More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ MR CHEM και η απόλυτη επιστημονική πρόκληση, των Δημήτρη Κουλουμάση και...

    Ο MR CHEM και η απόλυτη επιστημονική πρόκληση, των Δημήτρη Κουλουμάση και Χριστίνας Σαρηγιάννη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8-9+  — Βιβλίο γνώσεων/επιστημών για παιδιά

    Είμαστε νάνοι στους ώμους γιγάντων και γι’ αυτό μπορούμε να βλέπουμε πιο μακριά απ’ αυτούς.
    Ισαάκ Νεύτων

    Δεύτερο βιβλίο για τον δημοφιλή MR CHEM που διεξάγει έναν άκρως ενδιαφέρον επιστημονικό διαγωνισμό με δέκα πειράματα σε δέκα μέρες και ένα μοναδικό έπαθλο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Μίστερ Κεμ είναι χημικός, γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πραγματοποιεί πειράματα για παιδιά και εφήβους. Εκεί εξηγεί με απλό τρόπο τα φυσικά φαινόμενα και προσπαθεί να καλλιεργήσει την αγάπη για τις φυσικές επιστήμες.

    Σε αυτό το βιβλίο, ο Μίστερ Κεμ αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι τώρα στην κοινότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: τον πρώτο επιστημονικό διαγωνισμό για μαθητές! 10 μέρες! 10 πειράματα! Ένας νικητής! Ένα υπέροχο έπαθλο.

    Για να λάβετε μέρος θα πρέπει να είστε μαθητές Δημοτικού ή Γυμνασίου και να αγαπάτε πολύ τις φυσικές επιστήμες“.

    Το τσάλεντζ ξεκινάει το Σάββατο. Ο Φίλιππος και η Έλενα κοιτάχτηκαν με ενθουσιασμό. “Αυτό δεν πρέπει να το χάσουμε. Το απόλυτο επισρημονικό τσάλεντζ είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει από τον μίστερ Κεμ! Πρέπει να κερδίσουμε το έπαθλο!”, είπε η Έλενα στον Φίλιππο. Αλλά χρειάζονται άλλον έναν. Και αυτός ήταν ο Παντελής. Και χρειάζονταν και ένα εντυπωσιακό όνομα. Κι αυτό το βρήκε ο Παντελής: Οξειδάνια!

    Όλα ήταν έτοιμα. Πρώτο πείραμα με τίτλο ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ και υλικά δυο αυγά, δυο ποτήρια, νερό και ένα ακόμα υλικό που πρέπει να σκεφτούν οι συμμετέχοντες. Ο χρόνος ξεκινά! Ο ανταγωνισμός με την ομάδα Θερμίτες του Μίλτου είναι μεγάλος αλλά και η αλληλοβοήθεια έρχεται να πάρει τη θέση της, καθώς η φιλία και η συνεργασία δείχνουν τη δυναμική τους.

    Θα τα καταφέρουν; Και το ερώτημα είναι: θα τα καταφέρετε κι εσείς μαζί τους;

    Εστιάζοντας

    Ο Δημήτρης Κουλουμάσης και η Χριστίνα Σαρηγιάννη δημιούργησαν τον Mr Chem, έναν δημοφιλή επιστήμονα. Το κανάλι του Δ. Κουλουμάση στο TikTok έχει σχεδόν 180 χιλιάδες ακολούθους οι οποίοι παρακολουθούν τα πειράματά του.

    Στο βιβλίο Ο MR CHEM και η απόλυτη επιστημονική πρόκληση, οι δύο συγγραφείς ανεβαίνουν ηλικιακά στις ηλικίες 8+, απευθυνόμενοι στα παιδιά των μεσαίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου. Η θεμελίωση της πρόκλησης προς τον αναγνώστη μέσω των παιδιών πρωταγωνιστών είναι πολύ ενδιαφέρουσα, τα πειράματα είναι πολύ καλά στοχευμένα, με ανοιχτά ερωτήματα, βασισμένα ξανά στις αρχές της διερευνητικής μάθησης (inquiry-based learning), η ενίσχυση της κριτικής σκέψης, της συνδυαστικής ικανότητας, της παρατηρητικότητας είναι τα θεμελιώδη κριτήρια στον τρόπο που ο Μίστερ Κεμ κινητοποιεί τα παιδιά.

    Απλά υλικά, τρόπος απεύθυνσης που ιντριγκάρει το κοινό του, απλότητα στις οδηγίες και την εκτέλεση, προαπαιτούμενα η σύνθετη σκέψη και όχι κάποια χλιαρή επιστημονική αποτύπωση, το βίωμα, η διάδραση, η κινητοποίηση και η προσωπική εμπλοκή ως τρόπος αναζήτησης και εμπέδωσης της αλήθειας και της γνώσης.

    Η γλώσσα που επιλέγουν οι δημιουργοί για τον Μίστερ Κεμ στο βιβλίο είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί το μέσο παιδί και ο μέσος προέφηβος και έφηβος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: πολλές ξενικές λέξεις (π.χ. η λέξη τσάλεντζ επαναλαμβάνεται συνεχώς αντί για τη λέξη πρόκληση που αποτυπώνεται στον τίτλο του βιβλίου) που χρησιμοποιούνται συχνά στην σύγχρονη επικοινωνία, ενώ παράλληλα δίνονται σπάνιες ελληνικές λέξεις όπως οξειδάνιο (το νερό στη χημική ονοματολογία) ή θερμίτης (μια πυροτεχνική σύνθεση από σκόνη και οξείδιο μετάλλου η οποία όταν αναφλέγεται δημιουργεί βίαιη αντίδραση). Η συχνή αποτύπωση εικόνων και γραφικών καθώς και διαλόγων και άλλων στοιχείων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν στο βιβλίο τον οικείο χαρακτήρα της επαφής με την τεχνολογία και τα δημοφιλή της μέσα, συσκευές και πλατφόρμες, οι κόμικ εικόνες και κειμενικά σύννεφα δίνουν μια όμορφη αισθητικά νότα, ενώ και η γραφιστική επιμέλεια και αποτύπωση των πειραμάτων είναι στρωτή, διεισδυτική.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο MR CHEM και η απόλυτη επιστημονική πρόκληση
    Συγγραφέας: Δημήτρης Κουλουμάσης, Χριστίνα Σαρηγιάννη
    Εικονογράφος: Ελένη Αχιλλεοπούλου
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Απρίλιος 2023
    Σχεδιασμός προσώπου Mr Chem: Ελισάβετ Βαλασκατζή
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Ηλιάνα Αγγελή
    Σελιδοποίηση: Ελένη Αχιλλεοπούλου
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-645-454-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular