More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦτερό στον άνεμο, της Μαξίν Τροτιέ (εικ.: Ιζαμπέλ Αρσενό)

    Φτερό στον άνεμο, της Μαξίν Τροτιέ (εικ.: Ιζαμπέλ Αρσενό)

    Κάποιες φορές η Άννα αισθάνεται σαν αποδημητικό πουλί, που πετάει προς το Βορρά κάθε άνοιξη, που πετά προς το Νότο κάθε φθινόπωρο. Κι η οικογένειά της μοιάζει σαν ένα κοπάδι αγριόχηνες που πηγαινοέρχεται.

    Άλλες φορές, όταν βλέπει τη μάνα της να παλεύει να συμμαζέψει ένα άθλιο κατάλυμα σε σπιτικό, αισθάνεται σαν λαγός που μένει σε κάποιο εγκαταλελειμμένο λαγούμι.

    Κι όταν ολημερίς γυρίζει δω κι εκεί για να βρει έστω κάτι μικρό για την οικογένειά της -μια ντομάτα ας πούμε- τότε νιώθει σαν εργάτρια μέλισσα που τριγυρνά από λουλούδι σε λουλούδι.

    Κι όταν πάλι έρχεται το βράδυ κι η Άννα κουλουριάζεται με τις αδερφές της στο ίδιο κρεβάτι, τότε νιώθει σα γατάκι. Και ζεσταίνονται όλες μαζί. Και νιώθουν ασφάλεια. Όλες μαζί.

    Παράξενα την κοιτάζουν οι άλλοι άνθρωποι όταν πηγαίνει με την οικογένειά της στο μαγαζί με τα φτηνά πράγματα. Λίγες λέξεις καταλαβαίνει σε εκείνο το μαγαζάκι. Ψωμί. Γάλα. Χρήματα. Σαν γρύλοι της φάινονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα.

    Πώς θα ήταν άραγε να μένεις σε έναν τόπο πάντα; Να ριζώνεις σα δέντρο και να βλέπεις πουλιά, πεταλούδες, ζώα και άερηδες να φεύγουν και να έρχονται; Πώς να ‘ναι άραγε να φτιάχνεις ζωή σε έναν τόπο κι όχι να φεύγεις κάθε φορά σαν πουλί αποδημητικό, σαν κοκκινολαίμης, σαν φτερό στον άνεμο;

    Ένα πολύ ιδιαίτερο κείμενο, μια ρυθμική, ποιητική, πρωτότυπη, όμορφα δοσμένη ιστορία για το must θέμα της τελευταίας δεκαετίας, τη χρυσή αλυσίδα της ενοχής: ρατσισμός-πρόσφυγες. Η Μαξίν Τροτιέ φτιάχνει εικόνες μέσα από τα μάτια της μικρής Άννας, δημιουργεί μεταφορές ολοζώντανες, απολύτως παραστατικές, εύληπτες από κάθε παιδί και χτυπά την ακούσια νομαδική ζωή των υποχρεωτικώς μεταναστευόντων με το ρόπαλο της καρδιάς.

    Τίποτε πιο αληθινό από το πως νιώθει ένα παιδί που δε μπορεί να φτιάξει πουθενά ζωή, να ριζώσει φίλους, να δει σχολείο, να πιάσει αγάπη, να ταξιδέψει εκούσια. Κι η συγγραφέας το δίνει πολύ όμορφα, σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες όλο αυτό.

    Ωραία σχέδια και χρώματα, δουλεμένες και με φαντασία μορφές, όμορφο εικονογραφικό στήσιμο εν γένει από την βραβευμένη Ιζαμπέλ Αρσενό.

    Από τις εκδόσεις Λιβάνη

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φτερό στον άνεμο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Migrant, 2011
    Συγγραφέας: Maxine Trottier
    Εικονογράφηση: Isabelle Arsenault
    Μετάφραση: Σοφία Τζάλη
    Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη, Φεβρούαριος 2017
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 23,6 Χ 25,2
    ISBN: 978-960-14-3141-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular