More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις θαλασσοφύλακες, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Βίλλυ...

    Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις θαλασσοφύλακες, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Βίλλυ Καραμπατζιά)

    Ένας μικρός κολυμβητής κινδυνεύει. Ένα χταπόδι ακόυει τη φωνή βοήθειας και αποφασίζει να τον σώσει. Με τα πλοκάμια, τη θέλησή και την ψυχραιμία του, το χταπόδι σώζει τον κολυμβητή.

    Αυτή του η πράξη είναι η αρχή μόνο μιας νέας περιόδου στη θαλάσσια ζωή του. Ένα σημείωμα, ένα σήμα, μια μπέρτα και μια καβουρίνα τον καλωσορίζουν.

    “Ένας σέρφερ κινδυνεύει. Έφυγες…”, του είπε η καβουρίνα με το που συναντήθηκαν, δίχως πολλά πολλά.

    Έτσι, το χταπόδι, ο Χταπόδιος Σέιφ πια, βοηθάει ανθρώπους που κινδυνεύουν κατά τις θαλάσσιες δραστηριότητές τους. Μα σύντομα έρχεται η στιγμή που το ίδιο θα πέσει θύμα μιας άλλης ανθρώπινης υπερδραστηριότητας. Και τότε οι θαλασσοφύλακες θα πρέπει να τον βοηθήσουν να ξεφύγει από την απόχη που τον κρατά φυλακισμένο.

    Θα τα καταφέρουν; Ποιο είναι το σχέδιο των τριών θαλασσοφυλάκων; Ποιους έχουν βάλει “στο μάτι”; Πώς βλέπουν τη θάλασσα;

    Τα παιδικά βιβλία γνώσης είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό είδος, από τα πιο δύσκολα θα έλεγα. Το να πάρεις γνώση και να αρχίσεις το κήρυγμα όπως έκαναν πολλά βιβλία, κυρίως παλαιότερα (δεν έχει εκλείψει ακόμα το φαινόμενο), είναι εξόχως βαρετό. Τα παιδιά, ολοένα και περισσότερο βαριούνται το σηκωμένο δάχτυλο και την κατήχηση. Ο δρόμος να μπολιάσεις τη γνώση μέσα σε μια ιστορία είναι σχεδόν μονόδρομος. Κι όσο πιο καλογραμμένη η ιστορία και πιο ισορροπημένο το μπόλιασμα, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος με τον Χταπόδιο Σέιφ (προφανές το παίγνιο με το safe) γράφει μια όμορφη ιστορία, με γρήγορη εξέλιξη που βρίθει νύξεων, έμμεσων και άμεσων πληροφοριών και ερεθισμάτων για συζήτηση με ένα παιδί. Από τις ψυχολογικές και συναισθηματικές παραμέτρους των μικρών και μεγάλων κολυμβητών και θαλάσσιων αθλητών (“έπρεπε να δείξω ότι είμαι γενναίος”), τις υπερβολές στη συμπεριφορά μας απέναντι στη θάλασσα, μέχρι την εντατικοποίηση της αλιείας, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με όλο το περιβάλλον της θάλασσας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς κοντά της.

    Παράλληλα, ο αναγνώστης θα εντοπίσει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη: η θάλασσα ανήκει σε όλα τα πλάσματα της, όχι ένας ακόμα φυσικός χώρος όπου ο άνθρωπος είναι ο αποκλειστικός, εγωπαθής εκμεταλλευτής της. Η δεύτερη: η ζωή πλάι στη θάλασσα (σε καλοκαιρινές διακοπές και μη) έχει κανόνες, όπως κάθε μας κοινωνική έκφραση και δραστηριότητα. Αν δεν τους αγνοήσεις, η θάλασσα είναι πραγματικά ένας χώρος απόλαυσης και χαράς.

    Η εικονογράφηση είναι της Βίλλυ Καραμπατζιά. Με έντονα χρώματα, κυρίαρχο το μπλε και καρτούν μορφές συνοδεύει στην ιστορία του συγγραφέα.

    Στο τέλος της ιστορίας, θα βρείτε στίχους για να τραγουδήσετε και να θυμάστε πάντα το “τραγουδιστό” απόσταγμα του βιβλίου

    “Το νερό είναι χαρά
    είναι αγάπες και φιλιά
    το νερό είναι χαρά
    παιχνίδια απολαυστικά…”

    Πολύ σημαντικό είναι το τετρασέλιδο ενημερωτικό παράρτημα που θα βρείτε μετά τους στίχους, όπου παρέχονται χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για τη συμπεριφορά μας πλάι στη θάλασσα, οι βασικοί κανόνες ασφαλείας των θαλάσσιων σπορ αλλά και ένα ερωτηματολόγιο για να γίνει το παιδί ένας πραγματικός Θαλασσοφύλακας.

    Με την αγορά του βιβλίου, υποστηρίζετε οικονομικά την Safe Water Sports, ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορ και δεν λαμβάνει καμία χρηματική υποστήριξη από το κράτος, καθώς ο συγγραφέας και η εικονογράφος παραχώρησαν τα έσοδά τους στο σωματείο.

    Τα παιδιά θα απολαύσουν το βιβλίο. Και θα ξεναγηθούν στον κόσμο της αποφυγής της υπερβολής, της τζάμπα επίδειξης και της άγνοιας των κανόνων. Αξίζει.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις θαλασσοφύλακες
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Βίλλυ Καραμπατζιά
    Σελιδοποίηση, εξώφυλλο: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2016
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-4777-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular