More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Τι είναι σχολείο; του Λούκα Τορτολίνι (εικ.: Μάρκο Σομά)

    Τι είναι σχολείο; του Λούκα Τορτολίνι (εικ.: Μάρκο Σομά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ο πηλός αν μη δαρή, κέραμος ου γίγνεται.
    Αρχαιοελληνική παροιμία

    Ένα βιβλίο – ύμνος για την αξία του σχολείου και πόσο σημαντική είναι η απουσία του.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τι είναι σχολείο; Ένα κτίριο με τοίχους γεμάτους ζωγραφιές, με θρανία για να ακουμπάνε οι αγκώνες των παιδιών, με καρέκλες για να κάθονται. Ένας απέραντος κόσμος μέσα σε μια αίθουσα. Με αγόρια και κορίτσια. Με το καθένα να έχει τον δικό του χαρακτήρα, εμφάνιση, ενδιαφέροντα. Να γίνονται όλα μια ομάδα. Να ανταλλάσσουν σκέψεις, μολύβια, κολατσιό, καμιά φορά και αγκαλιές. Έτσι γεννιούνται οι φιλίες.

    Το σχολείο έχει δασκάλες και δασκάλους κάθε λογής. Άλλοι φωνάζουν, άλλοι έχουν υπομονή, άλλοι χαμογελούν συχνά, άλλοι σπάνια. Μας μαθαίνουν όμορφα πράγματα που εξάπτουν τη φαντασία μας. Μας λένε ότι μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε. Μας διαβάζουν. Κάθε σχολείο έχει μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία. Γιατί τα βιβλία είναι ηφαίστεια που εκτοξεύουν γνώσεις.

    Στο σχολείο γεννιούνται ιδέες, βγάζουν φτερά και πετούν στην τάξη, πλημμυρίζουν τον κόσμο. Αν όλα τα σχολεία εξαφανίζονταν, τα παιδιά θα έπλητταν, θα ένιωθαν μοναξιά, δε θα μοιράζονταν, δε θα συνεργάζονταν. Αν όλα τα σχολεία εξαφανίζονταν, τα παιδιά θα φαντάζονταν ένα καινούριο σχολείο.

    Εστιάζοντας

    Τι είναι σχολείο! Ή τι θα έπρεπε να είναι! Ένας τόπος δημιουργίας, ιδεών, αποδοχής της διαφορετικότητας και ανάπτυξης των προσωπικοτήτων. Ένας τόπος διάχυσης της γνώσης, του καινούριου, συναναστροφής και κοινωνικοποίησης. Με δασκάλους και δασκάλες που γίνονται φάροι και αγωγοί αυτής της εξέλιξης.

    Έχουμε τέτοια σχολεία; Έχουμε; Πολλά; Ίσως όχι πολλά. Θέλουμε τέτοια σχολεία; Θέλουμε. Πολλά. Όλα. Τόπους χαράς, όχι αγγαρείας. Σημεία συνάντησης με το όμορφο, το καλό, το σπουδαίο, το διαφορετικό, όχι αίθουσες επίδειξης μαγκιάς και φυτώριο νταήδων και κοπαδιού πανομοιότυπων ανθρώπων.

    Οι Ιταλοί δημιουργοί Λούκα Τορτολίνι στο κείμενο και Μάρκο Σομά στην εικονογράφηση δημιουργούν ένα πολύ όμορφο βιβλίο για την έκταση, τις διαστάσεις, τη μαγεία που πρέπει να έχει ένα σχολείο, ένα καλό σχολείο. Ουσιαστικά συνδημιουργούν ένα κοινωνιολογικό και παιδαγωγικό μανιφέστο με απλότητα στις λέξεις και στα νοήματα, με άμεση συμπλοκή και συνομιλία κειμένου και εικόνων. Όπου οι εικόνες προχωρούν σε μια μοναδική εικαστική αφήγηση που εκτινάσσουν τη σκέψη άλλοτε αποτυπώνοντας έννοιες του κειμένου, άλλοτε πηγαίνοντας πιο πέρα από αυτό. Και είναι όμορφο να βλέπεις οπτικά σημεία, ακόμα και μερικά πεσμένα φύλλα στα πόδια κάποιου ή έναν ποντικούλη που κρατά μολύβια, και να σε κουβαλούν σε νέα μονοπάτια ή να χτίζουν την αισθητική σου, ψηφίδα ψηφίδα.

    Το έμψυχο δυναμικό του σχολείου είναι ζώα, διαφόρων ειδών. Η ποικιλομορφία τους είναι ενδεικτική της σημασιολογικής πρόθεσης εικονογράφου και συγγραφέα, ένα σαφές σχόλιο περί διαφορετικότητας. Η βάση της παλέτας σιμά στο στάχυ, χρώματα κοντά στη γη, παραλλαγές τους, μορφές δουλεμένες, που τις προσέχεις, που σου εντυπώνονται, ανθρωπομορφικές, που ευνοούν τις ταυτίσεις.

    Μια ωδή στην αξία του σχολείου, πάντα επίκαιρη.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τι είναι σχολείο;
    Σειρά: Che cos’e la scuola?
    Συγγραφέας: Luca Tortolini
    Εικονογράφος: Marco Somà
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Ιούνιος 2022
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Επιμέλεια: Χάρης Πολίτης
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23,5 X 28,5
    ISBN: 978-618-54-8242-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular