More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί, της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

    Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί, της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

    Γράφει η Σοφία Πάχτα

    Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί.
    Ένα παιδικό βιβλίο ή ένα φιλοσοφικό κείμενο;

    Ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου με ανάμεικτα συναισθήματα. Ο λόγος ήταν ότι η πολυαναμενόμενη έκδοση της ιστορίας του Χάρι Πότερ 19 χρόνια μετά, ήταν τελικά η έκδοση του σεναρίου της θεατρικής παράστασης που ανέβηκε στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2016*.

    Όταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ της ανάγνωσης ενός κειμένου με μορφή σεναρίου (τελικά ήταν πολύ εύκολο, αφού η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ χρησιμοποιεί την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, κάνει αριστοτεχνικές περιγραφές του πλαισίου και των συναισθημάτων των ηρώων στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, άρα η διαφορά εντοπιζόταν κυρίως στην οπτική μορφή του κειμένου), βρέθηκα μπροστά σε ένα λογοτεχνικό κείμενο που έχει όλα τα συστατικά ενός πετυχημένου βιβλίου: δράση, ζωντανές περιγραφές, ολοκληρωμένους χαρακτήρες, και βέβαια το μαγικό άγγιγμα της Ρόουλινγκ – ναι το καταλάβατε, αγαπώ τη Ρόουλινγκ- τροφή για σκέψη, αφορμή για ενδοσκόπηση, και φιλοσοφικά ερωτήματα προς ανάλυση.

    “Δεν είναι ποτέ εύκολο να είσαι ο Χάρι Πότερ, ειδικά τώρα που εργάζεται πυρετωδώς στο Υπουργείο Μαγείας, είναι σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών. Καθώς ο Χάρι προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από ένα παρελθόν που αρνείται να μείνει εκεί όπου ανήκει, ο μικρότερος γιος του ο Άλμπους, παλεύει με μια οικογενειακή κληρονομιά που ποτέ δεν θέλησε. Ενώ το παρελθόν μπλέκεται δυσοίωνα με το παρόν, πατέρας και γιος ανακαλύπτουν μια αλήθεια που καθόλου βολική δεν είναι: κάποιες φορές το σκοτάδι προβάλει από τα πιο απίθανα μέρη.”

    Η επιβίωση σε ένα κόσμο βίας, πολέμου και τρομοκρατίας είναι τρομερά δύσκολη. Σου καθορίζει όμως το στόχο: έναν ειρηνικό κόσμο. Όταν όμως, επιτευχθεί αυτός ο ειρηνικός κόσμος, νομίζετε ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα; Μέγα λάθος! Η καθημερινότητα μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη ειδικά όταν έχεις παιδιά και καμία οδηγία για το πώς θα τα χειριστείς.

    Και καμιά φορά αναρωτιέσαι πως θα ήταν η ζωή σου, αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και να αλλάξεις, να διορθώσεις τα λάθη σου. Άλλες πάλι φορές είσαι τόσο σίγουρος και σίγουρη για τις επιλογές σου και με την απόλυτη εξουσία σου ως γονέας, προσπαθείς να τις επιβάλεις άσχετα αν αυτές οι επιλογές μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα σε σένα και τα παιδιά σου.
    Και τέλος τι μένει; Πώς βγάζουμε άκρη στον κόσμο ων μάγων; Μήπως όλα είναι μια θεατρική σκηνή, αλλά πίσω από τα κοστούμια τους οι ηθοποιοί έχουν κάτι να μας πούν; Μήπως τελικά το δράμα παίζεται στον αληθινό κόσμο αλλά η Ρόουλινγκ έχει την απάντηση;

    Σε ευχαριστούμε Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, επειδή σε κάθε βιβλίο σου προσπαθείς να κάνεις τους ανθρώπους καλύτερους!

    *Η παραγωγή του θεατρικού έργου ανήκει στους Sonia Friedman Productions, Colin Callender και Harry Potter Theatrical Productions.Το βιβλίο βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια από τους: Financial Times, Independent, Metro, The Daily Telegraph, Evening Standard, Whatsonstage, The Stage, Digital Spy, ενώ τέσσερα αστέρια του δόθηκαν από τους: The Guardian, Time Out & Daily Mail.

    Πρόκειται για την όγδοη ιστορία του Χάρι Πότερ, δοσμένη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Τζακ Θορν και τον Τζον Τίφανι για το θέατρο. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στο Palace Theatre του Λονδίνου και μάγεψαν κριτικούς και θεατές. Είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, που πρέπει κάποιος να δει είτε αυθημερόν είτε σε δύο συνεχόμενες ημέρες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί
    Συγγραφέας: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζον Τίφανο, Τζακ Θορν
    Τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Cursed Child – Parts I & II (Special Rehearsal Edition)
    Σειρά : Πυξίδα (για εφήβους και ενήλικες)
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2016
    Σελίδες: 416
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 9786180117271

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular