More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΚατασκευές από το ζωικό βασίλειο- Γνώρισε τα πλάσματα που μας εμπνέουν να...

    Κατασκευές από το ζωικό βασίλειο- Γνώρισε τα πλάσματα που μας εμπνέουν να χτίζουμε τα σπίτια και τις πόλεις μας, της Κριστιάν Ντοριόν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…
    Μίλαν Κούντερα

    Πρωτότυπης θεματολογίας βιβλίο γνώσεων. Ζώα αρχιτέκτονες και βιομιμητική.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μελιτοφόρος μέλισσα που συλλέγει τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι, εξπέρ της γεωμετρίας. Ο πολύποδας κοραλλιού που ζει στις ρηχές τροπικές θάλασσες και δημιουργεί ασβεστόλιθο με τον οποίο συνθέτει κοραλλιογενείς υφάλους. Οι σούπερ αρχιτέκτονες, τα μυρμήγκια, που δημιουργούς σήραγγες, τούνελ, δωμάτια, κελάρια, εκκολαπτήρια αυγών και πολλά άλλα θαυμάσια. Οι σκληρά εργαζόμενοι κατασκευαστές φραγμάτων νερού σε ποτάμια και χειμάρρους, κάστορες, με τα σαν σκαρπέλο δόντια. Οι παραγωγοί ρευστής κόλλας που στερεοποιείται μέσα στο νερά, τα μύδια. Τα διαβολικά τεθωρακισμένα σκαθάρια (ναι, έτσι λέγονται!) που δεν μπορεί να τα λιώσει ούτε αυτοκίνητο. Οι σπάνιες υφάντρες αράχνες, που φτιάχνουν το ανθεκτικότερο φυσικό υλικό του πλανήτη, το μετάξι. Ο ταπεινός μετατροπέας νεκρών φυρών και υλών σε πλούσιο χώμα, οι γεωσκώληκες. Το πιο βρομερό φρούτο του πλανήτη, το ντούριαν που μυρίζει όπως οι βρώμικες κάλτσες. Οι ανατολίτικες σφήκες που με το σάλιο τους μετατρέπουν σβόλους από χώμα σε σκληρό υλικό για να χτίσουν τα κελιά τους για τα μωρά τους. Οι απαστράπτουσες πυγολαμπίδες που φωτίζουν χάρη σε μια χημική αντίδραση που συμβαίνει μέσα στο σώμα τους.

    Αυτά και πολλά άλλα είδαν οι άνθρωποι, τα μελέτησαν και εμπνεύστηκαν κάμποσες από τις πιο χρήσιμες και εντυπωσιακές κατασκευές τους. Οι αυθεντικοί εφευρέτες όμως βρίσκονται λίγο παραδίπλα μας. Είναι τα δεκάδες ζώα, έντομα, φυτά, πουλιά, θαλάσσια όντα που μελετήσαμε…

    Εστιάζοντας

    Νομίζουμε ότι διαφεντεύουμε τον πλανήτη. Εντάξει, είμαστε το κυρίαρχο είδος, είναι προφανές. Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι εμπνευστές όσων σπουδαίων βλέπουμε γύρω μας. Τα ζώα, με την ευρύτερη έννοια του όρου και τα εκατομμύρια είδη και υποείδη τους, υπήρξαν οι μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης για τους ανθρώπους, οι οποίοι παρατηρώντας τα επιτεύγματα και τις συμπεριφορές τους κατόρθωσαν να αναπτύξουν και να επινοήσουν τα δικά τους σπουδαία επιτεύγματα που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, από την αρχιτεκτονική και την ιατρική, μέχρι τη βιολογία, τη γεωλογία, την παραγωγή εργαλείων, υλικών, υλών, ενέργειας κ.α.

    Μέσα από μεστά κείμενα που αναπτύσσονται σε δισέλιδα κεφάλαια, η Κριστιάν Ντοριόν φέρνει τον ιδιαίτερο κλάδο της βιομιμητικής (biomimicry), τη διαδικασία δηλαδή μεταφοράς προτύπων από το βιολογικό στη μηχανική αντιστοίχησή τους, στο πιάτο των μικρών αναγνωστών. Όσα οι άνθρωποι παρατήρησαν, προσομοίωσαν επιστημονικά και αντέγραψαν φέρνοντας ολόκληρα συστήματα στον κόσμο της ανθρωπότητας. Η ιστορία είναι πολύ παλιά. Ξεκινά από τους αρχαίους Έλληνες, Κινέζους, Αιγυπτίους και Ινδιάνους, τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς δηλαδή, περνά από την Αναγέννηση (όποιος έχει δει τις πτητικές μηχανές του Ντα Βίντσι ή τα οχυρωματικά του έργα για διάφορα κάστρα γνωρίζει πώς παρατηρούσε το περιβάλλον, τα πουλιά, τα ζώα) και φτάνει ασφαλώς στη μεγάλη εξέλιξη της επιστήμης τον 20ο αιώνα όπου η βιομιμητική, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, άκμασε και βρήκε πλήθος εφαρμογών στη ζωή των ανθρώπων.

    Και αν για κάποια πάει εύκολα ο νους σας πώς επηρέασαν την ανθρώπινη σκέψη, κάποια άλλα θα σας εκπλήξουν με τον τρόπο που φώτισαν την ανθρώπινη σκέψη. Αξίζει να τα γνωρίσετε.

    Η εικονογράφηση έχει πολύ χρώμα, λεπτομέρειες, εκφραστικότητα, λίγα εικαστικά στοιχεία που την ξεχωρίζουν.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κατασκευές από το ζωικό βασίλειο- Γνώρισε τα πλάσματα που μας εμπνέουν να χτίζουμε τα σπίτια και τις πόλεις μας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Built by Animals: Meet the creatures who inspire our homes and cities
    Συγγραφέας: Κριστιάν Ντοριόν
    Εικονογράφος: Γιέζι Γιουν
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
    Διορθώσεις: Ελένη Δραγώνα
    DTP: Σπυριδούλα Βονίτση
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 23,5 X 27,6
    ISBN: 978-618-07-0006-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular