More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ φούρναρης Πλατς, της Μαρίας Σούμπερτ (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Ο φούρναρης Πλατς, της Μαρίας Σούμπερτ (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα μακρινό χωριό ζούσε ένας φούρναρης που είχε έναν γιο, τον Πλατς. Πέρασε ο καιρός, μεγάλωσε ο Πλατς κι ήρθε η ώρα ο πατέρας του να του αφήσει τον φούρνο και να βγει στη σύνταξη. Τι να τον κάνει τον φούρνο ο Πλατς; Ποτέ δε μπορεί να γίνει πλούσιος από έναν φούρνο. Ήθελε τον ουρανό με τ’ άστρα ο Πλατς. Κυριολεκτικά αυτόν ήθελε. Μα τι να κάνει, πήρε τον φούρνο και άρχισε να τον δουλεύει. Εκατό καρβέλια ψωμί πουλούσι κάθε πρωί, ένα όμως το κρατούσε για τον πεινασμένο ζητιάνο που περνούσε από εκεί.

    Και κάθε βράδυ, ο Πλατς κοιτούσε τον ουρανό κι ονειρευόταν να αποκτήσει τόσα πλούτη όσα και τα αστέρια του. “Αν καταφέρεις να κάνεις το σακούλι μου να γεμίσει με καρβέλια, θα σου δώσω πλούτη όσα και τ’ αστέρια. Μα αν δεν τα καταφέρεις, θα πάρει τη θέση μου και θα γίνεις εσύ ζητιάνος κι εγώ φούρναρης”, του είπε ένα βράδυ ο ζητιάνος.

    Έτσι κι έγινε, παιδιά. Ο Πλατς βρέθηκε με τα ρούχα του ζητιάνου να περιπλανιέται δω κι εκεί, μακριά από το φουρνάρικό του. Αυτή του η περιπλάνηση έγινε το πραγματικά μεγάλο ταξίδι του στον πλούτο. Γιατί τώρα, έχει καταλάβει και την ομορφιά των αστεριών και που κρύβεται το χρυσάφι που ποθούσε αλλά και το πόσα κρύβονται στα απλά μα και τα περισπούδαστα πράγματα. Και ο Πλατς θα γυρίσει να τα διεκδικήσει.

    Η Μαρία Σούμπερτ γράφει μια ιστορία για την απληστία, τις υπερφορτωμένες επιθυμίες, τα όνειρα για πλούτο που ξεβολεύουν από την πραγματική ζωή, την απόλαυση των μικρών, καθημερινών πραγμάτων και τις πλάνες που καραδοκούν παντού και παίζουν με τις βαθύτερες αξίες του εαυτού μας.

    Μια περιπλάνηση σαν και του Πλατς η ίδια η ιστορία, ένα ταξίδι σε μια Ιθάκη που την αναζητείς παντού κι ίσως ήταν μπροστά σου. Καλογραμμένη, σαν εκείνες τις παλιές ιστορίες κάποιας γιαγιάς που οι περισσότεροι ακούσαμε, η ιστορία του Πλατς, διαβάζεται ευχάριστα την ώρα που θέτει τα δικά της διλήμματα περί ευτυχίας και πλούτου.

    Έχω γράψει κι άλλες φορές πόσο σπουδαία χέρια είναι αυτά της Φωτεινής Τίκκου. Μια εικονογράφος που διαλέγει μοναδικά τους χρωματικούς συνταιριασμούς της, παίζει με τις γραμμές και τις γεωμετρίες των αντικειμένων και τη θέση τους στον κόσμο, φτιάχνει πάντα ένα παράλληλο εικονογραφικό παραμύθι χωρίς λόγια που κυλάει παράλληλα με εκείνο της συγγραφέως. Θαρρώ ότι και αυτή της η δουλειά είναι μια απόλαυση για το βλέμμα, προάγει το αισθητικό κριτήριο μικρών και μεγάλων.

    Από τις εκδόσεις Διάπλαση.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο φούρναρης Πλατς
    Συγγραφέας: Μαρία Σούμπερτ
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, 2016
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN:
    978-960-567-075-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular