More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20198-11 ετώνΟ Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, της Ελένης Ανδρεάδη

    Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, της Ελένης Ανδρεάδη

    “Τα παιδιά ξέρουν πώς να απλοποιούν τα πράγματα. Οι μεγάλοι πολλές φορές δεν αφήνουν την παλιά, καλή κοινή λογική να ξεπεράσει τις πολυπλοκότητες».

    Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο…

    Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες. Τη στιγμή όμως που βρίσκει το κουράγιο να ανακοινώσει στον καλύτερό του φίλο, τον Πραβ, ότι απoχωρεί από τη Λέσχη Υπερηρώων και Μυστικών Πρακτόρων την οποία είχαν ιδρύσει μαζί, έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο. Διαβάζοντας το μυστικό μήνυμα μαθαίνει ότι του έχει ανατεθεί η αποστολή να σταματήσει ένα επικίνδυνο αέριο το οποίο απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη.

    Παρόλο που δεν ξέρει ποιος είναι ο αποστολέας, ο Τζάστιν παίρνει την απόφαση να ακολουθήσει τις οδηγίες του γράμματος. Ο Πραβ σπεύδει να τον βοηθήσει. Η ομάδα θα συμπληρωθεί από τη Ζόι, μια αντιδραστική συμμαθήτριά τους και τη Λάνα, τη δημοφιλή μπλόγκερ του σχολείου. Τα τέσσερα παιδιά γίνονται «Οι φύλακες της γης», μπλέκονται σε απίστευτες περιπέτειες προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να πειστεί ο Πρόεδρος της Αμερικής να πάρει μέτρα τα οποία θα σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Τελικά, δε χρειάζεται να είναι κανείς υπερ-ήρωας για να αναλάβει δράση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να νοιάζεται και να έχει θάρρος! Φυσικά οι καλοί φίλοι παρέχουν ουσιαστική και πολύτιμη βοήθεια!

    Η Ελένη Ανδρεάδη βασίζεται σε γεγονότα και απτά περιβαλλοντικά προβλήματα και συνθέτει μια καλογραμμένη περιπέτεια χωρίς διδακτισμό και με αρκετή δόση χιούμορ. Μέσα από τα μάτια του δωδεκάχρονου ήρωά της οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν σε απομακρυσμένα σημεία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας, ενός από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, να χορέψουν με έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο, να ζήσουν μια μάχη στον πόλεμο του νερού και να αντιληφθούν με ποιον τρόπο ένας πυρήνας πάγου μπορεί να λειτουργήσει ως χρονοκάψουλα.

    Η έρευνα και οι γνώσεις τις οποίες διαθέτει η συγγραφέας σε σχέση με το περιβάλλον προσδίδουν στο βιβλίο μια ενδιαφέρουσα διάσταση. Η Ελένη Ανδρεάδη με έναν εφευρετικό τρόπο δημιουργεί μια δυνατή ιστορία με οικολογικά νοήματα. Δίνοντας έμφαση σε αυτό που μπορεί να κάνει μια παρέα παιδιών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία αφορούν όλη την ανθρωπότητα, προβάλλεται η αξία της πρωτοβουλίας και της ανάληψης ευθύνης. Η προσέγγιση του θέματος είναι σύγχρονη ενώ η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιδεικνύουν απλούς, άμεσους τρόπους ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών.

    Το βιβλίο, το οποίο έχει αρχικά γραφτεί στην αγγλική γλώσσα, χαρακτηρίζεται από κινηματογραφική πλοκή αμερικάνικης ταινίας δράσης. Η επιλογή της Αμερικής ως χώρα στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία συνδέεται με εμπειρίες της Ελένης Ανδρεάδη η οποία έχει ζήσει και εργαστεί εκεί. Το γεγονότος όμως ότι η Αμερική είναι δεύτερη χώρα στην εκπομπή ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή μετά την Κίνα έχει προφανώς παίξει σπουδαίο ρόλο στην επιλογή της συγγραφέως.

    Οι χαρακτήρες παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς συγκροτούν μια ανομοιογενή παρέα η οποία δρα με έναν κοινό στόχο. Σταδιακά ανακαλύπτουν πράγματα που τους ενώνουν κι αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας. Η εμπλοκή σε αυτή την περιπέτεια εξάλλου, τους ωριμάζει και τους βοηθά να διαχειριστούν και προσωπικές δυσκολίες όπως τον εκφοβισμό που δέχεται ο Τζάστιν από τον νταή συμμαθητή του. Ευρηματικός και απρόβλεπτος είναι ο ρόλος – κλειδί της γιαγιάς Μέρι. Τα σκίτσα που συνοδεύουν το κείμενο ανήκουν στην εικονογράφο Σάντρα Ελευθερίου.

    Ρωτήσαμε την Ελένη Ανδρεάδη αν πιστεύει ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα απασχολούν τους εφήβους κι εκείνη μας απάντησε:

    “Όχι ιδιαίτερα, για να είμαι ειλικρινής, ειδικά όσο μεγαλώνουν και μπαίνουν στο γυμνάσιο, αλλά περισσότερο από την μεγαλύτερη γενιά. Για αυτό και ο σκοπός μου ήταν να γράφω μια συναρπαστική περιπέτεια για προεφήβους, που τυχαίνει να έχει ως αφορμή ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στοιχεία για την κλιματική αλλαγή είναι μέρος του μυστηρίου, απαραίτητα για την επίλυσή του, εμπειρίες του ταξιδιού και μέρος του αδύνατου στόχου τους. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, ο Τζάστιν Γκρέι, δεν νοιάζεται για το περιβάλλον. Απλά ανακαλύπτει τελικά πόσο τον αφορά. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με ιστορίες όπου στην πλοκή υπάρχει μια φανταστική απειλή που θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια συμπολίτες μας ενώ εδώ έχουμε πραγματικό πρόβλημα που κάνει ακριβώς αυτό. Δεν είναι πιο συνταρακτικό;”

    “Η ζωή αποκτά το πιο όμορφο νόημα όταν υπηρετείς ένα σκοπό μεγαλύτερο απο τον εαυτό σου”: συνέντευξη της Ελένης Ανδρεάδη

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης
    Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2018
    Διόρθωση: Δώρα Γιακουμή
    Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
    Σελίδες: 368
    Μέγεθος: 14 Χ β21
    ISBN: 978-618-03-1401-4

     

    Κερδίστε ΔΥΟ αντίτυπα ΕΔΩ.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular