More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Ο ψεύταρος βοσκός Μητς Μπόι και άλλες ιστορίες, του Σάκη Σερέφα (εικ.:...

    Ο ψεύταρος βοσκός Μητς Μπόι και άλλες ιστορίες, του Σάκη Σερέφα (εικ.: Στέλλα Στεργίου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-15+) – Comic

    Ο ψεύτης βοσκός είναι τίτλος ενός από τους γνωστότερους μύθους του Αισώπου. Η ιστορία αφορά σε έναν βοσκό που ξεγελά επανειλημμένα τους γύρω γείτονες ότι υπάρχει ένας λύκος που επιτίθεται… 

    Πολύ χιούμορ σε ένα απολαυστικό κόμικ από τον βραβευμένο Σάκη Σερέφα και την εικονογράφο Στέλλα Στεργίου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δυο φίλοι, μια αρκούδα και μια επιχείρηση που έκλεισε πριν καν ανοίξει”, “Ο ψεύταρος βοσκός Μητς Μπόι και κάτι μακαρόνια που παραλίγο να παραβράσουν”, “Τραγωδία με δυο τράγους κι ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο”, “Ο ποντικός που γλίτωσε ένα λιοντάρι από τη Γιουροβίζιον” και “Αλεπού και σταφύλια“.

    Αυτές είναι οι πέντε ιστορίες που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Σάκη Σερέφα “Ο ψεύταρος βοσκός Μητς Μπόι και άλλες ιστορίες“. Πρόκειται για ένα βιβλίο που παραλλάσσει και επανεγγράφει ευρηματικά πέντε γνωστές ιστορίες του αρχετυπικού παππού Αισώπου, επιχρωματίζοντας τες με πολύ και αυθεντικό χιούμορ, με την αισθητική ενός καλοδουλεμένου graphic novel, συνδέοντάς τες με το σήμερα, φέρνοντας δηλαδή εκείνους του παλιούς, σύντομους μύθους που λίγο πολύ όλοι είχαμε ακούσει, σε μια σύγχρονη εκδοχή, απενοχοποιημένη, άνευ των στιβαρών επιμυθίων του παλιού παραμυθά, τα οποία ο συγγραφέας διατηρεί, δίνοντάς τους όμως μια νέα υπόσταση, αστεία, φρέσκια, ξεδιαλεγμένη από την ηθικολογία, συνδεδεμένη με την αδυναμία, το παραστράτημα το λάθος ή το πάθος του ήρωα. Ουσιαστικά, ο Σ. Σερέφας κοιτάζει μέσα στο πνεύμα, στην ουσία αυτών των μύθων, παίρνει τον πυρήνα, τον σκελετό πάνω στον οποίο στέκονται και ανοικοδομεί πάνω τους πέντε νέες ιστορίες, χαράζοντας δικές του διαδρομές και νοηματοδοτήσεις.

    Στο “Δυο φίλοι, μια αρκούδα και μια επιχείρηση που έκλεισε πριν καν ανοίξει”, ο γνωστός μύθος των δύο φίλων και της αρκούδας που τους απειλεί αποτυπώνει τα όνειρα ενός συνεταιρισμού, μιας start up επιχείρησης που θα πουλάει εξοχή στους ενδιαφερόμενους. Η συζήτησή τους μυρίζει ασυνεννοησία μέχρι που εμφανίζεται η αρκούδα και ο ένας εκ των δύο φίλων ανεβαίνει στο δέντρο, εγκαταλείποντας τον άλλο κάτω. Το τέλος της “φιλικής προδοσίας” το γνωρίζετε. Αλλά μέχρι να φτάσουν εκεί, έχετε γελάσει με την ψυχή σας.

    Στον ψεύταρο βοσκό Μητς Μπόι και κάτι μακαρόνια που παραλίγο να παραβράσουν που δίνει και τη βάση του τίτλου στο βιβλίο, ο ψεύτης βοσκός, ο Δημήτριος ή Μήτσος ή Μήτσακλας ή Yolo Μητς Μπόι όπως ήταν η facebook page του πρωταγωνιστεί στην περίφημη ιστορία των αλλεπάλληλων ψεμάτων. Κάθεται κάτω από το δέντρο, βγάζει φωτογραφίες με τη γκλίτσα του να πάρει κανά χιλιάρι like, ο άρχοντας των βουνοκορφών, αλλά στη βαρεμάρα του σκαρφίστηκε να αρχίσει τις φάρσες στους συγχωριανούς του. Αλλά στο τέλος, το ψέμα τον καταπίνει και ο φόβος τον τυλίγει.

    Και τις άλλες τρεις ιστορίες, που είναι οι γνωστοί μύθοι του Αισώπου “Η αλεπού και τα σταφύλια“, “Το λιοντάρι και το ποντίκι” και “Οι δυο κατσίκες (στο γεφύρι)“, ο συγγραφέας τις διαχειρίζεται με το ίδιο πνεύμα, τις ντύνει με την ίδια ατμόσφαιρα και τις κουμπώνει με τη γλώσσα του στη σημερινή εποχή.

    “Αν αγαπάς τη ζωή σου, μην τα βάζεις άλλο μαζί μου και τρέχα στη μαμάκα σου να ρουφήξεις το αβγό σου, μπούλη!”
    “Η οπισθοχώρηση είναι ο μόνος τρόπος για να σώσεις το ψωριάρικο τομάρι σου, βουτυρομπεμπέ”

    Εστιάζοντας

    Ο εκφοβισμός, η σύγκρουση, ο τσαμπουκάς μέχρι να χυθεί αίμα, οι θεατές που εκμεταλλεύονται ένα θέαμα αντί να παρέμβουν και να δώσουν διέξοδο σε μια κρίση, ο θυμός και το μουλάρωμα που αν δεν ξέρεις να τα διαχειριστείς γίνονται επικίνδυνες παράμετροι της (μη) ύπαρξης, η έπαρση, ο μεγαλοϊδεατισμός, το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, ο εκφοβισμός στις πρωτόλειες εκδοχές του, το ψέμα, τα φούμαρα των social media και το ψέμα που γίνεται fake news και μεταξωτές κορδέλες, η φιλία στα λόγια και οι συνεταιρισμοί που πηγαίνουν περίπατο πριν καν αρχίσουν (ευλογία να σου τύχει), η ζωή που προσφέρει πάντα ευκαιρίες να διαπιστώσεις το ήθος φίλων και μη, η μνήμη του ευεργετηθέντος και η ηθική του προσήλωση στην ανταπόδοση της βοήθειας που έλαβε, η μικρή σημασία που έχει το μέγεθος, ο όγκος, οι ποσότητες σε σχέση με το ήθος, τη γενναιότητα, την ευφυΐα. Τόσα και άλλες τόσες διακλαδώσεις τους περιλαμβάνει η επαναπροσέγγιση αυτών των μύθων από τον συγγραφέα, όπου μπορούμε να σημειώσουμε δύο-τρία επιπλέον σημεία.

    Αφενός, η σύγχρονη γλώσσα, απλή, καθημερινή, αστεία, αυθεντική, με το εύρημα των ομοικατάληκτων τραγουδιών να στεφανώνουν κάθε μύθο και να ενσωματώνουν τα Αισωπικά επιμύθια με τρόπο χιουμοριστικό, έξυπνο, εύληπτο, δίχως την ηθικοπλαστική ακαμψία που συχνά εντοπίζαμε στον παππού, κλείνοντας συχνά το μάτι προς τον Ξαρχάκο, το ρεμπέτικο ή την υφή του χιουμοριστικού τραγουδιού του ΛοΓό, του Νικολαϊδη ή του Θωμαϊδη. Αφετέρου, η συνεργασία των πέντε μικρών αυτών σεναρίων με την εικονογράφο Στέλλα Στεργίου την ευλυγισία να μην εγκλωβίζεται σε κάποια πάνω κάτω σταθερή κόμικ φόρμα, αλλά ελεύθερη, με διάφορες αποτυπώσεις πάνελ, καρέ και κειμενικών πλαισίων (text bubbles) να δημιουργούν την ευχαρίστηση της συνεχούς αλλαγής προσέγγισης σε κάθε σελίδα. Οι εικόνες έχουν ένταση όταν πρέπει, συχνά δηλαδή, οι μορφές είναι ιδιαιτέρως εκφραστικές, ενώ το συνολικό στήσιμο των εικόνων, των πλαισίων, των διαδραστικών frames είναι ελκυστικό και ευχάριστο.

    Η δε διαδραστική πάσα του συγγραφέα προς τους αναγνώστες να παρέμβουν στις ιστορίες, να δώσουν δικές τους εκδοχές, συνέχειες, προεκτάσεις και διαλόγους, αποτελεί μια πρωτοτυπία που η μάλλον μικρή μου εμπειρία στα κόμικς στα βιβλιοκριτικά χρόνια μου δεν έχει συναντήσει ξανά. Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη που εντάσσει τον αναγνώστη μέσα στο σώμα των ιστοριών, του δίνει λόγο και σκαλίζει τη φαντασία του, ξανά με χιούμορ, βάζοντάς τον στο παιχνίδι της συγγραφής. της αλληλεπίδρασης.

    Θα το απολαύσετε, μικροί και μεγάλοι, και το εννοώ το “μεγάλοι”, καθώς ο συγγραφέας δεν κλείνει το κείμενό του αποκλειστικά προς το μικρό κοινό. Ήδη από τον τίτλο φαίνονται οι διαθέσεις του να σατιρίσει, να παλέψει με τα σύγχρονα θεριά, να τα γρατζουνίσει και να αποτυπώσει όψεις δίχως να κάνει κάποια κατάθεση ηθικής υπεροχής.

    Προτείνεται θερμά.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο ψεύταρος βοσκός Μητς Μπόι και άλλες ιστορίες
    Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
    Εικονογράφος: Στέλλα Στεργίου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Διορθώσεις: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 18,6 X 27
    ISBN: 978-960-16-9214-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular