον αναγνώστη της, αυτό είναι γνωστό. Ακόμα και στους χιλιοειπωμένους μύθους βρίσκει τον τρόπο να υφάνει την ιστορία από την αρχή, ώστε να την κάνει να φαίνεται πρωτοειπωμένη! Οι περιγραφέ , όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς, είναι γλαφυρές. Σε τούτο το βιβλίο ο αναγνώστης σχεδόν ακούει τον ήχο της θάλασσας και νιώθει την αλμύρα της. Κορυφαία κατά τη γνώμη μας είναι η σκηνή κατά την οποία η συγγραφέας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο μυθικός ήρωας παρατηρεί το αγρίμι! πριν του επιτεθεί!

    Την εικονογράφηση του βιβλίου υπογράφει η Ί.Σαμαρτζή για την οποία η γνώμη μας είναι γνωστή. Μαγικές εικόνες ξεδιπλώνονται σε κάθε σελίδα, όπως άλλωστε σε κάθε δουλειά της. Στο συγκεκριμένο βιβλίο κυριαρχεί το υγρό στοιχείο και δίνεται έμφαση στα μάτια.
    Το βλέμμα του αναγνώστη δεν μπορεί παρά να αιχμαλωτιστεί όταν διασταυρώνεται με την οργισμένη ματιά του Ποσειδώνα και του ταύρου. Κι επειδή η λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά, όταν πάρετε το βιβλίο στα χέρια σας προσέξτε τον τρομοκατημένο Ευρυσθέα που μισοκρυμμένος παρατηρεί τον ερχομό του Ηρακλή με τον ταύρο στους ώμους του.

    Άλλο ένα μυθολογικό παραμύθι έρχεται να συμπληρώσει την εξαιρετική σειρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Άλλη μια ωραία έκπληξη περιμένει τον αναγνώστη που αγαπά τη μυθολογία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο ταύρος της Κρήτης
    Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
    Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Μαρία Γονιδάκη
    Σειρά βιβλίου: Μυθολογικά Παραμύθια
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 9786180306828

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular