More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ χάρτης του Λευτέρη, της Κατερίνας Λαγού

    Ο χάρτης του Λευτέρη, της Κατερίνας Λαγού

    Η ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου από τα παιδικά του χρόνια στις Μουρνιές Χανίων μέχρι την συνθήκη των Σεβρών, την μικρασιατική καταστροφή, τον μεγάλο ξεριζωμό και την πρότασή του για απονομή του Νόμπελ ειρήνης στον Κεμάλ Ατατούρκ, τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό του και την μεταφορά του στην τελευταία του κατοικία στα Χανιά.

    Η πιο εμβληματική ίσως πολιτική προσωπικότητα της Ελλάδας του 20ου αιώνα, ο πολιτικός της Κρητικής Πολιτείας και της επανάστασης του Θερίσου, του εθνικού διχασμού, της συνταγματικής και διοικητικής μεταρρύθμισης, της Ελλάδας των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων, των επτά πρωθυπουργικών θητειών, της μεγάλης απόβασης στην επαρχία της Σμύρνης, της άσβεστης κόντρας με τους βασιλικούς. Ο πολιτικός του κέντρου και της μετριοπάθειας, των συμβιβασμών και των υποχωρήσεων, της έντεχνης εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών συμμαχιών, ο πολιτικός της τελικής γεωγραφικής στερέωσης της εύθραυστης Ελλάδας.

    Ένας πράσινος χάρτης των Βαλκανίων στο γραφείο του μέλλοντα συζύγου της αδερφής του γίνεται πεδίο ονειροπόλησης, αξιολόγησης και πίστης στην αλλαγή για τον Λευτέρη που βλέπει ελληνικά εδάφη να μην είναι πράσινα όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτός ο χάρτης δεν φανερώνει απλές γεωγραφικές εκκρεμότητες. Γίνεται ένα προσωπικό στοίχημα για τον μετέπειτα ανερχόμενο πολιτικό.

    Η Κατερίνα Λαγού, που βραβεύτηκε φέτος στον Κύκλο ως πρωτοεμφανιζόμενη, παίρνει τη ζωή ενός ακόμα πιο καθηλωτικού Έλληνα πολιτικού (Χαρίλαος Τρικούπης ο προηγούμενος) και από το μικρό γεννά το μεγάλο. Εκκινώντας από μικρές λεπτομέρειες της ζωής του, υφαίνει, ισορροπώντας στο σοβαρό και το ανάλαφρο, το βιογραφικό και το μυθοπλαστικό, την εν πολλοίς αντιφατική προσωπικότητα του Ε. Βενιζέλου, με τις αναρίθμητες εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, με τρόπο λογοτεχνικά ελκυστικό, διόλου κουραστικό για τον μικρό ή μεγαλύτερο αναγνώστη, μακριά από δυσνόητες βιογραφίες και στρυφνές λεπτομέρειες. Η αποτύπωσή του Βενιζέλου στο βιβλίο δεν γίνεται ούτε υμνώντας ούτε στήνοντάς τον σε κάποιον τοίχο, αντιμετωπίζεται κοινώς με αρκετή ουδετερότητα και ταυτόχρονα ως μια μυθιστορηματική μορφή που υπερβαίνει την ιστορία.

    Νομίζω ότι ο δρόμος που έχει διαλέξει να ξετυλίγει το υλικό της η συγγραφέας, πριν με τον Τρικούπη, τώρα με τον Βενιζέλο, έχει πολύ μεγάλο λογοτεχνικό ενδιαφέρον αλλά κυρίως αναγνωστικό για τα παιδιά 8-11 ετών στα οποία κατά κύριο λόγο απευθύνεται.

    Η συγγραφέας εξομολογείται:

    “Με είχαν όλοι προειδοποιήσει : «Μην κάνεις το λάθος και τον κοιτάξεις στα μάτια».
    Όταν με πλησίασε και μου είπε «Γιατί δεν γράφεις και τη δική μου ιστορία;» βιάστηκα να απαντήσω «Δεν ξέρω και πολλά πράγματα για σένα» κοιτώντας επίμονα το πηγούνι του.
    Εκείνος γέλασε και είπε «Κανένα πρόβλημα. Θα στα πω όλα εγώ».
    Και τότε έκανα το λάθος των πέντε εκατοστών. Σήκωσα το βλέμμα μου στο επικίνδυνο δικό του. Και έπαθα αυτό που είχαν πάθει τόσοι άλλοι πριν από μένα. Γοητεύτηκα από τις αντιφάσεις του.
    Βλέμμα των αγγέλων κι ας τον έλεγαν όλοι «διάολο».
    Πρώτος μαθητής, αλλά στο γυμνάσιο το απολυτήριό του έγραφε «Διαγωγή κοσμία».
    Οι αδελφές του τον λάτρευαν κι ας τις βασάνιζε εκείνος στα παιχνίδια τους.
    Σπούδασε το δίκαιο, αλλά μπήκε κάποιες φορές στη φυλακή.
    Είχε ορκισμένους φίλους , αλλά και φανατικούς εχθρούς.
    Γεννήθηκε σε μια οικογένεια εμπόρων της Κρήτης, αλλά περπάτησε στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια σαν να είχε γεννηθεί μέσα σε αυτά.
    Δίχασε τους Έλληνες, αλλά διπλασίασε τα εδάφη και τον πληθυσμό της Ελλάδας.
    Οι δικοί του τον φώναζαν «Λευτέρη».
    Εμείς οι υπόλοιποι «Ελευθέριο Βενιζέλο».”

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο χάρτης του Λευτέρη
    Συγγραφέας: Κατερίνα Λαγού
    Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
    Σειρά: Μικρή πυξίδα για παιδιά και εφήβους
    Επιμέλεια-διόρθωση: Άννα Μαράντη
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Φεβρουάριος 2019
    Μακέτα εξωφύλλου: Τζίνα Γεωργίου
    Σελίδες: 152
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN:
    978-618-01-2747-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular