More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ Τυραννοχαζούλης- Μια προιστορική ιστορία εκφοβισμού, του Ζιλ Σουινάρ

    Ο Τυραννοχαζούλης- Μια προιστορική ιστορία εκφοβισμού, του Ζιλ Σουινάρ

    Ο Τυραννούλης έχει γίνει ένα γνήσιο θύμα των κεφιών του Τυράνναρου και των συμμαθητών του στην Σχολή των Αγίων Απολιθωμάτων. “Τυρανννούλη-Τυραννοχαζούλη” τον ανεβάζουν, “στους τυραννοχαζούληδες είσαι το πιο χαζούλι” τον… κατεβάζουν. Το σχολείο είναι ένα πραγματικό μαρτύριο για τον Τυραννούλη, μια δοκιμασία που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει καθώς η βία στην οποία είναι διαρκώς εκτεθειμένος τον τσαλακώνει απίστευτα.

    Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν, αλλά το τυχαίο γεγονός δίνει άλλα τροπή στα πράγματα. Ο Τυραννούλης σώζει τη ζωή του Τυράνναρου από βέβαιο χαμό και κάτι ανάλογο γίνεται όταν κινδυνεύει πια ο Τυραννούλης. Οι δυο αταίριαστοι, θύτης και θύμα μέχρι πρότινος, θα γίνουν πια φίλοι κάτω από πρίσμα του κινδύνου και της πραγματικής ζωής.

    Με προβλημάτισε η ιστορία των Ζιλ Σουινάρ και Ροζέ. Αν πάρεις απολύτως κυριολεκτικά την ιστορία, τότε ο εκφοβισμός, σχολικός ή μη (το μπούλινγκ που λέμε όλοι πια), δεν μπορεί να λύνεται περιμένοντας να κινδυνεύσει ο ισχυρός και να τον σώσει το θύμα, οπότε ο μέχρι πρότινος άγριος θύτης να καταλάβει την λάθος συμπεριφορά του. Δεν μπορεί να είναι αυτό η απάντηση και η λύση στον εκφοβισμό.

    Από την άλλη, αποφεύγοντας την κυριολεκτική προσέγγιση της ιστορίας, είναι απίστευτα γοητευτική η αντιπαράθεση εκφοβισμός-πραγματική ζωή. Ο Τυράνναρος και οι φίλοι του τσακίζουν την καρδιά και τη σκέψη κάποιου βλέποντάς το και σαν παιχνίδι εξουσίας και ελέγχου. Η πραγματική ζωή, όμως, σε φέρνει αντιμέτωπο με τις αυθεντικές της εκφάνσεις: κινδυνεύεις και σε σώζει εκείνος που περιγελούσες και εξευτέλιζες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκφοβισμός μοιάζει σα μια υπόθεση που θρυμματίζεται από την πραγματικότητα ενώ το ηθικό ανάστημα του Τυραννούλη που κινδυνεύει για να σώσει τον Τυράνναρο (και κατόπιν και το αντίστροφο) φανερώνουν την πρόθεση του συγγραφέα να καταδείξει ότι το κλειδί είναι να υπερβείς την ψυχική αγκύλωση που δημιουργούν σε θύτες και θύματα οι διαδικασίες του εκφοβισμού.

    Καρτουνίστικη, κινηματογραφική εικονογράφηση από τον Ροζέ, με εικόνες που θυμίζουν ευμεγέθεις έγχρωμες αφίσες.

    Από τις εκδόσεις Gema.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Τυραννοχαζούλης
    Συγγραφέας: Ζιλ Σουινάρ
    Εικονογράφηση: Ροζέ
    Μετάφραση Νατάσα Παπαδοπούλου
    Εκδόσεις: Gema, 2017
    Ηλεκτρον. Σελιδοποίηση: Θοδωρής Φασουλάκης
    Σελίδες: 34
    Μέγεθος: 21,5 X 21,5
    ISBN: 978-960-6893-37-7
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular