More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ ψίθυρος, της Πάμελα Ζαγκαρένσκι (ψιθυριστό αριστούργημα)

    Ο ψίθυρος, της Πάμελα Ζαγκαρένσκι (ψιθυριστό αριστούργημα)

    Αριστούργημα! Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει το βιβλίο Ο ψίθυρος, των εκδόσεων Λιβάνη! Η Pamela Zagarenski γράφει και εικονογραφεί ένα πολυεπίπεδο βιβλίο το οποίο προκαλεί τους αναγνώστες να καταδυθούν στη μαγεία της δημιουργικής γραφής!

    Ένα μικρό κορίτσι που αγαπάει τις ιστορίες παρατηρεί ένα παράξενο βιβλίο στη βιβλιοθήκη της τάξης της. Η δασκάλα της εκμυστηρεύεται πως αυτό είναι το μαγικό βιβλίο των παραμυθιών, δώρο της γιαγιάς της. Έπειτα από την προτροπή της δασκάλας το κορίτσι δανείζεται το βιβλίο για ένα απόγευμα. Ανυπομονώντας να το διαβάσει βιάζεται να επιστρέψει στο σπίτι και δεν παρατηρεί ότι από το βιβλίο ξεγλιστρούν οι λέξεις. Ευτυχώς την ακολουθεί μια έξυπνη αλεπού η οποία με την απόχη της μαζεύει όλες τις λέξεις που ξεχύνονται άναρχα στον αέρα.

    Φτάνοντας στο σπίτι το κορίτσι ανοίγει με λαχτάρα το βιβλίο αλλά γρήγορα απογοητεύεται. Οι εικόνες είναι μαγευτικές αλλά οι λέξεις λείπουν. Ένας ψίθυρος την παροτρύνει να δημιουργήσει τις δικές της ιστορίες χρησιμοποιώντας τη φαντασία της. Πολύ γρήγορα το μικρό κορίτσι ανακαλύπτει ότι μπορεί με αφορμή τις εικόνες να σκαρώνει τις πιο όμορφες ιστορίες!

    Την επόμενη μέρα πηγαίνοντας στο σχολείο συναντά την αλεπού η οποία της δίνει τις χαμένες λέξεις. Ως αντάλλαγμα το κορίτσι βοηθά την αλεπού να φτάσει τα νόστιμα σταφύλια παίρνοντάς την στους ώμους της. Φτάνοντας στο σχολείο είναι ενθουσιασμένη γιατί έχει άπειρες ιστορίες να διηγηθεί και μια δασκάλα που ανυπομονεί να τις απολαύσει…

    Η συγγραφέας δημιουργεί σύντομες, εγκιβωτισμένες, ημιτελείς ιστορίες και έμμεσα ωθεί τους αναγνώστες να τις ολοκληρώσουν. Διακειμενικότητα, συμβολισμοί, χαρακτηριστικά στοιχεία των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του βιβλίου.

    Οι  εικόνες της Pamela Zagarenski  εξάπτουν τη φαντασία, ενεργοποιούν την παρατηρητικότητα ενώ συγχρόνως εγείρουν συναισθήματα, συγκινούν και κινητοποιούν εξωλεκτικά στοιχεία που συνδέονται με βιωμένες εμπειρίες. Άλλωστε και η ίδια η δημιουργός εκμυστηρεύεται ότι ζωγραφίζει για να δει και να κατανοήσει τα κρυφά κομμάτια του εαυτού της, τα μυστήρια της ζωής, τις αγάπες και τους φόβους της. Έτσι κι ο αναγνώστης αισθάνεται οικειότητα με την ηρωίδα που σκόπιμα φιγουράρει στις σελίδες  με την κόκκινη σκούφια της, ενώ την ίδια στιγμή μαγεύεται από τους τροχούς, τα πορσελάνινα σερβίτσια, τις λαμπερές κορώνες κι όλες τις άλλες εικόνες με την έντονη τροπικότητα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυστηρίου που τι τυλίγουν. Γνωστές ιστορίες επαναπροσδιορίζονται κι απαιτούν να ειπωθούν μέσα από μια νέα οπτική. Ακόμα και οι λέξεις που «δραπετεύουν» από το βιβλίο μπορούν να σταθούν αφορμή για τη δημιουργία μιας νέας ιστορίας.

    Ο ψίθυρος είναι ένα βιβλίο που εκπαιδεύει τους αναγνώστες στον οπτικό γραμματισμό και παράλληλα παρέχει πλούσια ερεθίσματα για σύνθετες διαδικασίες δημιουργικής σκέψης.

    Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πολυβραβευμένης και ταλαντούχας δημιουργού εδώ.

    Ασφαλώς στα προτεινόμενα! Αριστούργημα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο ψίθυρος
    Τίτλος πρωτοτύπου: The whisper
    Συγγραφέας: Pamela Zagarenski
    Εικονογράφηση: Pamela Zagarenski
    Μετάφραση: Σοφία Τζάλη
    Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη, Οκτώβριος 2019
    Σελίδες: 42
    Μέγεθος: 22 Χ 29
    ISBN: 978-960-14-3065-2

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular